Dtum
Login with Facebookk
1925 | November

Anna-bál (A Király Színház operett-bemutatója)


Régi jó Budapest után - régi jó Budafok. Sőt régi jó Magyarország. A régi jó, azaz hogy jó öreg Biedermeier, svábosan beszélő polgáraival, Gretchen-frizurás, tournure-os polgár leányaival, gavotte-ot éneklő grószmamáival, waffenrock alatt magyar szívet dobogtató katonatisztjeivel, tricikliző gavallérjaival s az osztrák főherceggel, aki, ha juhászkutyának nem is, de kádár legénynek szívesen beáll egy szép és szende magyar kisasszony kedvéért.

 

Szóval, minden ami jó és - régi. A zenében ami régi, az ezúttal csakugyan jó. Volkmann Róbert, a meleg és poétikus Schumann epigon néhány finom melódiája, kvartettjeiből, szerenádjaiból, négykezes zongora darabjaiból kiszakított, operett számokká igazított motívuma - de ami új, az se rossz.

 

Sőt! Vincze Zsigmond (aki kegyelettel és finom művészi tapintattal használta fel a hatvanas-nyolcvanas években Pesten remetéskedett szerény német zeneprofesszor hagyatékát), a maga egészséges vénájából is sokat adott és sikerülten kerekítette épkézláb operett-partitúrává az Anna-bál zenéjét. Ha a kor stílusából itt-ott ki is modernkedik, az operett stílus szankcionálta határokat nemigen lépi át. Schubertet is meg-operettesítették már, de sokkal barbárabb módon, mert hiszen a dalait ráncigálták mindenestül a színpadra. És őt magát is, személyesen.


Ilyesmitől a kitűnő szövegírók, Martos Ferenc és Kulinyi Ernő ízlése távol áll. A lege artis megszerkesztett szövegkönyv naiv bonyodalmaiban sok az üde kedvesség, a műfaj tegnapelőtti eszközeinek diszkrét és új változatú alkalmazása. A harmadik felvonás bohózatos kavargása szerencsésen kárpótol az első kettő némely sablon unalmáért.

A Király Színház előadása nem egy ponton ennek a siker emlékekben gazdag műintézetnek legjobb tradícióit elevenati föl. Sokat lehetne beszélni arról, hogy lehet-e, szabad-e úgy élni, sőt visszaélni a hangtalanság "privilégiumával," ahogyan ezt, sajnos, egy-két főszereplőnél ismételten kellett tapasztaltunk. Félő, hogy a publikum tudatalatti ösztöne hovatovább igazságos ítélettel fog reagálni erre a szomorú tünetre s általában arra a sok muzikális tökéletlenségre, amely operett-előadásainkból egyenlőre, úgy látszik, kiküszöbölhetetlen.

 

Minden esetre legfőbb ideje már, hogy színész nevelésünk gyökeres átszervezésével próbáljuk lassanként ellensúlyozni ezt a végzetes hatást, amellyel egy zseniális (újabban, igen helyes önkritikával, prózai műfajra áttért) művésznőnek zenei dilettantizmusa évtizedekre kihatóan befolyásolta azt a régebbi, szolidabb alapokon nyugodott magyar operett kultúrát, amelynek a Hegyi Arankák, Küry Klárák, Gallyasi Paulák és Ráthonyi Ákosok, Szirmai Imrék és Konti Józsefek voltak a tartó oszlopai.

Ki kell emelnünk mindamellett Pécsi Erzsi szép és kulturált énekét és szívesen elismerjük, hogy Rátkai ellenállhatatlan komikai verve-e "viszi" a Tihanyi Vilmos rendezésében színesen és mozgalmasan ható előadást.

 

Lányi Viktor

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csillagnézők Olaszországban Csillagnézők Olaszországban
A Castel-Gandoljóban, a pápa nyaralóhelyén, működik a Vatikán...
Az ismeretlen méltóságos asszony titokzatos öngyilkossága Az ismeretlen méltóságos asszony titokzatos öngyilkossága
Az öngyikosjelöltek ismert védőjének Róbert bácsinak lakásán két...
Búcsú Nagy Endrétől Búcsú Nagy Endrétől
Tisztán emlékszem Nagy Endrére, amilyen első talákozásunkkor volt....
Egy német hölgy tapasztalatai Egy német hölgy tapasztalatai
Német hölgygyel volt találkozásunk tegnapelőtt. Előkelő úrnő,...
Egy kicsi kis elővigyázat
Egy kicsi kis elővigyázat többet ér egy font gyógyításnál, ezt már...
Razzia a Király-utcában Razzia a Király-utcában
A rendőrfőkapitányság kihágási ügyosztálya és az Árvizsgálóbizottság...
Villamos erő a tanyán Villamos erő a tanyán
Ez a minden felforgató világháború sok mindenre megtanított...
Halász Zsiga mester teremnyitása Halász Zsiga mester teremnyitása
F. hó 8-án tartotta meg Halász Zsiga mester Andrássy-út 25. szám...
Bartók Béla - II. Suite. Bartók Béla - II. Suite.
Minden zeneművész bő ruhában kezdi meg pályafutását. Még fejletlen...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98