Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Villanyt kapott Kisbicsérd

Hirt adtunk arról, hogy Baranyában milyen nagyjelentőségü megmozdulás történt a rádió népszerűsitése érdekében. Cikkünk nyomán Vörös Vince kisbicsérdi olvasónk a kultura egy másik áldásának, a villanyvilágitásnak örvendetes terjedéséről tudósit bennünket kedves, közvetlen hangu levelében. A kitünő megfigyelő képességü és jó humoru gazdaifju a következőket irja: 

„Baranya villanyositási mozgalma a vármegye déli részén máris szép sikereket ért el. A kis egyszerü portákon, hol eddig csak a szagos petróleum pislákolt a csendes estéken, most izzófényü villanykörték ontják a szemnek is egészségesebb világot.

Az utcákon is barátságosan integetnek a ducokról a lámpák.
Hiszen szükség is volt rájuk, mert esős esztendőben, meg télen a koromsötét éjben bizony a gazduram felől akár a Drávába mehetett volna a kocsi, ha csak az a szegény pára, – amennyire, annyira – meg nem tartotta volna az utirányt.

Az istállókban meg szinte felbecsülhetetlen szolgálatot tesz a villanylámpa. Sokszor előfordulnak esetek, mikor gyorsan szükség volna a világosságra: ellésnél, lovak elszabadulásánál, fiatal állatok összekeveredésénél, mikor a gyorsaság sok esetben életet jelent. A gazda álmából felriadva a zajra, azt se tudja, hol a feje, kapkod a gyufa után és bizony a sötétben leveri a helyéről, aztán mig megkeresi, az istálló is felfordulhat tövestől. 

De a villany mindezt megakadályozza, mert mindenhol a legközelebb eső helyen áll a kapcsoló, rendszerint az ágy fölött és a felriadt gazda ijedtében akármerre is csavarja, egyet kattan, aztán tiszta helyzetben van a történtek felől. 

A földmívesnép nyáron későn ér haza kocsijával és az udvaron biz elkelne egy lámpa, mert a lovak kifogásánál megtörténik, hogy mellényul a gazda az irányzott helynek és a sárga, még ha kaján is, biz’ nem a legbarátságosabban adja ezt tudtára a gazdának, miből csak a szitkok születnek, még az ostornyél is eltörhetik. Petróleumlámpát nem vihetünk ki, mert egy keletkező kis légáramlat könnyen elfujja. 

A hosszu téli estéken a villany nem rontja a szemet, mikor a gazda talán éppen a Vasárnap-ot olvassa; a gazdasszony is szebb fonalat fonogat, melyből szebb vásznat is sző. A szoba levegőjét pedig nem fertőzi, mely a petróleumnál elkerülhetetlen. A falusi szobák levegője amugy is fülledt télen, mert a legtöbb gazdasszony a világért sem szellőztetne, hogy a jó meleg ki ne surranjon és e nagyon rossz szokás miatt áldás, ha legalább a lámpa nem fertőz.

A pincébe meg nem kénytelen a nadrágján becsuszni a gazda, hogy fent a sötétben összetévesszen valamit az ellenkezőjével és az éléstárban meg kolbász helyett nem az ujját metéli el. 

A villany tehát ugy hasit bele a magyar éjbe, mint a rádió a kultura sötét fátylába. Hála Istennek, ma már mindkettő utja szépen halad Baranyában is, hogy a jövő nemzedéknek éjszakáját mint egy szebb jövő hajnalát mutassa be. 

Kisbicsérden augusztus hó 13-án gyultak ki először a lámpák az utcákon és a házakban. Az emberek mosolygó arccal üdvözölték a fénygömböket végig az utcán. Ha falusi jött haza a mezőről, komoly arccal akart elhaladni ismerősei előtt, de mikor hozzájuk ért, nem birt komoly maradni, hanem egy kis büszke mosoly vonult végig az arcán, a villany örömére. 

És ezentul most már minden este belevilágitanak a kisbicsérdi éjbe is, hogy barátságos sugaraikkal körülöleljék az asztalka mellé ülő falusi családokat.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A színház és a közönség jövője A színház és a közönség jövője
Akárhogyan forgatom is a színház problémáját, mindig csak arra az egy...
Kiállítások
Czigány Dezső hagyatéki kiállítása kiábrándulást okozott....
Ferencváros – Nemzeti 1:1 (0:1) Ferencváros – Nemzeti 1:1 (0:1)
A sport sem mentes a babonáktól. Ilyen babona az, hogy a...
Görögországban kitört a katonai forradalom Görögországban kitört a katonai forradalom
Az athéni angol követség jelentése szerint Athénben és egész...
Halló, Gergely Vilma! Mit keresett maga Londonban női kalapos létére? Halló, Gergely Vilma! Mit keresett maga Londonban női kalapos...
Hónapok óta halljuk, hogy Párizs kezdi elveszíteni azt a mámoros...
Horogkeresztes császári herceg, ököllel érvelő képviselők, bricsesznadrágos, ingujjra vetkőzött fiatalemberek Horogkeresztes császári herceg, ököllel érvelő képviselők,...
Cigaretta tetszik? Kérdezi a porosz parlament büffés kisasszonya...
Nő, mint kormányzóhelyettes Nő, mint kormányzóhelyettes
Hogy a nők egyenjogusitása érdekében megindult mozgalom mikor...
Uszás. Daniels Kahanamuku-match Uszás. Daniels Kahanamuku-match
A honolului csodauszónak nincs nagyobb vágya, minthogy Daniels 55.4...
A hollandok kémkednek! A hollandok kémkednek!
A hollandok Hollandia közelségében rendezett nemzetközi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98