Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

A soffőrök

Akik ezt újságot kiadjuk: polgárok vagyunk.
Polgári lapnak és a végsőkön tul polgároknak jelentettük magunkat akkor is, amikor a megzavart társadalom falkákban futott a szakszervezetekig. De a mi fölesküdt polgárvoltunk nem azt jelenti, hogy ellenségesen, vagy közönyösen nézzük egy másik társadalmi osztály életét és szemet hunyjunk és édesen aludjunk akkor, ha ezt a másik osztályt esetleg megrövidítik.

Az igazi polgári politika éppen az ellenkező etikát diktálja.
Mi a munkást is polgárrá akarjuk emelni, ha ugyan a polgár neve szebbet, nemesebbet mond a munkásénál. De miért, hisz az életünk értelme és erkölcse ugyanaz: dolgozunk! Most Pesten egy dolgozó szerzetnek sokkot kapott a munkája. Hétszáz soffőrnek a sztrájkja tett valami árnyékot a város szép pünkösdjére.

A Marta-autó rt. soffőrjei leszállottak a motor mellől.
A soffőrök azt mondják, először is a rossz bánásmód miatt sztrájkolnak. Másodszor azért sztrájkolnak, mert keveselik a hat pengő napidijat, amit még mindenféle levonások és a büntetések nyomoritanak.

Azután akármi panasz jön ellenük, soha őket meg nem hallgatják.

Azt is sérelmezik és pedig a publikum érdekében is, hogy huszonnégy órákat üljenek a volant mellett.

És a végén azon az állásponton vannak, hogy a Marta ne szoritsa őket arra, hogy a borravalóból éljenek. Fizetésből akarnak élni.

Tudnivaló, hogy a soffőrszakma nem csupa hitehagyott lóhajtóból áll, százszám van közte kihagyott tiszt, elárvult mérnök és elejtett hivatalnok. De nem a differenciált munkást akarjuk itt cirógatni, az egész nehéz és becsületes munka mellé állunk.

Ezzel a megvonaglott soffőrtestülettel szembe feszül az a Marta vállalat, amely annakidején fityingekért jutott az ő motoros delizsáncaihoz, amelyeket az örökkévalóságig nincs hajlandósága kicserélni.

Tudja minden konflisló Pesten, hogy a Marta rt. koncessziószerüen kapta ezt a kolosszális üzletet. És a szerencséjével olyan előkelő magasságba emeli az orrát, mint valami taximiniszterium. A tekintély és a hatalom és a polgári érdek pózával áll a soffőrökkel szemben. Katonaságának fogja föl a soffőrjeit, akikkel pedig nekünk, közönségnek is dolgunk van, akikre rájuk vagyunk utalva és lenézett adóalanyoknak fogja föl a közönséget, amelyből éppen ugy él, mint az utcai kofa.

Az a vállalat, amelyik ilyen méltánytalanul, ilyen igazságtalanul markolja a milliárdos jövedelmeket, az nem helyezkedhetik olyan majesztuózus álláspontra, hogy „nem tárgyalunk, aki sztrájkol, el van csapva”.

A Marta üzlet. Tündéri jó üzlet.
Tessék az üzletnek egy kis percentet ereszteni a zsebből, ha muszáj. Hétszáz ember nem lép ok nélkül sztrájkba. És ha oly figyelemmel bántak a soffőrjeikkel az urak, mint a publikummal, megértjük a sztrájkolókat. A városháza előlegezte ezt a hallatlan bizalmat a Martanak: tessék megszolgálni, fizetni érte.

Haltenberger vezér ne próbáljon radikálisabb fél lenni a munkásággal szemben, mint egy Wolff Károly, aki már azt prédikálja, hogy versenyezni kell a szocialistákkal, a szociális igazságokért. Csak nem akarnak a Marta haszonélvezői a kormányzat eszméinek gazsulálni, esetleg virtuózhazafiakat játszani, amikor le akarják törni a soffőrjeiket?

Nem, drága urak, ez nem politika.
Ne hallgassanak a szivükre, az megbizhatatlan, de tessék a szakértő fejükkel lehajolni, megvizsgálni azt a soffőrt, mint a soffőr a motort, hogy miért nem akar ez menni? Gyorsan, halló! A közönségnek taxira van szüksége, nem a Marta előkelő ukázaira.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ifj. Füredy Tóth Imre, törökszentmiklósi bérautótulajdonos Felhívás a munka felvételére
Cikk-ajánló
Szenzációs fordulat a Lindbergh pörben: nem Hauptmann a gyilkos! Szenzációs fordulat a Lindbergh pörben: nem Hauptmann a gyilkos!
A Lindbergh- bébi elrablásának bűnpere szenzációs fordulathoz...
Sugár Károly, az egy-szerepű színész Sugár Károly, az egy-szerepű színész
Évek előtt egy délelőtt a Budáról Pestre haladó villamoson...
Gróf Széchenyi István és múzsája Gróf Széchenyi István és múzsája
A XIX. század első negyedének tespedésével szemben az 1825-iki...
Kereskedelmi ismeretek a mezőgazdaságban Kereskedelmi ismeretek a mezőgazdaságban
Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület irodalmi és tanügyi...
Premiérek az uj esztendőben Premiérek az uj esztendőben
Karácsony hetében vagyunk s a szinházak – amelyek a vészjóslók...
Tavaszi Szalón Tavaszi Szalón
A Szinyei Merse Pál társaság tavasszal kiállítást szokott rendezni...
Nyilasok megzavarták vasárnap a puztaszeri Árpád-emlékünnepet Nyilasok megzavarták vasárnap a puztaszeri Árpád-emlékünnepet
A Pusztaszeri Árpád Egyesület vasárnap rendezte meg ez évi...
Darányi javaslatai Darányi javaslatai
Darányi Ignácz földmivelési miniszter négy nagy fontosságú...
Kodály útja a népzenétől a vallásos zenéig Kodály útja a népzenétől a vallásos zenéig
Lehet-e karácsonykor különb feladata a magyar zene szolgájának, mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98