Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

160.000 pengőt pazaroltak melegvizkutatásra Lillafüreden

A képviselőház holnap kezdi meg a beruházási javaslat tárgyalását, amelynek során az ellenzék szóbahozza, hogy a kormány milyen összegeket adott fölösleges beruházási célokra.

A pénzügyminisztert fogják keményen támadni, mert a többi között óriási összeget juttatott a lillafüredi állami telep beruházásaira és kétmilliárdot fizetett ki melegvizforrás kutatására, amikor a szakértők egyhangulag kijelentették, hogy Lillafüreden céltalan melegviz után kutatni.

Beszéltünk erről Cholnoky Jenő egyetemi tanárral, a kiváló geológussal, aki a következőket mondta: 

– Amikor meghallottam, hogy Lillafüreden melegviz után kutatnak, illetékes helyen azonnal bejelentettem, hogy ott fölszálló melegvizet nem találhatnak. Pfeifer miniszteri tanácsos urnak, Lillafüred miniszteri biztosának kifejtettem indokaimat, hogy céltalan minden kutatás.

A tévedés onnan származik, hogy Pávai-Vajna Ferenc főgeológus szakértője teljesen félreismerte a lillafüredi travertinót. Ő ezt melegvizforrásnak tartja, holott minden kétséget kizáróan normális hidegvizü travertinó, amilyen minden mészkőhegységben előfordul.

Mult év őszén az első nemzetközi barlangtani kongresszus tagjai megjelentek Lillafüreden is és egyhangulag kijelentették, hogy Pávai-Vajna Ferenc téved: Lillafüreden beszélni sem lehet fölszálló melegvizről. 

Mindennek ellenére a furási munkálatokat tovább folytatták és folytatják ma is. Pedig velem együtt Magyarország valamennyi szakértője kijelentette, hogy hiábavaló munkát végeznek. Ugyanez a véleménye a földrajzi társaság szakértőinek is, sőt a földmivelésügyi miniszterium kebelbeli szakemberei: a földtani intézet vezetői is erre az álláspontra helyezkedtek.

Érthetetlen, hogy ilyen előzmények után sem hagyták abba a furást, pedig láthatták, hogy az eddigi munka tökéletes kudarccal végződött. Már tul vannak a háromszáz méter mélységen és a viz hőfoka még mindig csak 18 celsius fok, pedig normális talajviszonyok mellett bárhol is 20 foknak, tehát 2 fokkal melegebbnek kellene lenni.

A kormány, a szakértők egységes állásfoglalásával szemben, Pávai-Vajna Ferenc véleménye alapján folytatja tovább ma is a furást, amig tart az a 160 ezer pengő, amit a kiadásokra előirányoztak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98