Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

A légköri oxigén eredete

G. Tamman göttingai egyetemi tanár - akinek zseniális kutatásai már több ízben igen nevezetes geológiai következtetésekre adtak alkalmat - egyik nemrég megjelent értekezésében,1 rendkívül érdekesen magyarázza a légköri oxigén eredetét.

Szerinte a levegő szabad oxigénjének képződése a gázgömb lehűlésének csak abban a korszakában mehetett végbe, amely a legfelső földréteg megszilárdulásának kezdete és vége közötti időszakra esik.

Tamman föltevését főképpen arra alapítja, hogy az eruptívkőzetek által bezárt gázok elemzésénél végeredményben csak széndioxidot, nitrogént és hidrogént sikerült kimutatni, szabad oxigént azonban nem. Ebből az következik, hogy a szilikátréteg megszilárdulásának kezdetén az atmoszférában szabad oxigén még nem lehetett.

A légkör tehát, amint azt lávatömegek elnyelt gázai is mutatják, az említett korszak kezdetén főleg nagy tömegű víz­gőzből állhatott, amelyhez hidrogén, széndioxid, szénmonoxid és nitrogén gáz volt hozzákeveredve. 1500 C° körül, amely hőmérsékletnél a megszilárdulás kezdődhetett, tudvalevőleg a vízgőz már disszociál, vagyis alkotórészeire, hidrogénre és oxigénre bomlik szét.

Tamman valószínűségi számításokkal részletesen kimutatja, hogy 2500 és 1500 C° között csak a hidrogén képes a föld nehézségi terét legyőzni. Olyan molekulasebességet, mely másodpercenkint a 11 km.-t meghaladja, csakis a hidrogénmolekula érhet el. Az emlitett hőfokú atmoszférából tehát csak a hidrogén juthatott (diffundálhatott) ki a világűrbe, azonban a vízgőz vagy az oxigén sem esetre sem. Az utóbbi ugyanis csaknem teljes egészében felhasználódott a legfelső izzónfolyó földréteg oxidálásához, amit az is igazolhat, hogy a szabad oxigén mennyisége igen csekély a lekötöttel szemben.

A jelenlegi légkör szabad oxigéntartalma ugyanis mindössze annyi, amennyit megkötött állapotban egy, a Földet 40 cm vastagon burkoló kőzetréteg tartalmazhat. A felső földréteg szilárdulásának megindultával azonban már meg volt adva annak a lehetősége, hogy a vízgőzatmoszférában nagyobb oxigéntömeg halmozódjon fel. Ekkor ugyanis a mélyebb rétegek redukáló tömegei, amelyek a keletkező oxigént felvehették volna, már egy áthatolhatatlan és részben oxidálódott szilikát-réteg által el voltak zárva a vízgőzatmoszférától.

Tamman valószínűségi számításainak meggyőzően egybevágó eredményei szinte bizonyító erővel támogatják azt a föltevést, hogy a levegő szabad oxigénje csakis a legfelső földréteg megszilárdulásának kez­dete és vége közötti korszakban képződött.

Grabovszky Camill.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Izzó vasdarabra folyékony oxigént vezetünk, s a vas abban a pillanatban fénylő, tüzes folyadék alakjában megolvad Légkör alakulása Légkör
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gróf Lónyay Elemér genuai kalandja Gróf Lónyay Elemér genuai kalandja
Rómából az a hír érkezik, hogy a genuai rendőrség a napokban...
Légiközlekedés Páris és London közt
1919 augusztus 25.-e óta különböző franczia és angol társaságok...
A Khuen-Héderváry kormány bukása A Khuen-Héderváry kormány bukása
Az országra egyre jobban sulyosodó politikai bonyodalmakból való...
Balázs Béla: Meg kell halnom itt Balázs Béla: Meg kell halnom itt
Én nem tudom kik vagytok emberek. Én nem szeretlek, nem kerestelek. ...
Egyetemi ifjak a szegedi Kossuth szobornál Egyetemi ifjak a szegedi Kossuth szobornál
Október 14-ikén reggel a budapesti egyetemi ifjúság hetven főből álló...
Ismét Vajda László nyerte a műugróbajnokságot Ismét Vajda László nyerte a műugróbajnokságot
Az időjárás nem kedvezett az OTE versenyének. Az eredményeiben szép...
Rövidek Rövidek
Az angol hirszolgálat az Associated Press algiri hiradása alapján...
Az entente és Oroszország Az entente és Oroszország
A Times és a Morning Post pétervári tudósítóinak jelentéseiből...
A párizsi Pasteur Intézet tudósai keresik a t. b. c. kanalas orvosságát A párizsi Pasteur Intézet tudósai keresik a t. b. c. kanalas...
Ki ne hallotta volna már hírét Pasteurnek, a híres francia tudósnak,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98