Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

A porcellángyártás

Az agyagipar, amelynek legfejlettebb formája a porcellángyártás, egyike a legősibb iparágaknak. Az ősember egyik legfontosabb foglalkozása, a fegyverkészítésen és a vadászaton kívül, az agyagedény formálása volt. A kultúra terjedése és fejlődése természetszerűleg magával hozta, hogy az agyagiparban jobb és csinosabb edények előállítására törekedtek.

A régi asszírok, szumírok, egyiptomiak, görögök és rómaiak már igen fejlett, anyagiparral bírtak.
A népvándorlás és római világbirodalom bukása ezen a téren is visszaesést jelentett és a régi gyártási módszerek feledésbe mentek. Amikor a mórok középkor végefelé Spanyolországot elfoglalták, újabb gyártási metódust honosítottak meg.

A majolikagyártás titka a mór agyagipar egyik központjából Majorca-szigetéről terjedt el azután egész Európában. Az olasz agyagiparosok azután nagy tökélyre fejlesztették a majolikagyártást és egész Európában nagy keresletnek örvendtek az olasz majolikák.

Marco Polo híres utazó és felfedező hozott először hírt Európába a porcellánról. Amikor 1508-ban az első porcelántárgyak a portugálok révén nyugatra kerültek, fantasztikus legendák terjedtek el arról, hogy Kínában milyen ősidők óta ismeretes a porcellángyártás titka. Az újabb kutatások azt igazolják, hogy a porcellángyártást Krisztus születésének idejében, a tiszta fehér, áttetsző porcellánt pedig a kilencedik században találták fel.

A porcellángyártás Kínában is császári dinasztiák monopóliuma volt. Minden dinasztia uralkodásának ideje alatt más és más színű porcellánt gyártottak a dinasztia tagjainak használatára. Közönséges személyeknek porcellánt eladni, használni, vagy külföldre kivinni szigorú büntetésekre terhe alatt tiltva volt.

A kínai porcellángyártás a tizenhatodik és tizenhetedik századokban virágzott legszebben, azóta lassú hanyatlásnak indult. A porcellángyártás titkát a japánok lesték el legelőbb a kínaiaktól.  Az új ipar Japánban is erős talajra lelt, de a porcellán mellett, talán még inkább kifejlődött a fajanszgyártás.

Az európaiaknak nem sikerült a porcellángyártás titkát kicsalni a kínaiaktól és így Európában tulajdonképpen újra fel kellett találni a porcellángyártást, ami csak hosszú és sikertelen kísérletek sora után járt eredménnyel. Először a francia Merin-nek sikerült a kínai porcellánhoz hasonló anyagot előállítani, amely azonban valójában inkább üveg volt, mint porcellán. Ebből az úgynevezett fritt-porcellánból fejlődött azután ki a sévresi porcellán gyártása.

A valódi porcellán vagy amint előállítási anyaga után nevezik, a kaolin-porcellán feltalálásának dicsősége Johann Friedrich Bötter nevéhez fűződik, Göttger az utolsó kalandoros-alkimisták fajtájából való férfiu, hosszas, küzdelmes, hányatott élete után Frigyes Ágost lengyel király környezetébe került, mint udvari kémikus és azt a feladatot kapta, hogy csináljon nemtelen fémekből aranyat.

Aranycsináló munkálkodása természetesen sikertelenül végződött, azonban a véletlen rávezette a porcellángyártás módjára. A találmány kihasználátására alakult azután a meisseni gyár, amelynek Böttger lett az igazgatója.

A gyártási titok megőrzése néhány évtizedig tökéletesen sikerült, de azután mégis akadt egy áruló, kinek közreműködésével indult meg a bécsi porcellángyár. Az új gyár jó ideig nehézségekkel küzdött, mert a gyártott dolgok tökéletesség dolgában nem versenyezhettek a meisseni gyártmányokkal. Amikor azonban Mária Terézia állami üzemmé alakíttatta át, gyors virágzásnak indult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kaolin a porcelángyártás alapanyaga A porcelán vázákat díszítik Értékes porcelán váza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
VIII. Frigyes dán király halála VIII. Frigyes dán király halála
A dánok királya, VIII. Frigyes (Keresztély) a napokban Hamburgban...
A modern sebészet csodái  2. A modern sebészet csodái 2.
Carrelnek kiváló tanitványa akadt Franciaországban Voronoff nizzai...
Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul
Dr. Szerelemhegyi Ervin visszavonul a versenyzéstől. A MAC-nak sok...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Hreblay Emil m. kir. gazdasági felügyelő (Kolozsvár, Ferencz...
Ódry Árpád Ódry Árpád
Ódry Árpád, akinek művészegyénisége felől igénytelen előadásommal...
Minden vendéglő és kávéház árdrágitó? Minden vendéglő és kávéház árdrágitó?
Megirtuk, hogy az árvizsgáló bizottság rendészeti osztálya ez év...
A csipke alkonya A csipke alkonya
Belgiumban az ország főiparága, a csipke készités nagy mértékben...
Magyar utazók a déli földrész táján Magyar utazók a déli földrész táján
A magyar ember a világ minden részébe eljut. Még a világ forgalmából...
Az öreg tekintetes Az öreg tekintetes
Az állapotok lassan, észrevétlenül, minden zaj és drámai jelenet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98