Dtum
Login with Facebookk
1925 | December

A magyar bíró és ügyész kötelességérzete ezer foknál sem fagy be

Farkasordító hideg szobákban dolgoznak és tárgyalnak a központi bíróságon

 

A hirtelen beállott hideg napok óta ismételten megtörtént a budapesti központi bíróságon, hogy a tárgyaló bírók kénytelenek voltak elengedni a feleket, köztük persze a vádlottat is, mert a központi járásbíróság Markó-utcai épületének helyiségei nem voltak kellőképpen befűtve.

 

A minap dr. Gamberszky Guídó büntetőbíróval történt meg, hogy beállítottak hozzá a tárgyalásra beidézett felek és bejelentették, hogy ha nem tárgyalja ügyüket mindjárt, akkor hazamennek, mert nem hajlandók a hideg helyiségekben órákig tartózkodni és betegséget szerezni.


Gamberszky bíró méltányolta a panaszt és kijelentette, hogy egyszerre csak egy ügyet tárgyalhat, de egyúttal megnyugtatta a pörbeli feleket, hogy eltávozásuk miatt nem fogja a szokásos retorziós intézkedéseket alkalmazni. Ugyanilyen eset fordult elő Fehér Róbert táblabíróval is.


A Reggel tudósítója fölnézett a központi járásbíróság Markó-utcai palotájába és beszélt erről a hallatlan anomáliáról dr. Székely Gyula ügyészségi alelnökkel.


Az alelnök székestől együtt valósággal ráült a fűtőtestre és dermedt kézzel rótta a betűket az előtte fekvő aktába.


Fölszólít, hogy fogjam meg a fűtőtestet. Alig langyos.


- A sajnálatos esetek valóban megtörténtek – mondja az alelnök. – A bírók és ügyészek így is megteszik a kötelességüket, a közönséggel szemben azonban méltányosnak kell lenniük. Mi sokszor 10-12 Celsius mellett is dolgozunk egész nap egyhelyben ülve.


A magyar bíró és ügyész kötelességérzete nem fagy be ezer foknál sem.


Távozáskor végigmegyünk a váróhelyiségeken. Mindenütt farkasordító hideg, vastag dohányfüst és az illemhelyekről áradó illat orrfacsaró vegyülete. Sehol egy nyitott ablak.


A központi járásbírósággal egyébként is sok baj van. Az ügyvédi körben tartottak nemrég egy ankétet, ahol dr. Oszvald István kuriai bíró kijelentette, hogy az itteni bajok már-már elviselhetetlenek.


A négyemeletes igazságügyi palotában van két pater-noster lift, amelyeknek állandóan járniok kellene, de esztendők óta mozdulatlan mind a kettő. Az ügyvédek a saját költségükön akarták üzembe helyeztetni, fődőzni akarták az áramfogyasztási költségeket is, de szándékukat nem engedték megvalósítani. Miért? Senki sem tudja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98