Dtum
Login with Facebookk
1927 | Szeptember

Hatalmas köd a jánoshegyi versenyen

Lámpafénynél győzte le Simpsont Urbach vasárnap, nagy ködben, a jánoshegyi versenyen.


Delmár, az autóverseny győztese, nem érte el tavalyi legjobb idejét, Wolfner báró kiesett a versenyből.


J. H. Jimmy Simpson, az ördöngős angol motorkerékpáros, az angol T. T.-versenyek szoros rekordere, a Grand Prix győzelemszériák hőse tette nevezetessé a MAC vasárnapi jánoshegyi versenyét. A híres sampionnal – aki nem is fut, hanem röpül – ezúttal először mérkőzhettek itthon a magyar versenyzők.

Fokozta az érdeklődést, hogy ezen a versenyen csaptak össze a legvakmerőbb magyar kocsivezetők is, Delmár, Szini, Wolfner. Hatalmas autótáborral vonult föl a közönség a versenyhez, a publikum tömegét azonban elriasztotta a makacs eső, amelyet – Simpson kedvéért – olyan londoni köd váltott föl, hogy a versenyzők kigyújtott lámpával rohantak a nagy ködben.

Hajmeresztő volt, mintha fantomok suhantak volna a páratengerben úszó szerpentineken. A mentők rendkívüli készültséggel helyezkedtek el a pálya vonalán: hihetetlennek látszott, hogy ez a verseny súlyos katasztrófák nélkül múlhat el. Csodával határos – néhány „elfekvésen” kívül semmi komolyabb baj nem történt. Pedig a pályán két olyan hajtűkanyar is van, amelyek még szép időben is borzongatók.

A remek útvonal hossza 4.66 km., startja a Szépjuhásznénál, célja fönn a jánoshegyi menedékháznál. Ezen a 4 1/2 kilométeres hegyipályán, a vakító ködben, tüneményes gyorsaságot értek el a versenyzők. Nyolcvanan neveztek be, közöttük három nő és csak néhányan maradtak el a starttól.

A három nőversenyző közül csak Linzbauer Kató és Wollemann Istvánné futott, Bezsilla Nándorné magas láza miatt nem vehetett rész a versenyben. Nem indult az angol Rowley sem, mert egy héttel ezelőtt kitörte a karját az osztrák Grand Prix-ben. Hiányzott a versenyzők közül ifj. Horthy István is, aki már tréningen sem vett részt. A népes verseny bővelkedett az izgalmas futamokban.

Mindenki a rettegett Simpsont leste, hogy vajon a kedvencek – Balázs, Urbach és Feledy – közül sikerül-e valakinek őt legyőznie. Simpsont külön ünnepléssel fogadták a startnál, a versenyvezetőség nevében Vassel Károly udvarias beszéddel köszöntötte és szép tiszteletdíjat nyújtott át az angol vendégnek, aki egyébként versenyen kívül futott.

Simpson zöld fejvédőt kapott, hogy a közönség fölismerhesse rohanása közben. A kellemes arcú, szőke, fiatal Simpson mosolyogva indult el 350 cm3 AJS gépén, amelyet itt kapott kölcsön s amelyet egynapi munkájával alakított át külön igénye szerint.

Az idegen gép azonban befolyásolhatta. Szédítően stoppolt a kanyarulatoknál és nyomban vehemens kitörésekkel dolgozott, mégis – nagy meglepetés és diadalmámor: Urbach 1 és 3 tizedmásodperccel megelőzte Simpsont.

Az angol ideje 3 perc és 17.3 másodperc volt, Urbach László 350 cm3 AJS géppel 3 perc és 46 másodperc alatt érkezett be. Ebben a kategóriában a tavalyi legjobb eredmény 4 p. 18.8 mp. volt. Urbach győzelmét tehát nemcsak a „röpülő Jimmy”-vel való sikeres vetélkedés szépíti meg, hanem a jelentékeny rekordjavítás reális eredménye is.

Simpson a közönség tapsai közben boldogan ölelte meg Urbachot, mert – amint mondotta – örül, hogy a remek magyar versenyző lett a győztes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Erdőben vagyunk? Erdőben vagyunk?
Minden erőfeszités hiábavaló volt: a kormány nem tágit attól, hogy a...
Kosztolányi új regénye, az Aranysárkány Kosztolányi új regénye, az Aranysárkány
Kosztolányi "Aranysárkány"-a egyik legtisztább eredménye annak a...
Itália ünnepe Itália ünnepe
Az alkalom pedig, a mely az általános ünnep örömtüzeivel világítja...
Levelezés az orosz hadifoglyokkal Levelezés az orosz hadifoglyokkal
Hir szerint az orosz czenzurabizottságnak nagy nehézséget okoz az...
Farsang Farsang
Farsang, szánkócsengés, medikusbál, álarcosbál, táncrend: az ember...
Óriási hőség Amerikában Óriási hőség Amerikában
Az Egyesült Államokban türhetetlenné fokozódott a hőség. Valamennyi...
Arany és ezüst-tárgyak beváltása Arany és ezüst-tárgyak beváltása
Nagyon sok családnál találhatók olyan arany- és ezüstékszerek, s...
1903. márczius 15. 1903. márczius 15.
Az olympiai versenyeken egyazon babérral övezték, ugyanugy ünnepelték...
KAC – WAF 0:0 KAC – WAF 0:0
Hungária-úti pálya. – 5000 néző. – Bíró: Vámos Soma. Túl...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98