Dtum
Login with Facebookk
1926 | Január

A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására

A gyümölcsízek csípős ízét a benzoesavas nátrium alkalmazására csakis az okozhatta, hogy a használt készítmény nagyobb menynyiségű szabad benzoesavat is tartalmazott, mert a benzoesavra jellemző a csípős szag és íz, míg a tiszta benzoesavas nátriumsó szagtalan és íztelen. A csípős íz el fog tűnni, ha az ízt átfőzik.

Csípős ízétől eltekintve a szabad benzoesav is kitűnően konzervál s a jelenlevő kis mennyiség éppoly ártalmatlan a szervezetre, mint nátriumos sója, sőt alkalmazzák is konzerválási célokra olyan cikkeknél, melyek a forgalomba való kerülésük előtt meg erős átfőzésen mennek keresztül.

Tagtársunk beküldött panasza nem áll egyedül; a konzervgyárosok is tapasztalnak a benzoesavas nátrium részéről hasonló kellemetlenséget, a földmívelésügyi minisztérium azonban csak a benzoesavas nátrium, benzoesav és hangyasav alkalmazását engedélyezi s a közismert salicylsav használatát is tiltja mivel ezt, mint „szívmérget" több állam kivonta a konzervgyártásból.

Legújabban a konzervgyárosok körében mozgalom indult, mely a salicylsav számára is meg szeretné szerezni a konzervgyártásban leendő használat jogát.

Osztrovszkyné dr. E. Németh Ágnes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98