Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Óriási leadóállomások

Hugo Gernsback, newyorki mérnök részletes tervet készített öt óriási világállomás felállítására, melyeket ő „szuper-power-adóállomásoknak” nevez s melyek szokatlanul nagy: 30-40.000 kilo wattos energiával dolgoznának.

Gondoljuk el, micsoda erőt jelent ez a szám, hiszen a most működő pesti adóállomás energiája csak 3 kilowatt. Ez az öt állomás volna hivatva arra, hogy az egész világon rádióelőadások-ról gondoskodjék. Maine államban tervezi az egyik hatalmas állomás felállítását, amelyik egész Európa rádiósait kielégítené.

Egy másikat Washingtonban szereltetne fel, ez Ázsia rádióprogramjáról gondoskodna, jóllehet, ott meg olyan kevés a rádióhallgató, hogy kérdéses, jövedelmező volna-e ez a vállalkozás Amerika részére. Ausztráliát egy olyan óriási adó látna el programmal, amelyet Los Angelesben állítanálak fel. A Floridában létesítendő „szuper” hatása pedig Afrikára terjedne ki.

Végül egész Amerika részére egy New-Yorkban építendő rádiókolosszus szolgáltatná a műsort. Természetesen, ezáltal nem válnának feleslegessé a most létező adóállomások, hanem azok az óriás állomásokkal összhangban működnének.

Az üzleti hasznot a tervező mérnök elsősorban a világreklámban akarja megtalálni, mert ezekkel a mammutállomásokkal az amerikai iparcikkek az összes világrészekben reklamirozhatók volnának. Es ha elgondoljuk, hogy amerikai gyárosok milyen fantasztikus összegeket költenek reklámra, már nem is találhatjuk ezt a tervet komolytalannak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98