Dtum
Login with Facebookk
1928 | December

Terjeszkedik az amerikai tőke

Fantasztikus európai terjeszkedése az amerikai tőkének, amelynek Londonból kapjuk a hirét, Ford hétmillió font alaptőkével holding-társaságot alapitott Londonban és az uj társaság az amerikai gyáros összes európai telepeit és ügynökségeit át fogja venni.

A vállalat az angliai Dagenhamban Európa legnagyobb automobilgyárát szándékozik fölállitani, amelyből évenként 200.000 gépkocsi fog kikerülni. A manchesteri és corki gyárak ezt a számot még mintegy egyötödével emelni fogják, mig az irországi Ford-gyár évi 30.000 traktorral szerepel a vállalat prospektusában.

A három angliai gyár eszerint 20.000 munkást fog foglalkoztatni.
Minthogy a dagenhami gyárkolosszus fölépitéséig is a különböző kontinentális telepeken mintegy 150.000 Ford-autót és traktort gyártanak évenként, Európát a közeljövőben alighanem alaposan el fogják árasztani az amerikai gyáros termékei.

Ez a kolosszális konkurrencia csak addig nem életveszedelmes az európai autó- és gépiparra, amig a Fordék minőségileg a kontinensi gyártmányok alatt maradnak. Mert ma még ez a helyzet, automobilban és traktorban egyaránt.

Az ujonnan alapitott Ford Motor Company Ltd. részvényeit e héten vezették be a londoni tőzsdére és az a körülmény, hogy az igazgatóságban az angol gazdasági élet több előkelősége, köztük a Bank of England egy igazgatója is helyet foglal, érthetővé teszi, hogy az angol sajtó élénken kommentálja az amerikai tőke uj térhóditását.

Legtöbb helyen szóhoz jut természetesen az a kétség, hogy a széditő arányokban tervezett vállalkozás a tarifális és egyéb akadályok ellenére tudja-e majd állni az európai konkurrenciát, de az öreg Ford személyébe vetett bizalom olyan nagy, hogy minden kritika azzal végződik: amig az öreg ur életben van, a vállalatot nem érheti semmi baj... Az öreg Ford tul van a hetvenedik életévén...

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98