Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

Takarmánysilók közraktár jellege

A budapesti kereskedelmi és ipari kikötőről szóló ismertetésem (I. a Természettud. Közlöny 1927. évi július havi füzetét) megemlékeztem a gabonatárházak nagy fontosságáról. E gabonatáraknak közraktár jellege van, mert kisebb gazdaságok nem bírják el az építésükhöz szükséges költségeket s mert a gabona kereskedelem a közraktári intézmény keretén belül könnyebben bonyolódik le.


Egészen más jellegűek a takarmány eltartására szolgáló silók, melyek fontosságra a gabonatárakkal vetekednek, de amelyek a magángazdaságok építményei.

A takarmánysilók lehetővé teszik, hogy a takarmányt 7-8-szorta kisebb helyen tároljuk, mint a szárított szénát, hogy az állatok részére a szénánál táplálóbb eledelt adhassunk, hogy holdankint kétszer annyi állatot táplálhassunk, mint amennyit 1 holdról nyert szárított szénával táplálhatunk s végül, hogy a kaszálást rossz időben is elvégezhessük, mert nincs szükségünk a levágott széna szárítása céljából napsütésre.

Főként nagy jelentősége van annak, hogy állatállományunkat a silók alkalmazásával megkétszerezhetjük anélkül, hogy takarmánytermő területünket meg kellene növelnünk. Magyarországon az ármentesítés és lecsapolás megcsökkentette természetes réteink kiterjedését s a közlegelőket is sok helyen fölosztották és művelés alá fogták. Mindez reáutal, hogy kisebb területen több állatot tarthassunk el.

A megnövekedett állatállomány több trágyát ad s így a költséges s legtöbbször külföldről jövő mesterséges trágya használatát csökkenthetjük. A takarmánysiló nem tűzveszélyes s kevesebbe is kerül, mint a szénaszin.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98