Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

A filmen nincs erény és bün, - csak ügyesség, szépség, erő és érdekesség

Rapszódia a még nem létező mozgóképről
Irta: Pintér Ferenc


A film. A Film… A FILM!! Megnézni jó. Lehet. Intelligens ember számára azonban nem sokáig élvezet. Benne van minden: szivlimonádé, rémregény, valószinütlenség, okkultizmus, dadaista természetrajz, illusztrált sportlap, angol birkák parókásan, örökös futtatás a nagy „Cup”-ért.  Iszonyu jó viccek származnak belőle és ezekben a viccekben az a legkedvesebb, hogy nem a filmiró, nem a rendező, nem a fotográfus és nem is a szinész akarta. Halálos komolysággal, tendenciózusan megcsinálnak valamit ezek az urak és hölgyek, lepergetik a filmet s akkor pont az ellenkezője jön ki a tendenciának.

 

Cecil de Mille úr Tízparancsolata feledhetetlenül klasszikus még ezek közt a tréfák közt is. Először – mikor megnéztem, - azt hittem, hogy csak én vagyok a paralitikus, mert ennek az aszkézisre, methodista szigoruságra felépitett tendenciáju filmnek sikerült elérnie azt, hogy tapsoltam a fáraónak, tapsoltam Mózesnek, tapsoltam a léha fiunak és az apacslánynak, de egy pillanatra nem adtam igazat a szegényszagu Igazságnak.

 

A végén pedig ugy éreztem, hogy Cecil de Mille úr és az amerikai filmesek kompromittálták a tizparancsolatot. Miért? Mert a filmen nincs Igazság, a filmen kép van, a filmen nincsenek jó és rossz emberek, a filmen ügyes emberek vannak és ügyetlenek, szépek és csunyák, érdekesek és közönségesek. A filmnek filmszerü az erkölcstana, ott Chaplin az erkölcs, még akkor is, ha Jackie-vel együtt ablakbetöréssel keresi tisztességes kenyerét.


Ezek a kis paradoxonok lassan-lassan talán felnyitják a filmgyárosok és a filmrendezők szemét, talán lehetne már – évtizedes, sőt két évtizedes kisérletezés után, - a film komoly művészi adottságáról, eszközeiről és kihasználási lehetőségeiről is beszélni. És talán nem is titánkodás-számba megy, ha művészi szemmel nézett jövőt követelünk a film számára egy ilyen felhördülő cikkben, amelyet lemosolyognak a film üzleti bölcsei és a magyar filmparódia-gyára hivatalos fölkentjei.


A film természete a képszerüség, éppugy mint a zene természete a hangszerüség.
Nem minden egymásra következő hangcsoportot nevezünk zenekölteménynek. Miért ne lennének tehát a képek egymásra következésének is saját külön törvényei? A filmkészitők, talán tudatlanságból, de lehet, hogy szerénytelenségből, azt állitják és hiszik, hogy ők szabják meg a film művészi törvényeit.

 

Mennyivel inkább kulturemberek hozzájuk képest Stradivárius és egyéb hegedükészitő művészemberek, akik megengedik és megengedték, hogy Mozart, Beethoven, Wagner és társaik az általuk – művésziesen – készitett szerszámok számára alkossanak; a hangszerkészitők nem állitották soha, hogy a zeneszerző véleményére nincs szükség, azt se mondta egy se közülük, hogy a zeneművészethez a hegedűkészitéshez szükséges tőke kell csak egyedül.


A film ma még, - eltekintve pár ösztönös ráhibázástól, - nem művészet, hanem dilettantizmus. Ez a kisérleti korszaka a filmnek természetes volt, érthető, ép ésszel senki sem kárhoztatja. De és de és de: a ma filmtechnikájára már rá lehet épiteni a hibrid film helyett a képkölteményt.  A képköltemény az igazi film, amely a képszerűség sajátos belső törvényeit felhasználja.


A képköltemény és a mai film között röviden az a különbség, ami a macskanyávogás, kutyaugatás, tehénbőgés és másrészt a zeneköltemény között van. Senkisem mondja, hogy a nyávogás, ugatás, kukorékolás, bőgés, nyerités, kanári, rigó-fütty nem zenei produkció, de bizonyára azt sem állitja senki, hogy mindezek alkotják az ember zenei művészetét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A vasút-autóharc új fejezete A vasút-autóharc új fejezete
A Magyar Közhasználatú Gépjárművállalatok Országos Egyesületének...
A Jupiter kilenczedik holdja A Jupiter kilenczedik holdja
Jupiternek jelenleg kilencz holdját ismerjük. Közülök négyet Galilei...
A fekete ördög
Még a feketénél is feketébb festékkel festik a falra nap-nap után a...
Nem idegen érdekekért harcolunk Nem idegen érdekekért harcolunk
Magyar Élet Pártja Szolnokon vasárnap nagyválasztmányi gyűlést...
Magyar tervek víziutak építésére Magyar tervek víziutak építésére
Mihely az osztrák csatornajavaslat megjelent, lapunk rögtön állást...
 Melyik a becsületes béke? Melyik a becsületes béke?
Meg kell adnunk mindenkinek a maga igazát és el kell ismernünk azt...
Beszélgetés Rassay Károllyal Beszélgetés Rassay Károllyal
Hajának merev, makacs növésével, tatárosan ferdemetszésű szemével,...
Néhány szó a fegyenciparról Néhány szó a fegyenciparról
A kisiparosság régi sérelme, hogy állami pénzen felszerelt üzemekben...
Különös lövegek Különös lövegek
Caesar, a gallok ellen viselt háborujának leirásában már emlitést...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98