Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

Árvíz alatt

Karácsony előestéjén lepte meg a tanyai magyarságot az árvíz.
Mikor a földmívelésügyi miniszterrel az áradat hátán eveztünk, egyik félig összedőlt tanyában egy bölcsőt láttunk a vizen, mellette karácsonyfával. Ez a kép mindennél megrázóbb volt. A legnagyobb örömre készült a kis tanyai család s a legnagyobb csapás érte.

Menekülni kellett Gyulavári és Vésztő egész tanyai lakosságának a biztos pusztulás elől. Hatszáz tanyát öntött el az árvíz s Vésztőn a házhelyhez jutottak új vályogházait is. Mind megsemmisültek. Amit azonban emberileg meg lehetett menteni, a magyar közigazgatás, katonaság és vízügyi szolgálat mindent megmentett.

Az árvízsujtotta családokat időben elhozták tanyáikból, a szomszéd helységekben fedél alá juttatták s ellátták őket pár napra élelemmel. Az utászkatonák a műszaki vezetők irányítása alatt eltömték a gátszakadást és a községeket körgátakkal vették körül, hogy a falvakba be ne menjen a víz. Ezt sikerült is megakadályozni.

Az árvízkárosultakat maga a miniszter sietett a helyszinen megvigasztalni.
A kormány volt az első, mely pénzbeli segítséggel fordult a károsultak felé. Egyúttal intézkedett a földmívelésügyi miniszter, hogy tavaszi vetőmagot s házaik újraépítéséhez kellő faanyagot kapjanak a károsultak. Ezt a feladatot a Falusi Kislakásépítő Szövetkezet fogja lebonyolítani. Országos gyüjtés indul meg, mely remélhetőleg összehoz néhány milliárdot, hogy új életet kezdhessenek a békési tanyavilágban földmívelő testvéreink.

Meg vagyunk győződve, hogy a földmívelő polgárság az egész országban lelkesen siet az árvízkárosultak támogatására. A Faluszövetség helyi szervezetei minden faluban összeadnak pár száz pengőt, hogy a szerencsétlen békéséi tanyások könnyeit letöröljék.

A trianoni erőszak okozta, hogy ilyen váratlanul jött a csapás és hogy az elszakított részeken még nagyobb a pusztulás. Hiszen ott egész falvak, egész városok lettek az árvíz áldozatai. Az emberek százai vesztek a vízbe s az állatállomány is elveszett.

Szegény erdélyrészi magyaroknak se közigazgatás, se műszaki segítség nem állott támogatásukra. Vajjon Európa látja-e már, hogy a végzetes trianoni erőszakot jóvá kell tenni s a folyók egész vízrendszerét vissza kell adni Magyarországnak?!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Uradalmi istálló víz alatt Békésben Víz alá került vasútvonal Békésben Horthy Miklós kormányzó és kísérete katonai pontonon bejárja az árterületet Mayer János földmívelésügyi miniszter fogadtatása Gyulán.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98