Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

Kínos incidens a 15 kilométeres bajnokságban

A Magyar Atlétikai Szövetség első pályaversenye vasárnap délután, csekély érdeklődés mellett folyt le a lágymányosi pályán, amelyet a tartós esőzés nem nagyon viselt meg. A szövetség negyedik újonc versenyének propagandajelentősége és sportértéke rendkívül nagy, hiszen az eddigi újonc-versenyeken nem kisebb nagyságok tűntek föl, mint Gerő Ferenc, Haluska József, Csejthey Lajos és Kultsár István.

Az újonc-verseny keretében folyt le Magyarország 15 kilométeres bajnoksága, amelyet nem várt incidens zavart meg. A start után azonnal erős tempó fejlődött ki, amelynek egymás után áldozatai lettek a gyöngébb fizikumú versenyzők.

Nyolc kilométerig Király, Kultsár és Grosz együtt haladtak az élen. Itt a föltűnő jó kondícióban lévő Király hirtelen erősíteni kezdett, amely után az indiszponált Kultsár egy pillanatra megállott, de azután tovább ment, Grosz egy ideig erőlködött, de csakhamar ő is lemaradt. Király rekordformában tört előre, teljesen egyedül és Kultsárt le is körözte.

Amikor a célnál az utolsó kört jelző funkcionárius a haranggal jelt adott a finshre, Király teljesen frissen futott még 460 métert, és sikerült neki Groszt 300, Kultsárt pedig 600 méterrel megelőznie. A cél után Király hívei lelkesen éljenezték a győztest, amikor váratlan esemény keltette föl az érdeklődést.

A célvonalon egy perc múlva áthaladó Grosz tovább futott és mindenki azt hitte, hogy a kitűnő futó tévedésben van, de csakhamar elterjedt a hír, hogy Grosz trénerének, Bodor Ödönnek az utasítására fut tovább, mert állítólag tévesen jelezték az utolsó kört.

Az emberek tanácstalanul néztek egymásra, de a versenybíróság tagjai is, akik nagyon röstellték a dolgot, de nem mertek nyíltan színt vallani, hogy ki a győztes, hanem a szövetség intézőbizottsága elé terjesztetik az esetet és valószínűen a MASz tanácsülésén fog eldőlni, hogy ki Magyarország 15 kilométeres bajnoka!

Részletes eredmény
:
A) Magyarország 15 kilométeres bajnoksága: 1. Király Pál (ESC) 50 p. 0,03 mp. (Országos rekord: 30 p. 58,3 mp. Kultsár István (MAC) 1923.) 2. Grosz (MTK) 300 méterrel. 3. Kultsár István (MAC) 600 méterrel. 4. Kádár (ESC).

B) Újonc-verseny:
100 méteres síkfutás: Győztes: Brouer Lajos (Postás) 12,5 mp. – 1000 méteres síkfutás: Győztes: Ercsei László (MAC) 2 p. 53 mp. – Súlydobás: Győztes: Farkas Imre (BBTE) 10 m. 23 cm. – 3000 méteres síkfutás: Győztes Szerb Elek (MAC) 9 p. 44 mp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A 15 kilométeres futóbajnokság Gross vezet, Király a második, Kultsár a harmadik a képen A 15 kilométeres bajnokság startja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hivatalos lap rendeleteiből A hivatalos lap rendeleteiből
A pénzügyminiszter rendeletet adott ki a zsidó páncélrekeszek...
Barsi László Newyorkban Barsi László Newyorkban
Barsi László, a legkiválóbb magyar középtávfutó, amint ismeretes,...
Glóriás magyar győzelem Barcelonában Glóriás magyar győzelem Barcelonában
UTE – FC Európa 7:1 (4:1) Tavaszvégi forró napsugaras időben...
Ami elveszett - Mauriac regénye Ami elveszett - Mauriac regénye
Minden igaz író sallangmentesen, a lehető legtömörebben szeretné...
Rövidek Rövidek
Az orosz távirati iroda jelenti: A szovjetszövetség központi...
Az ó-budai hegycsuszamlás Az ó-budai hegycsuszamlás
Sok gondot okoz mostanában az illető környékbelieknek az Ó-Buda...
A „drótnélküli” ujság A „drótnélküli” ujság
Századunknak kétségtelenül a rádió a legnagyobb csodája. Már régen...
A zsidó lélek az irodalomban - Válasz Móricz Zsigmond cikkére A zsidó lélek az irodalomban - Válasz Móricz Zsigmond cikkére
Komor András könyvét én is nagyon jó és érdekes regénynek tartom, de...
A világtermés emelkedése A világtermés emelkedése
A római nemzetközi mezőgazdasági intézet jelentése a szemes termés...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98