Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

A kardvívás olimpiai bajnokságát Terstyánszky Ödön nyerte

A kardvívás olimpiai bajnokságát vitéz Terstyánszky Ödön nyerte holtverseny után Petschauer ellen két-két vereséggel végeztek, döntöjüket 5:2-re nyerte Terstyánszky Gombos ötödik helyre jutott – Bini és Marzi vele együtt 3-3 vereséggel végzett s a magyar tusaránya volt a legkedvezőtlenebb

Mindhárom olasz reprezentánst megverték a magyar olimpikonok


A magyar kard a IX. olimpiádon sem bizonyult méltatlannak régi hírnevéhez. Mint már 1908 óta minden olimpiádon, amelyhez odaengedték küzdeni a magyar versenyzőket is, most Amsterdamban is az élen villogott a magyar kard, hirdetvén mindeneknek, hogy ebben a sportágban, ebben az ősi magyar fegyvernemben voltunk és vagyunk a világ legjobbjai s helyünket megálljuk akkor is, ha minden földi hatalmasságok szövetkeznek ellenünk.

Két magyar végzett a nagyszerű nemzetközi mezőny, a tizenkettes mezőny élén, vitéz Terstyánszky Ödön alezredes, aki nagyszerű vívókarrierjére a koronát tette fel az olimpiai győzelemmel és Petschauer Attila, magyar reményeink olimpiai birtokosa, aki előtt még nyitva a jövő, akinél ma nincs méltóbb aspiránsa elkövetkező olimpiai tornáknak.

És a harmadik magyar Európabajnokunknak, Gombos Sándor dr. helye is ott lett volna az elsők között, de őt a zsűri megfosztotta ettől a jól megérdemelt dicsőségtől. Megfosztott bennünket, magyarokat attól, hogy büszkélkedhessünk: Nekünk is lengett egyszerre három lobogónk a győzelmi árbocokon.

Terstyánszky – Petschauer 5:2


Petschauer támad először, de Terstyánszky kézelővágása ül, 1:0. Petschauer fless hasvágással egyenlít, 1:1. Újabb Petschauer-roham Terstyánszky feltartó szúrásán vérzik el, 2:1. Most előnyén felbátorodva Terstyánszky támad, sikerrel, 3:1 utána rögtön szép tempóvágással találja Petschauert a mellén, 4:1. Most Petschauer javít az arányon sikerült támadásával, 4:2, de nincs tovább, mert utána Terstyánszky támad és finom akciója háríthatatlan. Terstyánszky győzött 5:2-re.

Őrült taps köszönti az új világbajnokot. A magyarok körülfogják, gratulálnak, összecsókolják, vállukra emelik. Része van azonban az örömnyilvánításban Petschauernek és Gombosnak is, akik szintén részesei a nagy sikernek. Kijut a gratulációból a vezéreknek, Rakovszkynak, Palotai Kovácsnak és Lichteneckert Andrásnak is. Palotaiék a zsűri körül folytatott diplomáciai harcokban végeztek sokat, Lichteneckert pedig reggeltől estig a vívók lépéseit vigyázta, minden dolgukkal törődött s az ő nagyszerű menedzselésének is nagy része van az eredményben.

Terstyánszkynak ragyog az arca az izzadságtól, meg a boldogságtól. Kimerült, de végtelenül boldog. Autogramkérők hada rohamozza meg, de ő állja ezeket a rohamokat is. Cohn, a Nemzetközi Vívószövetség titkára jön be gratulálni. Boldogságtól sugárzik az egész ember, amikor a feleségét keresi, akit nem engedett be a vívóterembe, hogy agyon ne izgassa magát. Most már túl vagyunk az izgalmon. Most már be lehet jönni.

A végeredmény
:
Világbajnok: vitéz Terstyánszky Ödön magyar 9 győzelem.
2. Petschauer Attila magyar 9 gy.
3. Bino Bini olasz 8 gy. 32 kapott tuss
4. Marzi olasz 8 gy. 34 kapott tuss.
5. Gombos Sándor dr. magyar 8 gy. 38 kapott tuss.
6. Camir német 6 gy.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Terstyánszky (jobbra) és Petschauer döntő mérkőzése Vitéz Terstyánszky Ödön
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98