Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

A filmgyártás kulisszatitkai

A moziközönség, amely még nem tekintett bele a filmgyártás rejtelmeibe, azt hiszi, hogy azok a jelenetek, amelyeket a filmdarabokban lát, mind a valóságban készültek. Pedig az a legritkább esett, hogy egy szoba, vagy terem, amelyet a filmen látunk, valódi szobának és valódi teremnek legyen a képe. Ezeket a szobákat és termeket majdnem mindig műtermekben építik fel, természetesen csak egy félszobát vagy a szobának csak egy sarkát sokszor mennyezet nélkül.

A laikus könnyen tehetné fel erre a következő kérdést: „mi szükség van arra, hogy sok költséggel mesterségesen, műteremben építenek fel szobákat, ahelyett, hogy a jeleneteket valódi szobákban fotografálnák?” Erre az egy kérdésre több feleletet kell adni.

A film fotografálás legfontosabb feltétele, hogy a színésznők es a színészek körül a színtér erős fénnyel jól meg legyen világítva. A közönséges szobákban ezt a kellő erős világítást úgyszólván sohasem kapjuk meg. Akár milyen világos valamely szoba nappal és akár mennyi közönséges villanylámpát gyújtunk is fel benne, ez a fény még mindig nem elegendő filmfelvételek eszközléséhez.

Azonkívül sokszor egy szobát úgy kell fotografálni, hogy az egész szoba rajta legyen a képen. Ez pedig csak úgy történhetik meg, hogy ha a fotografálást végző operatőr a felvevőgépet elég messze állítja fel a jelenettől, mert ha közel marad, akkor csak a szobának egy része kerül a képre. Közönséges szobákban azonban nincsen, elegendő távolság a gép felállítására.

De ha csak ezek a technikai nehézségek, a szűk hely és a gyenge világítás valami módon kiküszöbölhető lenne, akkor sem volna célszerű a műteremben épített szobák helyett valódi szobákat használni fel.

Mert ha oda az egész filmező társaság, színészek, rendezők, operatőrök, fényszórókkal és mindenféle kellékkel felszerelve kivonulnak, az sokkal többe kerülne, mintha azt a szobát műteremben építik fel. Azt azután mondani is felesleges, hogy mennyi fáradságot, mennyi munkaidő veszteséget jelent az ilyen valódi színterekhez való kivonulgatás, hogy kényelmesen és zavartalanul otthon, a filmgyárban végeznék a munkát.

Ezért a modern filmgyártásnak az a legfőbb törekvése, hogy mindent, amit csak lehet műteremben, kulisszákkal készült színtereken fotografáljanak le. Régebben gyakran megtették a filmgyárak, hogy még távoli országokba, vagy világrészekbe is elutaztatták a társulatot.

Rövidesen rájöttek azonban arra, hogy még mindig olcsóbb a gyár műtermeiben, vagy udvarain felépíttetni egy indiai uccát, több uccarészletet, pontosan utánzott házakkal és templomokkal, mint egy ilyen horribilis költségekkel járó utazás kockázatát viselni.

Mindezeknek az eredményeképpen fejlődött ki olyan tökéletesre a filmkulissza építésnek érdekes és új mestersége. Különleges filmkulisszákra különleges a történelmi tárgyú filmeknél van szükség. Ezeknek színtereit, ha akarnánk se találnánk meg a valóságban. Különösen gyakran találkozunk nagyméretű kulisszaépítkezésekkel az antiktárgyú filmekben.

A Nero, a Qno Vadis?. Messalina, a Trójai háború, Pompei utolsó napjai és Ben Hur című filmek szolgáltatnak szép példákat a monumentális kulisszaépítésre. Néha ezek a kulisszák roppant nagy méretűek és túlszárnyalják több emeletes magasságát is. Gondoljunk csak Griffith híres filmjére, az Intolerance-ra, amelyben a babilóniai nagy falnak ostromát és a királyi palota csodálatos nagyságú tróntermét láttuk, dőljünk a Cezariná-nak, a Rabszolga királynőnek vagy a Nibelungok-nak kolosszális díszleteire, köztük egy várrészletre, amelynek magassága meghaladta a 45 métert.

(folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Itália ünnepe Itália ünnepe
Az alkalom pedig, a mely az általános ünnep örömtüzeivel világítja...
Báró Bánffy Dezső levele báró Fejérváry Gézához Báró Bánffy Dezső levele báró Fejérváry Gézához
Báró Bánffy Dezső márczius 30-ikán rendkivül érdekes nyilt levelet...
Holtponton a városligeti gyermek-holttest nyomozása Holtponton a városligeti gyermek-holttest nyomozása
Éppen ma egy hete, mint a Hétfői Napló jelentette, a városligeti...
Erdélyi József -  Szem, a ravatalon Erdélyi József - Szem, a ravatalon
Béresnek állt a magyar ember, asszonyával, kilenc fiával, semmitlen...
Balkán kiviteli és behozatali társaság Balkán kiviteli és behozatali társaság
A külkereskedelmi forgalomnak a háboru vége után várható fellendülése...
Áldetektívek vitték el Türk Berta lakásáról egy zsidó mérnök eldugott ékszereit Áldetektívek vitték el Türk Berta lakásáról egy zsidó mérnök eldugott...
Három zsidó fiatalember: Molnár László, Gidáli Ernő magántisztviselők...
A nemzetközi olimpiai bizottság ülése A nemzetközi olimpiai bizottság ülése
A nemzetközi olimpiai bizottság ülését ez évben Berlinben tartotta...
Wilson felhivása Amerika népeihez Wilson felhivása Amerika népeihez
Wilson elnök április 16-án a következő felhivást intézte az amerikai...
A Nobel-dij nyertesei A Nobel-dij nyertesei
Az idei Nobel-dij szétosztása nemsokára meg fog történni. Az a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98