Dtum
Login with Facebookk
1928 | Szeptember

Villanyt kapott Kisbicsérd

Hirt adtunk arról, hogy Baranyában milyen nagyjelentőségü megmozdulás történt a rádió népszerűsitése érdekében. Cikkünk nyomán Vörös Vince kisbicsérdi olvasónk a kultura egy másik áldásának, a villanyvilágitásnak örvendetes terjedéséről tudósit bennünket kedves, közvetlen hangu levelében. A kitünő megfigyelő képességü és jó humoru gazdaifju a következőket irja: 

„Baranya villanyositási mozgalma a vármegye déli részén máris szép sikereket ért el. A kis egyszerü portákon, hol eddig csak a szagos petróleum pislákolt a csendes estéken, most izzófényü villanykörték ontják a szemnek is egészségesebb világot.

Az utcákon is barátságosan integetnek a ducokról a lámpák.
Hiszen szükség is volt rájuk, mert esős esztendőben, meg télen a koromsötét éjben bizony a gazduram felől akár a Drávába mehetett volna a kocsi, ha csak az a szegény pára, – amennyire, annyira – meg nem tartotta volna az utirányt.

Az istállókban meg szinte felbecsülhetetlen szolgálatot tesz a villanylámpa. Sokszor előfordulnak esetek, mikor gyorsan szükség volna a világosságra: ellésnél, lovak elszabadulásánál, fiatal állatok összekeveredésénél, mikor a gyorsaság sok esetben életet jelent. A gazda álmából felriadva a zajra, azt se tudja, hol a feje, kapkod a gyufa után és bizony a sötétben leveri a helyéről, aztán mig megkeresi, az istálló is felfordulhat tövestől. 

De a villany mindezt megakadályozza, mert mindenhol a legközelebb eső helyen áll a kapcsoló, rendszerint az ágy fölött és a felriadt gazda ijedtében akármerre is csavarja, egyet kattan, aztán tiszta helyzetben van a történtek felől. 

A földmívesnép nyáron későn ér haza kocsijával és az udvaron biz elkelne egy lámpa, mert a lovak kifogásánál megtörténik, hogy mellényul a gazda az irányzott helynek és a sárga, még ha kaján is, biz’ nem a legbarátságosabban adja ezt tudtára a gazdának, miből csak a szitkok születnek, még az ostornyél is eltörhetik. Petróleumlámpát nem vihetünk ki, mert egy keletkező kis légáramlat könnyen elfujja. 

A hosszu téli estéken a villany nem rontja a szemet, mikor a gazda talán éppen a Vasárnap-ot olvassa; a gazdasszony is szebb fonalat fonogat, melyből szebb vásznat is sző. A szoba levegőjét pedig nem fertőzi, mely a petróleumnál elkerülhetetlen. A falusi szobák levegője amugy is fülledt télen, mert a legtöbb gazdasszony a világért sem szellőztetne, hogy a jó meleg ki ne surranjon és e nagyon rossz szokás miatt áldás, ha legalább a lámpa nem fertőz.

A pincébe meg nem kénytelen a nadrágján becsuszni a gazda, hogy fent a sötétben összetévesszen valamit az ellenkezőjével és az éléstárban meg kolbász helyett nem az ujját metéli el. 

A villany tehát ugy hasit bele a magyar éjbe, mint a rádió a kultura sötét fátylába. Hála Istennek, ma már mindkettő utja szépen halad Baranyában is, hogy a jövő nemzedéknek éjszakáját mint egy szebb jövő hajnalát mutassa be. 

Kisbicsérden augusztus hó 13-án gyultak ki először a lámpák az utcákon és a házakban. Az emberek mosolygó arccal üdvözölték a fénygömböket végig az utcán. Ha falusi jött haza a mezőről, komoly arccal akart elhaladni ismerősei előtt, de mikor hozzájuk ért, nem birt komoly maradni, hanem egy kis büszke mosoly vonult végig az arcán, a villany örömére. 

És ezentul most már minden este belevilágitanak a kisbicsérdi éjbe is, hogy barátságos sugaraikkal körülöleljék az asztalka mellé ülő falusi családokat.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A pécsi Abay-Nemes Oszkár nyerte a 100 m-es úszóbajnokságot A pécsi Abay-Nemes Oszkár nyerte a 100 m-es úszóbajnokságot
A magyar úszóbajnokságokat szombaton folytatták. Vasárnap délután a...
Tunney nyomtalanul eltünt Párisból Tunney nyomtalanul eltünt Párisból
Gene Tunney boxvilágbajnok néhány napon át Párisban tartózkodott,...
Az Ernst múzeum csoportos kiállítása Az Ernst múzeum csoportos kiállítása
Csók István. Opálos fényű hamvas szinek. Egy-egy izzó piros, zöld...
Játékos jubileum Játékos jubileum
A Magyar Testgyakorlók Köre két kiváló játékosa Csüdör Ferenc és...
Veszélyes, nagy vegyi üzemek vegyészmérnök nélkül dolgoznak Veszélyes, nagy vegyi üzemek vegyészmérnök nélkül dolgoznak
Az állástalan mérnökök érdekében tartott nagygyűlésen...
Birkózás – Magyarország hadibajnokságai Birkózás – Magyarország hadibajnokságai
A MASz rendezésében vasárnap folyt le Magyarország birkózó...
Odukban összezsúfolva tanitják az ondi és erdőbényei gyerekeket Odukban összezsúfolva tanitják az ondi és erdőbényei gyerekeket
A kultuszminiszter meggyőző cikkekben és szónoklatokban ostorozza...
Elutazás Genfből- hírek a szász szökevényekről
A két fejedelmi pár Genfben az * Angleterre* fogadóban lakott a...
Növény, mely szőlőt és kendert pótol,  az agave Növény, mely szőlőt és kendert pótol, az agave
Mexikó legsoványabb, legsivárabb homokos területein jól tenyészik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98