Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

Hóry András római magyar követ nyilatkozik

Róma, julius 2.
Minél jobban összebogozódnak az európai politika szálai, annál nagyobb hely jut Magyarországnak a minden eshetőségre lázasan készülő fascista Olaszország érdeklődésében. Lord Rothermere-nek trianonellenes cikkét minden olasz lap az első oldalon közölte és az illetékes tényegzők minden alkalmat megragadnak magyarbarátságuk őszinteségének hangsulyozására. Ilyen körülmények között mindenféle föltünést keltettek azok a magyarországi hirek, amelyek egyrészt lebecsülték a magyar-olasz szerződést, másrészt tulbecsülték és általa veszedelmeztetve látták a jugoszláv-magyar tárgyalások sikerét. Munkatársunk ezekkel a hirekkel kapcsolatban fölkereste Hóry András római magyar követet, az uj magyar diplomácia legtehetségesebb képviselőjét, aki tudvalevően Belgrádból került Rómába, a magyar külpolitikának legexponáltabb posztjára. Az olasz-magyar szerződés jelentőségéről Hóry követ igy nyilatkozott.


- Kétségtelen, hogy az utóbbi években gombamódra szaporodtak el a különböző fajtáju nemzetközi szerződések. Európát ma már a szerződések valóságos hálózata veszi körül, amelyeket a Népszövetség alig győz regisztrálni. Minden szerződés értékét és jelentőségét az adja meg, hogy milyen lelki motivumokból fakad. Az olasz-magyar baráti szerződés azáltal magaslik ki a többiek közül, hogy a két nemzet belső érzésének hü kifejezője, élő valóság, amely az olasz és a magyar nép lelkében gyökerezik. Az olaszok már azelőtt is szeretettel viseltettek Magyarország iránt. Ez a szeretet most kiterebélyesedett és nemcsak az ország felelős tényezőit tölti el, hanem a nép legszélesebb rétegeit is.


Fölhivtuk a követ figyelmét arra, hogy a magyar közvélemény, sőt a képviselőház nagyrésze állandóan sürgeti a magyar-jugoszláv baráti viszony megteremtését és általában aggódnak, hogy az erre irányuló és az ország érdekében szükséges és kivánatos tárgyalásokat késleltetheti Magyarországnak Olaszország felé való lekötöttsége. Hóry követ így válaszolt:
- A jugoszláv-magyar viszony is állandóan javul. E két szomszédos ország gazdasági érdekei oly sok ponton érintkeznek, hogy éppen ezért minden olyan momentumot ki kell küszöbölnünk, amely a gazdasági kapcsolatok kiépitését és a kereskedelmi forgalmat hátráltatná. Jugoszláviával már 1924-ben megkötöttük a legtöbb kedvezményen alapuló szerződést és a függő kérdésekről megindult tárgyalásokat a legkonciliánsabb szellemben folytathattuk.

 

- 1926 végéig - mielőtt Rómába jöttem volna - sikerült a függő krédések legnagyobb részét megoldani, sőt a tarifális rész kivételével megállapodhattunk a kereskedelmi szerződés ügyében is. Az egyezmények legnagyobb részét már akkor parafáltuk, illetően alártuk. Közbejött azonban Nincsics külügyminiszter bukása. Pasics, majd a tárgyalásokat vezető Ribarz meghatalmazott miniszter halála, ami a tárgyalások során természetszerüen eltolódást okozott. Most más állomáshelyen lévén, nem vagyok mindenben informálva a tárgyalások menetéről, ugy tudom azonban, hogy a tárgyalásokat Belgrádban most is folytatják, ami annál kivánatosabb, mivel Jugoszlávia és Magyarország egymáshoz való korrekt viszonya és a jugoszláv-magyar gazdasági kapcsolatok kiépitése egyáltalában nem érinti az olasz-magyar barátságot. Ezt bizonyitja az is, hogy a jugoszláv-magyar tárgyalások már 1924-ben megindultak, a mult évben nyugodt mederben folytatódtak és a tárgyalásokat egyáltalában nem zavarta az, hogy rövidesen megkötöttük az olasz-magyar barátsági szerződést.

 

- A magyar-jugoszláv döntőbirósági szerződésről már 1926-ban tárgyaltunk Belgrádban és az előkészitő tárgyalások után Walkó és Nincsics külügyminiszterek között Genfben létrejött a megegyezés. Amikor azonban diplomáciai tárgyalásokról van szó, a közönségnek sohasem szabad elfelejtenie, hogy a diplomáciai munka vetése legtöbbször csak évek mulva érik meg aratásra. Azt hiszem, mihelyt a jugoszláv belpolitikai nehézségek kiküszöbölődnek, reményünk lehet a tárgyalások eredményes befejezésére. Hiszen ma már a szerb-olasz viszony is olyan stádiumba került, hogy itt is javulás várható.

 

- A szerb-albán konfliktust elintézettnek lehet tekinteni, amennyiben Anglia, Franciaország, Olaszország és Németország négyes demarsa kellő eredményre vezetett. Olaszország teljes erővel dolgozott a konfliktus elintézése érdekében és ezzel is bizonyságot tett arról, hogy az európai béke őre kiván maradni.

 

Ezután a magyar-román birtokpörökre terelődött a szó. Olaszországban ugyanis nagy föltünést keltett az a magyar parlamentben is fölmerült gondolat, hogy Magyarország a genfi döntés miatt lépjen ki a Népszövetségből.


- Meg vagyok győződve arról - válaszolta Hóry követ -, hogy a Népszövetség nem fog kitérni a trianoni szerződés végrehajtása elől. A magyar kormány előterjesztése a trianoni szerződés alapján áll és éppen ezért nem gondolok arra, hogy Magyarország kényszerülve volna kilépni a Népszövetségből, amely ujabb megfontolás után bizonnyal helyt fog adni a magyar kivánságoknak.

 

Hóry követ végül kijelentette, hogy Magyarország külpolitikai helyzete javul, barátainak száma sokasodik a müvelt nemzetek között és ezért meg van győződve arról, hogy erős és céltudatos munkával Magyarország ujra elfoglalja az őt megillető helyet Európa nemzeteinek sorában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98