Dtum
Login with Facebookk
1913 | Május

Akik a divatot ellopják

Mi köze a divatnak a rendőri krónikához?! – Van. Arról nem akarunk beszélni, hogy a sikkasztások, csalások és váltóhamisitások hátterében nem egyszer az imádott asszony toilettszükséglete játszik nagy szerepet. Hisz vannak kis babyk és nagy asszonyok, kiknek toilette-pénzéből egy sereg boldogtalan, éhező családot lehetne jóllakatni… Vannak azonban egyenesen esetek, mikor nagy a panasz, tolvajt kell leleplezni, elfogatni, mert viszi, ragadja magával drága kincsként a divatot, melynek az én feleségem, a te feleséged, az én leányom, a te leányod és így tovább mind a nők egyaránt fognak hódolni.


Mert a divatot költik. Ahogy egy drámát összetákolnak, egy képet megrajzolnak, ugy csinálják a divat ujabb és ujabb remekalkotásait a nagy divatművészek: a szabóipar lirikusai, kiknek koronázatlan királya ma Paquin mester. A divatkirályok és a vicefejedelmek székhelye természetesen Páris, ahol jóval szezon elején serényen dolgoznak a divat-parlament fiókjai. Uj vonalak, uj formák és szinösszetételek kapnak életet – néha csak a régiek, az eltemettek támadnak fel – és sürögnek-forognak a műhelyekben.


Természetes, hogy míg utjokra nem bocsátják a divatujdonságokat, addig azok féltve őrzött titkok, melyeket még rendőrséggel is szeretnének őriztetni. Egyes-egyedül csak a kiválasztott kundschaftokat avatják be a divatköltők az uj divat tervezeteibe. Borsos árak deponálása mellett ezeknek jut osztályrészül az a dicsőség, hogy a vadonatuj kosztümoket ők vihessék diadalra, minek fejében kijár nékik a divatkirályné cím. A nagyszerű látszat, hogy ők szabják meg, mi lesz a divat, amiután törni fogja magát nőinkkel egyetemben az egész világ szabósága. És most jön a rendőri rész. Tolvajság, csalás, panama. Megelőzni a nagy divatdiktálókat és saját ideáikat, az ujonnan kreált divatot előbb kihozni, mint ahogy az Paquin mesterék számitásába vág.


A rosszban sántikáló konkurrensek majdnem mindig megvesztegetéssel dolgoznak, még pedig legszivesebben megkörnyékezik a divatkirálynőket, a divatkirályok kegyencnőit, kik elég csinos pénzeket szerezhetnek, míg rá nem jönnek megbizhatatlan voltukra. Megesik tehát, hogy a párisi rendőrségnek elég gyakran akad a szószoros értelemben „divatpöre”.


Sőt kuriózumképen a honi rendőrségnek is. Egy vidéki kapitányságon a mult évben például egy előkelő kalaposcég ellen tett feljelentést csalás miatt egy uriasszony, aki arról volt hires, hogy toilettjeit Párisból hozatja. Ami vidéken nagy dicsőség. Holott igazában helyben vásárolta ő is, mint a többi barátnői. A feljelentés szerint őnagysága Párisból hozatott modellkalapot vásárolt. Fizetett kétszeres árt is a főutcai kalaposnak azzal a kikötéssel, hogy hasonló kalapot, még imitációt sem ad el a kereskedő. Ilyen gyönyörkalappal csak neki szabad birnia, hogy semmi hiány ne legyen az általános pukkadásban. Rá való vasárnap aztán őnagysága megdöbbenve vette észre, hogy a lisztesnének ugyanilyen kalapja van. Vége volt tehát minden hatásnak és ádáz dühhel szaladt fel a rendőrséghez. A rendőrség természetesen nem vette túlkomolyan az ügyet. Igaza volt.


Csak hagyjuk az emberi gyengéket futni a maguk utján, amikor a bünnel s gonoszsággal is annyi a dolgunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Deutscher Sport Club versenye
Mult vasárnap, 14-én tartotta prágai D. S. C. II-ik nemzetközi...
Japán támadások Japán támadások
Ideérkezett jelentések szerint a japán csapatok az Owen...
Miért lett népszerű a Nemzeti Hitelintézet Amerikában? Miért lett népszerű a Nemzeti Hitelintézet Amerikában?
Néhány hónap előtt a Nemzeti Hitelintézet Részvénytársaság Amerikai...
1900-1906 Tallózó
POLITIKA: Az orosz forradalom; GAZDASÁG: Szövetkezetek,...
Zárás, majd nyitás a tőzsdén Zárás, majd nyitás a tőzsdén
A budapesti tőzsdetanács az utolsó napokban szinte permanenciában...
Kiállítások Kiállítások
A "Céhbeliek", magyar képzőművészek társasága, fennállásának huszadik...
Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott gazdák Ujabb hatmilliárd kölcsönt kapnak az elemi csapástól sujtott...
Az elemi csapások által sujtott kisgazdák részére ujabb hatmilliárd...
Zichy Tivadar lejtős élete Zichy Tivadar lejtős élete
Tivit tehát a hórihorgas, karcsú, szőke Zichy Tivit letartóztatták,...
Meg akartak lincselni két betörőt Meg akartak lincselni két betörőt
Körülbelül három hét előtt megjelent a főkapitányságon Perényi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98