Dtum
Login with Facebookk
1928 | Október

Takarmánysilók , édes és savanyú tárolás

Az édes tároláshoz korán reggel vágjuk a takarmánynövényt, még pedig annyit, amennyit délután eltárolhatunk, és délig fonnyadni hagyjuk. Majd délután fölvágva betapossuk a silóba. Ezt az eljárást naponkint megismételjük, míg a siló megtelik. 3-4 napi szünet a tárolásban kedvezőtlen hatású, mert a takarmány megromlik, megpenészedik. Egy 120 tonnás siló megtöltése 4-8 napig tart, aszerint, amint napi 3 vagy 6 órát fordítunk a töltésre.

Az így napi rétegekben meghordott silóban enyhe tejsavas erjedés indul meg; a hőmérséklet 45-50 fokra emelkedik. És itt kitűnik a fémsiló elsősége, mert a fémburkolat kiálló bordáival, mint hősugárzó szerepel s megakadályozza a hőmérsékletnek magasabbra emelkedését és a takarmány elszenesedését. Az erjedéskor (vegyes erjedés) némi széndioxid is keletkezik, mely a takarmány megromlását megakadályozza. Az így kezelt takarmány szaga a mézre emlékeztet. Kevés tejsavat (mintegy 0.8 %-ot) tartalmaz.

A savanyú takarmány készítésekor a takarmányt gyorsan, megszakítás nélkül tároljuk, míg az egész siló megtelik. Ekkor a hőmérséklet nem emelkedik oly magasra, mint az előbbi esetben, hanem 20-30 fok között marad, mert az erjedő takarmány felszíne nem érintkezik a szabad levegővel. Ezért falazott silók is jól alkalmazhatók erre a célra. A takarmány zöldszínű és savanyúszagú lesz. A tejsavas erjedés ebben az esetben sokkal erőteljesebb és a tejsavtartalom 2%-on valamivel felül emelkedik.

Szokták néha tároláskor a takarmányt meg is sózni. Hogyha a tárolt takarmányt fel akarják használni, mindenekelőtt a silóból eltávolítják a felső fedőréteget, mely szalmából készült s aztán az egynapi szükségletnek megfelelő 3-5 cm vastag réteget az ürítő-tornyon át kiveszik. Amint a tárolt takarmány fogy, úgy nyitják meg sorjában emeletenkint a toronyban elhelyezett ajtókat. Ürítés közben a siló szabaddá lett részeit bemázolják valami e célra készített, rothadást gátló festékkel úgy, hogy midőn a siló kiürül, már alkalmas újra megtöltésre.

Az állatok mind az édes, mind savanyú takarmányt, ha nem romlott és nem penészes, egyforma kedvelik. A tárolt takarmányban a tápláló anyagok alig szenvednek veszteséget, míg pl. a szárított lucerna a nitrogéntartalmú tápláló anyagok 25%-át, a zsíros anyagok 47%-át, a szénhidrátok 16%-át elvesztette.

A gazdák legtöbbször nem tartják fontosnak, hogy édesen vagy savanyítva tárolják a takarmányt. Azonban Gauthier tapasztalata szerint az édes takarmány áthasonító értéke 30—40%-kal nagyobb, mint savanyú takarmányé.

Megjegyezzük még, hogy a takarmány megerjesztése nem új dolog. Már régen gyakorolják oly módon, hogy vermekben vagy szabadban lefödés alatt leterhelve tárolják a fölaprózott takarmányt. Azonban az ily módon tárolt takarmány egy része veszendőbe megy úgy, hogy a silók alkalmazása nagy haladást jelent a mezőgazdasági termelésben.

Bogdánfy Ödön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magya nép arcza és jelleme A magya nép arcza és jelleme
Ezt a czimet viseli Herman Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
Németh Béla és a MAC nagy diadala a budapesti mezei futóbajnokságban Németh Béla és a MAC nagy diadala a budapesti mezei...
Vasárnap délelőtt rendezték a Margitszigeten a Budapest-kerületi...
Grammofon-ébresztő Grammofon-ébresztő
A grammofont manapság folyton ujabb és ujabb kapcsolat- és...
Új Franciaország Új Franciaország
Külső jelek szerint a gall nép még mindig késlekedik részt venni az...
Film-színház Film-színház
Tih-Minh, kalandordráma négy részben a Tivoliban. Az Aranypille...
Chelsea F. C. – Ferenczvárosi T. C. 3:1
A húsvéti matchekhez hasonlóan a Chelsea F.C. ellen is a F. T. C....
Uj aranyáramlás Franciaország felé? Uj aranyáramlás Franciaország felé?
Hosszu idő után először előreláthatólag néhány nap mulva ismét...
Osztrák-cseh-magyar-román-jugoszláv vámunió előnyös volna a magyar iparra Osztrák-cseh-magyar-román-jugoszláv vámunió előnyös volna a magyar...
Nyiregyházáról jelenti tudósitónk: Fenyő Miksa, a GYOSZ igazgatója...
Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést kötöttek Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést...
A „Montag” brüsszeli jelentést közöl, amely szerint az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98