Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

Magyarország maratoni futóbajnoksága

Király Pál hősies küzdelem után visszahódította a már elveszettnek hitt maratoni futóbajnokságot Hrenyovszkytól

32 kilométerig Király vezetett, ott Hrenyovszky befogta és 200 méterrel el is hagyta. – Király újított s két kilométerrel a cél előtt ismét beérte Hrenyovszkyt s legyőzte. – A vidéki futók nagyszerű szereplése. – A második helytől a hatodikig minden helyet ők nyertek.


A MASz igen helyesen választotta meg az időpontot, amikor a magyar maratoni távfutókat a bajnoki címmel jutalmazandónak ítélte. Az elsőiben megrendezett maratoni futóbajnokság, bár az érdeklődés nem volt még olyan, mint a milyent a nagy teljesítmény megérdemel, a sportrészét tekintve, teljes sikert hozott.

A nagyszámú induló s különösen a vidék pompás szereplése biztosítékai a magyar távfutás további fejlődésének.

A starttól 10 kilométerig

A 23 futóból álló mezőny pontosan 2 óra 20 perckor indul útnak. Király szokása szerint azonnal erős tempót diktál és az első kört 1 p. 14 mp-re futva, már méterekkel vezet Kovács (FTC) és az őt 10 m-rel követő Suvada (SzMTE) előtt.

Kifutva az országútra, Király előnye már 50 méter Kovács előtt, míg Suvada további 30 m-rel harmadik. Utána 20 méterrel futnak egy csomóban a többiek. Király az erős ellenszélben hatalmas tempót diktál.

A helyzet a fordulónál

Elsőnek Király fordul 1 óra 20 perc alatt. Utána másodiknak a teljesen fittnek látszó Hrenyovszki ért el a fél távot 1 óra 24 p. 10 mp. alatt.

Hrenyovszky az utolsó 5 km-es 40 mp.-et hozott Királyon, akihez innen mindjobban közeledik. Mögötte 300 méterrel a két elválhatatlannak látszó szegedi futó Szávay és Gál következnek, akik 1 óra 25 p. 35 mp. alatt fordulnak. Gábor erősen kifúlva érkezik 1 óra 25 p. 46 mp. alatt.

20 kilométertől – a célig

Amikor már mindenki befutott, autónkkal ismét a futók üldözésére indultunk, hogy fölvegyük Gábort, aki a kimerültségtől szédülve, itt kiállott. Hrenyovszky mind jobban közeledik a vezető Királyhoz és 25 km-nél már 500 méterre megközelítette.

Szávay itt már megvált klubtársától, aki a negyedik helyre fut együtt a felnyomult Galambossal és Hallával, míg a többiek messze hátul jönnek. A 82. km-nél Hrenyovszky már csak 250 méterrel fekszik Király mögött.

Király ideje 2 óra 09 p. 4.7 mp., Hrenyovszkyé 2 óra 11 p. Hrenyovszky kerékpáros kísérőjétől nagy darab vajas kenyeret vesz át s nyugodtan majszolva fut tovább Király után.
Hrenyovszky a 83. km-t jelző kőnél éri úttól Királyt, néhány száz métert együtt futnak, amikor Király teljesen kimerülve megáll. Hrenyovszky most már jobb hangulatban fut tovább, míg az ESC körében szomorú lesz a hangulat.

Király azonban csakhamar magához tér, egy ideig gyalogol, majd némi frissítőt véve magához, Nagytétényben ismét futni kezd. Ekkor hátránya jó 200 m.

Budafokon néhány csésze forró feketekávétól teljesen felfrissülve, üldözőbe veszi Hrenyovszkyt. Közben Galambos is elhúzott Hallától és Gáltól és a biztos negyedik helyen fut a cél felé.

Albertfalván, a 38. km-nél Király befogja Hrenyovszkyt, aki nem bírja az öldöklő tempót átvenni, csakhamar leszakad Királytól, aki hatalmas erősítéssel éri el a BEAC pályát. Az utolsó kilométereken az érdeklődők sorfala között futnak a versenyzők. Különösen Király lankadó energiájára van jó hatással a tömeg biztatása.

A pályán lefutott utolsó 800 méteren Király az előző nagy megerőltetéstől teljesen összeroppan és alig vánszorogva éri el a célt 450 méterrel a szintén nagyon kifutott Hrenyovszky előtt.

Hosszabb szünet után a szegedi Szávay fut be harmadiknak, majd feltűnő frissen, szép finissel az eddig ismeretlen kisvárdai Galambos érkezik meg. Szintén jó kondícióban érkeztek be Suvada, Halla és Herszenyák, akik mindhárman szép finist vágtak ki.

A verseny végeredménye:
Bajnok: Király Pál (ESC) 2 ó. 58 p. 15 mp.
2. Hrenyovszky János (Dorogi AC) 2 ó. 58 p. 21 mp. (Pestvidéki ker. rekord.)
3. Szávay István (SzVSE) 3 ó. 05 p. 59.2 mp. (Déli kerületi rekord.)
4. Galambos István (Kisvárda) 3 ó. 07 p. 04.6 mp. (Keleti kerületi rekord.)
5. Suvada Márton (SzMTE) 3 ó. 15 p. 07.4 mp.
6. Halla Károly (Kassai AC) 3 ó. 15 p. 33.2 mp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Király Pál a Budafoki országúton Hrenyovszky a fordulónál Egy versenyző, aki feladta a versenyt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98