Dtum
Login with Facebookk
1926 | Február

A hetvenéves báró Braunecker Armandnét házvezetőnője kivitte az Irgalomházba és lakását teljesen kifosztotta

A házvezetőnőt, Dugovics Titusznét, egy régi pesti család tagját a rendőrség letartóztatta

Az elmúlt hét végén föltűnést keltett, hogy a rendőrség letartóztatta Dugovics Titusznét, egy magasrangu állami tisztviselő elvált feleségét. Dugovichné, aki maga is előkelő pesti családból származik, az utóbbi esztendőkben házvezetőnője volt báró Braunecker Armandnénak. Letartóztatásának okai és körülményei nagyon különösek és érdekesek. A rendőrségi nyomozás most derítette ki azt a bűncselekményt, amelyet Dugovichné elkövetett.


Báró Braunecker Armandné, aki 70 éves, magányos matróna, pár év előtt vette magához Dugovich Titusznét, hogy ne legyen egyedül Mária-utcai lakásában. Dugovichné teljesen hatalmába kerítette az idős bárónét, aki tőkéjéből élt.


Nyilatkozatokat iratott alá vele, hogy a vagyonát ő gondozhatja s az utóbbi időben már senkit sem engedett az agg báróné közelébe. Ha idegen látogatók vagy rokonok jelentkeztek, rendszerint azzal utasította el őket, hogy a báróné most nem fogad.

 

A látogatókat, amint később kiderült, azért nem engedte a báróné közelébe, mert a lakásból az értékes tárgyak és bútordarabok már mind hiányoztak, ami a ház régi ismerőseinek föltűnhetett volna. Néhány héttel ezelőtt végül Dugovichné késő éjszaka értesítette a mentőket, hogy báró Braunecker Armandnét sürgősen kórházba kell szállítani, küldjenek mentőautót.


A magával tehetetlen idős hölgyet a házvezetőnő levitte a mentőkocsiba s amikor a bárónő érdeklődött, hogy hova viszik, ezt mondta neki:
- Új lakásba kell mennünk, mert fölmondották a mostani lakást.


A mentőautó késő éjszaka a III. San Marco utca 60. számú ház előtt állott meg. Itt van a gyógyíthatatlan betegek menedékhelye, amelyet Irgalomháznak neveznek. Itt helyezte el a beteg bárónét Dugovich Tituszné, aki itt gyakran meglátogatta úrnőjét.

 

Egy napon aztán váratlanul rémhírt hozott a házvezetőnő. Elmondta a bárónőnek, hogy a lakását ismeretlen tettesek kifosztották, pénzét, bútorait elvitték, de nincs baj – mondotta - , a rendőrség kinyomozta a tetteseket s az elrabolt holmik mind letétben vannak már a rendőrségen.

 

Báró Rauneckerné gyanut foghatott, mert levelet írt a főkapitánynak, amelyben megkérdezte, hogy valóban ott van-e a vagyona. A levél kézhezvétele után mindjárt látták a rendőrségen, hogy valaki visszaélhetett báró Braunecker Armandné bizalmával. Ezért dr. Kiss István rendőrfőtanácsos, az intellektuális osztály vezetője széleskörű nyomozást rendelt el amit dr. Antal Géza rendőrkapitány folytatott le.

 

Csakhamar kiderült, hogy Dugovich Tituszné csak azért vitte a bárónét az Irgalomházba, hogy az egész lakást kifoszthassa. A nyomozás megállapította, hogy Dugovichné mindent eladott. Eleinte azzal védekezett, hogy a lakás berendezési tárgyait azért kellett eladnia, mert a befolyt összegből tartotta el a bárónét, azonban rábizonyult, hogy akkor kezdte meg a teljes kiárusítást, amikor a báróné már az Irgalomházban volt. Dugovich Titusznét dr. Antal Géza rendőrkapitány csalás és sikkasztás miatt letartóztatta és átkísérte az ügyészség fogházába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98