Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

A hónap rövidhíreiből

Kórházak napi ápolási dija

A népjóléti miniszter a bajai, hódmezővásárhelyi, szegedi, szolnoki kórházak napi ápolási diját 50.000 koronában, a békéscsabai, makói, szentesi kórházak napi ápolási diját 44.000 koronában állapitotta meg május hó 1-től kezdve.


Oláhország nem tudja megfizetni tartozását Amerikának

Az amerikai Egyesült-Államok kormánya erélyes hangú jegyzékben szólította fel az oláh kormányt a háborús adósságok megfizetésére.

Oláhország azonban nem tehetett egyebet, minthogy elismerte a háborús tartozásokat, fizetni azonban nem tud, minthogy a régóta sóvárgott külföldi kölcsön egyre késik s alig is remélhető, hogy valaha sikerülni fog megszerezni. 

Az oláh kormány e kellemetlen helyzetben azzal igyekszik menteni magát a háborús tartozások törlesztésének elmaradásáért, hogy mindaddig nem tehet eleget ezirányú kötelezettségének, amig vele szemben a legyőzött államok nem törlesztik tartozásaikat s a külföldi kölcsönt nem kapja meg. 

Világos, hogy a jeles oláhok ezzel a kifogással csak újabb zsarolást akarnak elkövetni, ezúttal a külföldi kölcsön formájában. 


Az iparos kontárügy a nemzetgyülésben

Nagy elkeseredést váltott ki Csongrádon az iparosok között a kihágási biró azon itélete, mely szerint egyik kontárbiztost, akit a szakosztály bizott meg a kontáriparosok ellenőrzésével, magánlaksértésért elitélte.

Minthogy az ottani iparosok az ipartörvény rendelkezései szerint jogosan lépnek fel agressziven a kontár-iparosok ellen, érthető a felháborodás, amelyet birói végzés okozott.

A csongrádi iparosok panaszaikat az IPOSz elnökének, Pálfy Dánielnek is előadták, aki az IPOSz igazgató választmánya elé vitte a panaszt, ahol elhatároztatott, hogy Huska Vilmos interpelláció formájában a nemzetgyülésen teszi szóvá a sérelmet. Egyben állásfoglalás történt az iránt, hogy a kontárügyet a kereskedelemügyi miniszter elé viszik.


Magyar gazdák olaszországi tanulmányútja

A Falu Országos Földmíves Szövetség tizennyolcnapos tanulmányutat rendezett Olaszországba. Tekintettel arra, hogy az út költségei a lehető legalacsonyabbak, igen nagy számmal jelentkeztek a gazdatársadalom köréből a tanulmányúton való részvételre.

A kirándulókat Steinecker Ferenc egyetemi tanár, a Faluszövetség elnöke búcsúztatta. Arra kérte a távozókat, hogy figyeljék meg az olasz kultúrát, annak a nemzetnek a gazdasági rendszerét, amely ezeréves kultúrájából él s a tapasztalatokat iparkodjanak majd itthon hasznosítani. 

A tanulmányút résztvevői főként a Pó-vidéki gazdálkodást fogják megszemlélni, amely vidék lakosságának kender- és lentermelése igen fejtett. Behatóbban tanulmányozzák ezenkívül a szövetkezeti mozgalmat, a gazdasági viszonyokat, a sajt gyártást és a szőlőmívelést.

Bizonyos, hogy a Faluszövetség igen nagy szolgálatot tesz a kirándulás rendezésével a kultúra terjesztése terén is. 


Hatóságilag irtják a sáskát az Alföldön

A marokkói sáska nagyfokú elterjedésével a folyó évben számolni kell, ezért a földmívelésügyi miniszter a marokkói sáska hatósági irtását az Alföldön elrendelte.

Az irtási munkálatok Jablonovski Józsefnek, a Rovartani Állomás Igazgatójának irányítása mellett, kirendelt állami szakközegek vezetése alatti folynak, akiket a hatóságok szükség esetén még karhatalom igénybevételével is kötelesek támogatni. A sáskairtást drótkefével fölszerelt és lovakkal vontatott gépekkel végzik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98