Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

Charlie Chaplin válása

Az egész filmvilág Chaplinről beszél, mert – mint lapunk multheti számában már megírtuk – az amerikai filmkómikus válik a feleségétől, Lita Gray asszonytól. A német, a francia és angol sajtó – nem is említve az amerikai lapokat – hasábos tudósításokat írnak Chaplin és Chaplinné családi háborúságáról olyanképpen, hogy az ujságok egyrésze a férj, a másik része pedig a feleség mellé áll.


Érdekes megemlíteni, hogy a „Comedia” című párizsi lapban még az elmult nyáron André Suarés, az ismert író tollából egy Chaplin-ellenes cikk jelent meg „Chaplin nemtelen szíve” címen. Az író ebben a cikkben olyan dolgokat állított a világhírű filmszínészről, amilyeneket addig senki se mert leírni. Erre a támadásra Jack de Baronelli rendező válaszolt, majd a francia irodalom több kiválósága állt sorompóba Chaplin érdekében.


Ezután jelent meg egy párizsi Humanité-ben egy nagy cikk, amelynek szerzője a lap híres filmkritikusa, Leon Muffinac. „Chaplin csendes bojkottálása.” Ezen a címen jelent meg a cikk és többek között a következőket tartalmazza: „Az amerikai filmesek egy része új filmkómikusokat akarnak bevezetni, de mivel útjukban van Chaplin, bojkott alá vették őt. Ez a bojkott a következőképpen történik: 1. Pincébe raktározzák a Chaplin-filmeket, s bár a közönség látni kívánja kedvencét, ezeket a filmeket nem hozzák forgalomba. 2. Régi - közepes, 1914. évből származó filmeket hoznak forgalomba, hogy így a közönséget kiábrándítsák Chaplinből. 3. A leggyengébb Chaplin-filmeket új címek alatt mutatják be, hogy a közönségnek elmenjen a kedve Chaplintől.”


Ezeket írja a „Humanité”, amely szerint Chaplint tönkre akarják tenni az ellenségei. És most 1927-ben ez a bojkott-mozgalom, ha más indoklással is, de komoly formákat kezd ölteni. Azok, akik Chaplin családi háborúságában Lita Gray mellé állottak, Chaplin megbüntetését kívánják olyképpen, hogy kimondják a bojkottot a híres filmkómikus filmjeire.
*
Charlie Chaplin 1918-ban vette feleségül a tizenhét éves Mildred Harrist, akitől kétéves házasság után vált el. Ebben az időben fedezte fel a tizenhárom éves Lita Grayt, akit három év mulva Mexikóban feleségül vett. Emlékezetes, hogy ekkor a kérlelhetetlen amerikai hatóságok arra kötelezték a filmkómikust, hogy feleségét, aki ebben az időben még nem volt tizenhét éves, iskolába járassa. 1924 november 26-án kötöttek házasságot és 1925 február 26-án Lita Gray faképnél hagyta az urát. Chaplin ekkor visszahívta feleségét és ezután 1925 nyarán megszületett a kis Chaplin: Charles Spencer. Ebben az időben nagyon boldog volt a fiatal házaspár és boldogságuk még fokozódott, amikor 1926. év áprilisában megérkezett a második kis Chaplin is, Sidney Earle.

 

Ezután már gyorsan követték egymást az események. Az ősszel a házaspár elhatározta, hogy a Cirkusz című film befejezése után, 1927 januárjában Párizsba utaznak és ott elválnak…


De közbejött egy honolului utazás, Chaplinné gyors visszatérése és az éjszakai jelenet a Chaplin-villában. Az asszony még ezen az éjszakán két gyermekével együtt elhagyta az ura házát és Beverly Hillsben nagyszülei házába költözött. Ezután komolyan megkezdődött a két fél háborúsága. 


Chaplinné ügyvédje kezdte a támadást egy nyilatkozattal, mely így szólt:

 

„Kétéves házaséletem elviselhetetlen volt, mert nem találtam boldog otthont. A bíróság előtt fogom bebizonyítani, hogy Chaplin milyen kegyetlen volt hozzám…”


Erre Chaplin ügyvédje útján a következőket válaszolta:
„Mindent megtettem, amit megtehettem és feleségem minden kívánságát teljesítettem. Luxussal vettem körül és korlátlan hitele volt mindenütt, amivel ő visszaélt. Azon a napon, amikor elhagyott, nyolcezer dollárért vett ruhaneműket magának. Erre a lapokban egy hirdetést tettem közzé, amelyben bejelentettem, hogy feleségemért semminéven nevezendő anyagi felelősséget nem vállalok és számláit nem fedezem… Különben is a feleségem nem teljesítette kötelességeit. Nagyon gyakran előfordult, hogyha munka után este hazatértem, megtudtam, hogy feleségem egész nap nem volt otthon és gyermekeimet a nevelőnőre bízta. Máskor meg idegen embereket találtam a házamban, olyanokat, akiket be sem mutattak nekem. Igenis kijelentem, hogy nekem nem tetszettek az ő barátai, mert közönségesek voltak…”


Ismét Chaplinnéra került a nyilatkozás sor. „Igaz – mondta nyilatkozatában, - hogy nyolcezer dollárért vásároltam ruhaneműket, de mi ez az összeg Chaplin jövedelméhez képest. A férjem legutóbbi newyorki útján ötvenezer dollárt költött. De különben is az a tény, hogy Chaplin pénzt adott nekem, még nem jelenti azt, hogy teljesítette a kötelességét. Egyébként a férjem a legtöbbször távol töltötte az idejét és például az utolsó hat hónap alatt még ebédelni sem járt haza… Különben csodálkozom azon, hogy férjem nemcsak az én, hanem az anyám ruháit is visszatartotta…”
*
Ezután a két ügyvéd fegyverszünetet kötött. Chaplinné elvihette ruháit, Chaplin pedig meglátogathatta gyermekeit.


A bíróság előtt valószínűleg a gyermekek és a tartásdíj körül fog dúlni a leghevesebb harc. Az asszony tízmillió dollár (hétszázmilliárd magyar korona) végkielégítést kér férjétől. Mildred Harris annak idején százezer dollárt kapott – igaz, hogy nem volt két gyermeke…


Charlie Chaplin bezárta műtermét és nem dolgozik, mert jelenlegi lelkiállapotában nem tud dolgozni. A Cirkusz című film befejezetlenül maradt, ami eddig százezer dollár kárt okozott Charlie-nek, de mindennapi késés még további 15.000 dollár veszteséget jelent. Ebbe a filmbe egymillió dollárt fektetett a filmszínész, aki az utóbbi időben – mint tudjuk – ő maga írja, rendezi és finacírozza filmjeit. A studióban megállt a munka.

 

Chaplin eltűnt, de néhány nap mulva New-Yorkban ismét felbukkant. Valószínű, hogy Páriszba fog utazni, ahol több filmet fog rendezni. Hollywoodba egyelőre nem fog visszatérni, mert a „családi ügy” olyan méreteket és formákat öltött, hogy ott tarthatatlan a helyzete. Vagyonát – amely közel húszmillió dollárból áll – bűnügyi zárlat alá vették és a felesége most már arra törekszik hogy mentől nagyobb anyagi hasznot húzzon a válásból.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98