Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

Az utolsó tuson dőlt el a kardbajnokság sorsa

Terstyánszky javára, Gombossal szemben

Az előkelő sportközönség hatalmas érdeklődése mellett rendezték meg vasárnap egész napon át a kardvívók utolsó olimpiai próbaversenyét: az egyéni kardbajnokságot. A benevezett 24 klasszis versenyző közül négyen távolmaradtak a küzdelmektől, sérülések és betegség miatt.

Délelőtt a Nemzeti Tornacsarnokban és a MAC lovardai vívótermében mérkőztek az ellenfelek, akik Gerde Oszkár szövetségi képviselő rendelkezésére négy csoportban viaskodta a döntőbe jutásért.

Az előmérkőzésekben Hollandia olimpiai csapata is részt vett, - kevés sikerrel.
Legjobb vívójuk, De Yong kapitány is elvérzett, akit saját honfitársa buktatott ki. A régi, kipróbált gárdából egyenként ugyanerre a sorsra jutott Uhlyarik Jenő és a balkezes Szelényi dr. is, akinek Tóth Péterrel vívott asszója páratlanul izgalmas és csak az utolsó tuson dőlt el a veterán Tóth javára.

A tizenkettős döntőre 10 magyar és 1 holland kvalifikálta magát, az egyes csoportokból a következők:
I. Terstyánszky, Glykais. Hatz.
II. Rády, Petschauer, Széchy.
III. Kálmán, Schréder, Gombos.
IV. Garay II., Eckhard (Hollandia), Tóth Péter.

Az esti döntőmérkőzések zsúfolt ház előtt folytak le. Az előkelő közönség soraiban megjelent a kormányzó is, aki feleségével együtt a legnagyobb érdeklődéssel szemlélte az asszókat. Rajta kívül ott volt József főherceg. Rakovszky Iván, a szövetség elnöke és a közélet számos reprezentánsa.

A küzdelmek hatalmas meglepetéssel kezdődtek: Petschauer Attila teljesen formán kívül vívott és egymásután szenvedte a vereségeket. Először Terstyánszky, majd Garay, Kalmár, Rády és Hykais verték meg, úgy, hogy csak az ötödik helyet foglalta el.

A döntő legnagyobb szenzációja Terstyánszkynak Széchytől elszenvedett 5:3 arányú veresége volt. A küzdelmek során mindinkább kitűnt, hogy a bajnokság Terstyánszky és Gombos között dőlt el, minthogy mindketten két-két vereséggel holtversenyben állott az első helyen.

Terstyánszkyt, Gombos és Széchy verte meg, míg Gombos Kalmártól és Petschauertől kapott ki. A legnagyobb izgalmak közepette állt szembe egymással a két nagyszerű vívó, hogy döntő asszót levívják. Az első két tust, Gombos kapja, de csakhamar egalizál. Így haladnak fej-fej mellett 4:4-ig. „Tehát egy tuson dől el a bajnokság”, mondja a közönség és valóban már csattognak is a kardok.

Gombos erőteljesen támad, Terstyánszky azonban sikeresen véd és riposztja talál. Fölcsattan a taps, éljenzik Terstyánszykt, akinek sikerült a tőrvívás bajnoki címe mellé a kardvívóbajnokságot is elnyerni és ezzel megismételte tavalyi eredményét.

Teljesen hasonló körülmények között szerezte meg a harmadik helyet Garay Rády előtt. Ez az asszó is egy tuson dőlt el. A helyezettek közül különösen Kalmár vívása tetszett, aki Gombost és Petschauert verte. A döntőbe jutott egyetlen hollandus, Eckhardt kapitány, föladva a küzdelmet, utolsó helyen végzett.

Részletes eredmények:
Magyarország 1928. évi kardvívó bajnoka: Vitéz Terstyánszky Ödön MAC 8 győzelemmel. 2. dr. Gombos Sándor Tisza IVC. 8 gy. 3. Garay Tisza IVC. 7 gy. 4. Rády MAC 7 gy. 5 Petschauer NVC 6 gy. 6. Glykais 4 gy. 7. Kalmár 4 gy. 8. Tóth MAC 4 gy. 9. Széchy Tisza IVC 4 gy. 10. Schréder RAC 2 gy. 11. Hatz Tiszti VC 1 gy. 12. Eckhart W. (Hollandia) 0 gy.

A zsűri dr. Rozgonyi, Lichteneckert ezredes és De Yong kapitány elnökletével mintaszerűen látta el föladatait. A verseny után Rakovszky Iván elnök szebbnél-szebb tiszteletdíjakat osztott ki a kard- és tőrvívó bajnokság győztesének, illetően helyezettjeinek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy tüzvész Veszprémben Nagy tüzvész Veszprémben
A mult héten pénteken szomoru éjjelük volt a veszprémieknek. A várost...
Forradalom Haiti szigetén Forradalom Haiti szigetén
Haiti szigetén, a szerecsen republikánusok hazájában gyakoriak a...
Jégrobbantások a Dunán Jégrobbantások a Dunán
Az elmúlt év végén korán állott be a tél és deczember havában olyan...
A marokkói kérdés A marokkói kérdés
Mig az egész világ a tengeri csatát lesi, az alatt a kelet-ázsiai...
Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn Fedák Sári hires szerepét amerikai szinésznő játssza Ellynor Glynn...
Ellynor Glynnek, a híres angol írónőnek egyik legismertebb regénye...
A kvarc csodaóra A kvarc csodaóra
Nem régen ismertettük e helyen azt a meglehetősen bonyolult eljárást,...
A Sertésforgalmi Iroda nyilatkozata A Sertésforgalmi Iroda nyilatkozata
A Déli Hirlapban nemrég egy olyan közlemény jelent meg, mintha...
Lenin bevallja, hogy tönkretette Oroszországot Lenin bevallja, hogy tönkretette Oroszországot
Mint a Nege Freic Presse jelenti, Lenin a minap beszédet mondott,...
Ady Endre -  Hollósi Simon sorsa Ady Endre - Hollósi Simon sorsa
Hollósy Simon elmenése a legfurcsább gondolatokra késztet és jogosít,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98