Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Merre gurul az aranykorona?

Olyan országban, mely példátlanul sulyos válság után erejének teljes latbavetésével küzd az egyensuly helyreállitásáért, kisebbfontosságu pénzügyi kérdéseknek is nagy a sulya, különösen, ha az alárendelt kérdésekhez is politikai következmények füződnek.

Hogy a stabilizált magyar papirkoronáról milyen érccel fundált uj pénzegységre megyünk át, egymagában nem fontos. Az uj pénz kell, hogy a saját szükségleteinkhez simuljon, ne legyen idegen a tömegek előtt, ne üssön el tulságosan a környező államok valutájától, de fölösleges kötelékekkel se füzzön senkihez se bennünket.

Ezek azok a tulajdonságok, amiket az uj pénztől megkövetelünk. Hetek óta elcsöndesedtek a viták abban a kérdésben, mi legyen az uj pénz és hogyan arányuljon a régi papirkoronához, de a kulisszák mögött annál nagyobb harc folyik.

Az a kisérlet, hogy az osztrák shilling mintájára, 10.000 papirkoronából csináljuk meg az uj pénzt, kudarcot vallott. Joggal. A tizezres átszámitás könnyü és kényelmes, de az uj magyar pénz sorsát az osztrák shillingéhez füzni könnyelmü és kockázatos vállalkozás.

Az osztrák pénz sorsa bizonytalan, mint az osztrák respublika sorsa, mennyi szenvedélyes vita, milyen tajtékzó hullámok fognak még körülötte fölviharzani. Magyarország politikai vezetősége és közvéleménye sohasem utasitotta el teljesen a többé-kevésbé laza dunai gazdasági egység gondolatát, amellyel bizonyos – nyugati – diplomáciai körök a trianoni és saintgermaini békék katasztrofális következményeit kiküszöbölni igyekeznek.

Nem ideális meggondolások kényszeritik erre ezeket a köröket, hanem a saját jól fölfogott gazdasági érdekeik, sulyos veszteségek, amiket a dunai medence gazdasági rendjének fölbontása és egyensulyának fölboritása saját maguknak okozott.

De azt, hogy e sérelmeket mi orvosoljuk és mi vállaljuk a sebészi beavatkozás után a tüneti kezelések kockázatát is, azt már igazán nem lehet tőlünk megkivánni. S ezért nyomatékkel kell tiltakoznunk a legujabb kisérlet ellen is, amely a 20.000 papirkoronából alkotott tallér leple alatt a duplashillinget akarja a magyar gazdaságba becsempészni.

Huszezer korona – két osztrák shilling és ezzel megint csak ott volnánk, ahol a mádi zsidó, megint csak oda volnánk kötözve az osztrák pénzhez. Hogy milyen technikai érveket lehet a huszezres egység ellen fölsorakoztatni, arról nem is szólunk. Tulnagy és tulnehézkes és az orosz „cservonec" példája mutatja, hogy bár skolasztikusnak tetszik is ez az érvelés, bizony, a tulnagy pénz tőkeszegény országban tulnagy zavarokat okozhat s időnként és helyenként valósággal meg is bénithatja a forgalmat.

Ezért akármilyen előkelő helyről származzék is az idea, nem kérünk belőle. Megköszönjük a tanácsot, de tisztelettel elháritjuk. Tizezres vagy huszezres alap menthetetlenül az osztrák koronához füzi a magyar pénzt, ez pedig politikum. 

A politika viszont semmikép sem tartozik a szanálási akció körébe.
A Nemzeti Bank vezetőségének mindenképen józan és okos álláspontját kell a magyar gazdasági közvéleménynek erőteljesen és nyomatékkal támogatnia. 14.500 papirkoronát egy aranykoronára átszámitani, nem éppen egyszerü és kényelmes kulcsnak sem nagyon mondható, de legalább tiszta bort öntünk a pohárba.

Szegénységünk rikitó képben fog föltünni, de tiszta és szilárd talajon állunk legalább és szabadon szabhatjuk meg minden eshetőségre a föltételeinket. Politikai és gazdasági szempontból egyaránt a valutakérdésnek egyetlen kivánatos megoldása képzelhető csak el: az aranykorona.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A forradalmi fegyelem erőpróbája…. A forradalmi fegyelem erőpróbája….
A felvonulás és a pompásan sikerült gyakorlatok után négyszögbe...
A békedelegatusok A békedelegatusok
A békekonferenciára kiküldött békedelegátusok határozatától függ most...
Az argentiniai hús Az argentiniai hús
Mikor e sorokat írjuk, még javában áll a harcz a magyar és az osztrák...
A földalatti épitkezések A földalatti épitkezések
A világ lassanként nem fog elférni a föld fölszinén, s igy nem marad...
A schwarzaui nász A schwarzaui nász
Károly Ferencz József herczeg, néhai Ottó királyi herczeg fia és...
Egy amerikai világkiállítás körül Egy amerikai világkiállítás körül
Irta Gelléri Mór. A kereskedelemügyi miniszter kiküldte volt annak...
A pápát Spanyolországba hivják A pápát Spanyolországba hivják
A párisi "Temps" jelentése szerint Spanyolországban az eddiginél is...
Nők az íróasztalnál Nők az íróasztalnál
Igen tisztelt Szerkesztő Úr! Cikksorozatot kezdett lapjában és mi, a...
Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről
Amióta gróf Bethlen István karácsonyi és húsvéti cikkei a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98