Dtum
Login with Facebookk
1926 | Augusztus

A gödöllői kiállítás megnyitása

Az elmult csütörtökön délelőtt volt a sajtóbemutatója a Faluszövetség és a Gödöllői Járási Közművelődési Egyesület által rendezett gazdasági és ipari kiállításnak a gödöllői premontrei rend hatalmas iskolaépületében.

A kiállítás valóban minden dicséretet megérdemel.
A kiállítás sikeres eredményéért különös dicséret illeti vitéz Endre László főszolgabírót és Kovács Lajos dr. premontrei főigazgatót, akik a lelkei voltak a nagyjelentőségű ipari kiállítás rendezésének.

Nem szabad azonban figyelmen kivül hagyni Harsányi László, Pohl Sándor, Schlayer Árpád, Hegedüs Aladár nevét sem, akik szintén nagy áldozatkészségről tettek tanubizonyságot a kiállítás rendezése alkalmából.

A kiállítás legértékesebb része a két hatalmas termet betöltő egyházművészeti csoport. A csoport legértékesebb részét a gödöllői királyi vártemplom műkincsei teszik ki, amikhez különösen sok történeti emlék is füződik. Külön terme van a hadtörténeti emlékeknek.

Az értékes dolgok között van az a hires látcső, amelyet a szomorú emlékű Görgey Arthur használt az isaszegi csata napján. A látcső mellett szerényen pár darab Kossuth bankó, majd Rózsa Sándor egyik betyárjának harci karikás ostora huzódik meg a komoly üvegszekrény alatt.

A hadtörténeti teremből az ipari kiállítás helyiségeibe jutunk, ahol különösen kiemelkedik a kiállító Hangya szövetkezet ízléses pavillonja. Érdekes továbbá még a Gál Imre igazgató által berendezett méhészeti osztály, ahol egészen a XV. századig visszamenőleg mutatják be a méhészet fejlődését. 

Ugyanebben az osztályban látunk kolozsvári, brassói, tordai mézeskalácsokat eredeti csomagolásban. Ritkaság gyanánt szolgál egy kis kaptár, amit Szibériából hoztak a gödöllői kiállításra. A méhészeti osztály mellett foglal helyet az erdészeti osztály, melyet Hepke Arthur és Lengyel Viktor főerdőtanácsnokok rendeztek be.

A többi, helyszüke miatt meg nem említhető osztály mellett az a különös és majdnem újszerű tulajdonsága van még a gödöllői kiállításnak, hogy a kiállítók kizárólag iparosokból és gazdákból kerültek ki. A kiállítás megnyitásán József királyi herceg mondta az ünnepi megnyitót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Faluszövetség gödöllői kiállításának megnyitásáról. Cinkotai és kerepesi lányok a Faluszövetség gödöllői kiállításának megnyitásán
Cikk-ajánló
Birkózás Európa bajnokságai Birkózás Európa bajnokságai
A törekvés Sp. E. nagy áldozatkészséggel rendezett nagyszabásu...
Pelle és a BTC csapata nyerték a tornászbajnokságokat Pelle és a BTC csapata nyerték a tornászbajnokságokat
A BTC Klotild-utcai tornatermében vasárnap délelőtt és délután...
Hadicirkáló és léghajó versenye az óceánon Hadicirkáló és léghajó versenye az óceánon
Abban a szédületes arányú versenyőrületben, amely különösen az...
Teleki Sándor gróf Párisból Budapestre érkezett és nyilatkozott Rothermere lorddal való találkozásáról Teleki Sándor gróf Párisból Budapestre érkezett és nyilatkozott...
Gróf Teleki Sándor, aki a Társadalmi Egyesületek Szövetségének...
Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar kormány belgrádi politikai megbízottjának kiadatását kéri Jugoszlávia Lopás és emberölés kísérletéért Láng Mihály báró, a háborús magyar...
Jugoszlávia és Magyarország között a legutóbbi napokban több érdekes...
Gronow kapitány anekdotái Gronow kapitány anekdotái
Az anekdota, jó magyarúl adoma, e latin szóból ered: inedita :a mi...
Telepy Károly meghalt Telepy Károly meghalt
A magyar festőművészet különös egyéniége, Telepy Károly hetvennyolcz...
Százával toloncolják ki a csehek a magyar anyanyelvű és magyar állampolgár zsidókat Százával toloncolják ki a csehek a magyar anyanyelvű és magyar...
Szombatról vasárnapra virradó éjjel a cseh hatóságok a Szlovákiában...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98