Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

A Regent-Street, az asszonyok londoni paradicsomának titkai

London, április 27.

A Regent-Street, hölgyeim, valahogy a rue de la Paix, a Graben és a Kossuth Lajos-utca között lebeg, igen széles, csupa hatalmas palotákkal szegett utca, London legelegánsabb negyedének a szíve, ahol lunch és five-o-clock tea között London legfinomabb hölgyeivel és uraival találkozik az ember. S csak itt, másutt sehol, mert ez a rettenetes nagyváros rettenetesen szürke, rettenetesen egyhangu és rettenetesen egyforma.

 

Egyforma házak, egyforma emberek, egyforma szokások és alaposan föl kell libbenteni a dolgok csalóka takaróját, hogy e nyomasztó egyformaság mögött a lüktető eleven szívet, az emberi lelkek szakadatlanul változó kaleidoszkopját fölfedje az ember. Persze, a Regant-Streeten nemcsak nemzetközi eleganciát lát az ember, hanem utólérhetetlen angol eleganciát is.

 

Két teljes héten át nem láttam pesti, magyar, dunakorzói értelemben vett elegáns embert. Jártam, ebédeltem három nagy klubban, mindegyik az angol társadalom más-más rétegéből toborozza tagjait, ha ugyanezt a szót olyan olimpusi intézményre, amilyen egy angol klub, alkalmazni lehet.

 

Mindenütt igen rendes, igen tiszta, igen finom urakat láttam, de kiöltözött embert se a Reform, se a Unieted Service, sem a Junior Carlton klubban nem pillantottam meg, bár az utóbbi az arisztokrácia fiatalabb tagjai közül igen sokat számlál tagjai között.

 

A hölgyek, ah, az egészen más! Nagyon szép, nagyon artisztikus a párisi toilett, de ezek a finom angol hölgyek mégis szebben, disztingváltabban festenek a maguk finom egyszerűségében. Mi is van rajtuk?


Napközben mindig hosszu kabát, nem bunda, szó sincs róla. A Piccadillyn, a Regent-Streeten s Pall Mallon végig nem látni annyi bundát, mint Pesten az egy Váci-utcában. A barna s a szürke minden árnyalatában játszó, vastag posztókabátot látni, a fejükön nem kis kalap, hanem cloche s persze sötétkék. S mi van a kabát alatt?


Nappal jumper, kötött vagy stockinett szoknya s színes kis mellény, délután teához selyem, igen diszkréten mintázott. De itt megsugok egy titkot! Az angol ladyn nem kedves és csábító selyemkombiné van, hanem jó meleg trikó, finom gyapjuból, mert elegáncia oda és chic ide, ez a rettenetes klima megköveteli a maga áldozatát még a nőktől is.

 

A Bond-Street a férfiak paradicsoma, de a Regent-Street második felén s kivált, aztán az Oxford-Streeten észrevétlenül eltünnek a férfidivatüzletek s a hölgyek birodalma kezdődik. Jobbról-balról tündéri boltok és kirakatok egész sora s valahogy igen demokratikus módon ugy van elrendezve ez az asszonyi paradicsom, hogy mindenki megtalálja a maga erszényének megfelelő forrást.

 

A Regent-Street belső felén vannak a párisi boltok, a drága és előkelő üzletek, de amint az ember megy kifelé, egyre nőnek a boltok arányai, a kedves és elegáns kis kirakatok helyét mamut-áruházak foglalják el s amilyen arányban nőnek a boltok, olyan arányban csökkennek az árak! Amig bent a Regent-Streeten 50-60 shillinges cipők, 15-20 fontos ruhák vannak a kirakatban, kint a hosszu és hosszu és elképzelhetetlenül forgalmas Oxford-Streeten szemre ugyanolyan, csak anyagra más, kivétel nélkül jól szabott és izléses toilettek, már három-négy aranyért, magyar pénzben hatvan-nyolcvan pengőért kaphatók, ami pedig pesti középpolgári budgetnek sem tulságosan nagy ár.

 

S milyen szép és kedves dolgokat lát az ember! Három darabból álló utcai toilett, fémszálas jumper, stockinett szoknya és hozzá csinos kis mellény már kapható két és fél fontért, hatvan pengőért. Nem csoda, ilyen árak mellett, ahova az ember benyit, bankba, miniszteriumba, szerkesztőségekbe, a titkárkisasszonyok, gépírónők mindenütt elragadóan csinosan, jól vannak fölöltözve. Huszonöt-harminc font havi fizetés mellett, s ezt egy ügyes leány Londonban könnyen megkeresheti, pláne ha megtanul németül vagy franciául, bizony szépen és tisztán lehet öltözködni.

De Anglia a magas munkabérek hazája s nem szabad elfelejteni, hogy minden kész darabban legalább 25-30 % a munkabér. ha aztán valaki maga tudja megvarrni a ruháját, vagy egy ügyes és olcsó szabónője van, annak igazán paradicsomi az élet, már a toilett tekintetében. A selyem nem olcsóbb, mint nálunk, árban kevés a különbség, ha minőségben annál nagyobb is. A legfinomabb georgette és mintás crépe de chine, a nagy tavaszi divat, a kék s a zöld minden árnyalatában hat-hét shilling. Nyolc-tíz pengő! De viszont Angliában gyártják a világ legszebb és legfinomabb müselyem- s gyapotszöveteit!


Egy yard gyönyörű műselyem crépe a legszebb mintákban, a legszebb voile, amely még közelről is olyan finoman hajlik s csillog, mint a georgette, s egyáltalában nem gyürődik, alig kerül három-négy pengőbe. S milyen szépek, milyen finomak s milyen ízlésesek!


Ugyanez áll a harisnyára is. A londoni asszony nem visel tulsok selyemharisnyát. A finom gyapjuharisnya, amelyet délelőtt félcipőhöz hordanak, viszont két-három shillingbe kerül és az igazán tartós műselyemharisnya még kevesebbe. Csak egyről nem szabad beszélni Londonban: a kalapokról. Végig az egész hosszu Oxford- és Regent-Streeten, bent a városban, akármelyik utcában nem látni egyetlen helyrevaló kalapot sem.

 

A pesti Belváros egyetlen boltjában több kalap van, mint az egész londoni Westen. Látni is olyan alkotmányokat, egyébként ennivaló angol girlök fején, hogy az ember elálmélkodik. Az angol faj törhetetlen individualizmusa, ugylátszik, a kalapokon dühöngi ki magát a női nemnél. De ahogy egy kedves angol kisleány nekem elmagyarázza, olyan mindegy! Aki ügyes és csinos, annak mindegy, milyen kalap van a fején.

 

Aki pedig nem csinos és nem ügyes, annak aztán igazán mindegy!

 

Lám, a kis Ethel Gillawaynek biztos, hogy nem volt párisi kalapja, lévén egy szimpla halász és kikötői munkás leánya és bargirl, pincérleány Jersey szigetén. És mégis Lord Louth fia és örököse vette el, a Honourable Arthur, aki egy koratavaszi napon kirándult a szép szigetre. nem volt kalap egyáltalán a szép Ethel fején, mégis lady lett belőle és a szerelmes ifju, aki pedit már nem is olyan ifju, mégis elvette, sőt alig egy héttel azután, hogy megismerte, persze titokban, amint most kiderült.

 

Ez ma London nagy szenzációja és ma minden londoni shopgirl Jerseybe készül nyaralni, persze kalap nélkül, hátha akad egy ifju lord, aki beleszédül és elveszi…. 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98