Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

A pesti tőzsde gurul a lejtőn

Sivárabb, szomorubb, kiábránditóbb piacot, mint aminőt hónapok óta a budapesti értéktőzsde reprezentál, aligha találunk még egy európai nagyvárosban. A tőzsdén mutatkozó csendélet kétségtelenül mélyiti azt a csüggedt hangulatot, amely az országot gazdasági vonatkozásokban megüli.

Sehol egy cselekedet, sehol fantázia, sehol rugalmasság vagy bizakodás: mintha az értéktőzsde teljesen vezetés nélkül állna. A forgalom megállott. A lendület és a stilus elbalkánosodott, a méretek, az üzletek devalválódtak. Nem is szólva ezernyi tőzsdetag, ezernyi adófizető exisztencia nyomoruságáról, sehonnan egy biztató szó, sehonnan egy reménytkeltő gesztus. A részvényesek érdekeinek megvédésére szolgáló legcsekélyebb, legártatlanabb akciót sem látunk.

Frázisok és pepecselés; aléltság és elhagyatottság, holt vizeken veszteglő, kormányosnélküli, kiszáradt, rozoga hajó lett a pesti tőzsde. 

Igy azután nincs csodálkoznivaló azon, hogy a tőzsdén keresztül semmi jó hangulatkeltés nem villanyozza föl a közönyössé vált külföldet. Meddig tart ez a katasztrofális helyzet? Még meddig? 

Néhány év előtt büszkén vallottuk, hogy a budapesti tőzsde függetlenitette magát a bécsitől. Olcsóbbá akartuk tenni a föltételeket, hogy a külföldi ügyfelek üzletkötéseit megkönnyitsük. Hol látják azonban a részvényesek a piac védelmére, az üzletek meginditására szolgáló akciókat? Értsük meg végre, nemcsak a külföldről, nemcsak a lerongyolódó tőzsdéről van most már szó, hanem a nemzeti vagyon jelentékeny részéről, amely annyi keserves csalódás után még mindig értékpapirokban, most már valóban többé-kevésbé kitünő vállalatok részvényeiben fekszik.

Kik állnak az értéktőzsde élén?
Ha alszanak ezek az urak, nem a babérjaikon alszanak. Mit tettek a tőzsde keresetének, tekintélyének, jelentőségének, külföldi hirnevének és a kiszolgáltatott részvényes védelmének érdekében? 

Valljuk be, ma már nem meggazdagodási, de nem is megélhetési alap a budapesti tőzsde tagjának lenni. A helyzet ma az, hogy ez a mindig lojális és hajbókoló tőzsde a pénzügyi kormányzatot is a legrosszabbul szolgálja ki. Hiszen a tőzsde elöljáróinak és a tőzsdetanácsnak tehetetlensége, ez a romlásban való apatikus megnyugvás már-már defetizmusnak látszik...

A kormány végre elhatározta magát, hogy rekonstruálja egész gazdasági politikánkat. Uj gazdasági miniszter van, uj pénzügyminiszter, a Pénzintézeti Központ élére is friss, de kipróbált erő került. Várjuk, hogyan fogják a tőzsdét értékelni! Hiszen teljes lehetetlenség, hogy ne foglalkozzanak vele érdemlegesen, mint a gazdasági életnek kifelé való legerősebb fokmérőjével. 

A tőzsde válságban van! Gurul a lejtőn!
Vajjon megállitják-e vagy megvárják, amig végkép lezüllik és menthetetlenül az ebek harmincadjára kerül? Várjuk a régi és uj emberek megmozdulását!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju színésznők és gavallérjaik között a Capri című mulatóhelyen Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju...
Az elmult hét egyik különösen mozgalmas báli éjszakáján vidám és...
A „Purgó” A „Purgó”
Öt betű az egész, de a szó maga már oly elterjedt fogalom azok előtt,...
Kézben hordozható csónak Kézben hordozható csónak
Kézben hordozható csónak. Sokféle szerkezetű könnyen hordozható...
Hamisítók és hamisítványok Hamisítók és hamisítványok
Vannak, kik elvitatják Paracelsustól, hogy ő mondotta ki először ezt...
Egy kis démonologia
Van a nőknek egy érdekes fajtája, amelyről azt mondják, hogy...
Somogy vármegye népköltése Somogy vármegye népköltése
A Néprajzi Társaságban ma Vikár Béla bemutatta - Somogymegyei...
A Magyarországi Kárpátegyesület  közgyűlése A Magyarországi Kárpátegyesület közgyűlése
A Magyarországi Kárpátegyesület mult vasárnap tartotta XXXIII....
A kereskedelmi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítés ügyében A kereskedelmi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi útépítés...
A kereskedelemügyi minisztérium e héten dönt a kecskemét-szegedi...
A temető mögött A temető mögött
Szakemberek már rég nincsenek elragadtatva azoktól a közös sétáktól,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98