Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

Újpest – Sparta (Prága) 1:1 (1:1)

Üllői-út – 15.000 néző. – Bíró: Sackenreuter.

A Sparta vasárnapi veresége után óriási győzni akarással startolt az Újpest ellen, a küzdelem ennek megfelelően hihetetlenül izgalmas volt. Ez a nagy győzni akarás csak fokozza Újpest teljesítményének értékét, hiszen az első félidő 12. percétől Fogl III. indokolt kiállítása után tíz emberrel küzdött, sőt a második félidőben valósággal kapujához szögezte ellenfelét.

A mérkőzés két lendületes, kemény és mindenre elszánt csapat küzdelme volt, amely úgy indult, hogy botrányba fog fúlni. Mindjárt a harmadik percben Fogl III. egy kíméleten remplijére Kolenaty fölordít, a bíró figyelmezteti a bekket, aki a figyelmeztetéssel mit sem törődve, öt perc múlva Patcket vágja föl.

A hangulat egyre izzóbb lesz a pályán, a játékosok fölhevülten lökdösik egymást, a jóindulatú Sachenreuter bíró nagy nehezen rendet teremt. Most sem lett azonban béke: néhány perc múlva Fogl III. újra elfaultolja Patcket, sportszerűtlenségéért kiállítással bűnhődik, a sportszerű magyar közönség pedig megtapsolja a szigorú bírót.

A Sparta csak árnyéka régi önmagának. Az öregek régi tudásukból élnek, a fiatalok pedig még nincsenek megedzve nemzetközi találkozásokra. Legjobb Kada és (a neki szokatlan poszton) Kolenaty játszottak. Silny is jó volt a csatársorban. A Hochmann- Perner, Burger összeállításban játszó védelem egyenletes, hibátlan védőmunkát produkált. A gól kornerből esett.

Újpest határozottan megérdemelte volna a győzelmet, mert a maga tíz emberével mindig többet és veszélyesebben támadott, mint a Sparta. Tisztára Wetzer indiszpozíciójának tulajdonítható, hogy legalább egy góllal nem tudta bebizonyítani fölényét. A mérkőzés váltakozó, mozgalmas képe ellenére sem volt nívós, inkább kupastílusban játszottak az ellenfelek.

A régi húsvéti mérkőzések emlékét bizony minden izgalmassága ellenére sem tudta fölidézni. A délnémetországból hozott Sackenreuter bíró azt bizonyította, hogy ha honfitársai futballozni talán tudnak is, de bíráskodni – még nem tanultak meg.

Újpest szél és nap ellen kezdi a játékot, ennek megfelelően a Sparta támad. Veszélyes helyzetben szereli Fogl III. Kolenatyt, nem a legfairebben, a 16-osról ítélt szabadrúgás azonban eredménytelen marad.

Most derűs pillanatok következnek. Patck egy rúgása nyomán elszakad Fogl II. nadrágja, mire az agilis bekk sürgősen visszaadja a rúgást és most már Patck kénytelen – a közönség harsogó derültsége közben – nadrágot váltani. P. Szabó közben egymásután kétszer nehéz helyzetből kapura lő, Hochmann azonban bravúrosan ment.

Fogl III.-nak újabb incidense támad, mire megtörténik a kiállítása. Ströck kornerrúgását Lutz kapu fölé fejeli. Kada kornerét pedig Kolenaty fejeli a kapu mellé. Most Kolenaty ad munkát Achtnak, majd Wetzer lábáról szedi le Hochmann a labdát.

A 25. percben Eichbaum faultja miatt megítélt szabadrúgást Silny lövi. Acht remek elvetéssel Patch elé üti, aki kapufának lövi, míg végre Kuchta a visszapattanó labdát végleg beteszi (0:1).

Nem csökken az iram, most Újpest tör a gól felé. A 38. percben P. Szabó váratlan támadása kornert eredményez, a gyönyörű kornerlövést Ströck a gólba fejeli (1:1). A Sparta a félidő végéig eredmény nélkül támad.

Szünet után azonnal Újpest kezd tüzes támadásokba és a Sparta legénysége láthatóan kifulladva védekezik. A 19. percben Wetzer P. Szabó beadásából gólt is rúg, a bíró azonban ofszájd címén nem adja meg.

Wetzernek ezután kétszer is alkalma nyílnék a góllövésre, de Hochmann kezébe gurítja a labdát, Silny pedig elidegeskedi a 38. percen kínálkozó kitűnő góllövési alkalmat. Befejezésül pedig Ströck támadása kecsegtet győzelemmel, sajnos – ez is eredménytelen marad és Újpest a győzelemmel fölérő döntetlennel vonul le a pályáról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A férfiak is megtanulják a csecsemőgondozást A férfiak is megtanulják a csecsemőgondozást
A gyermeknevelés eddig egészen nőies foglalkozás volt. A férfiak...
Bokros Birman Dezső szobrai Bokros Birman Dezső szobrai
A kéthetes időszak szobrásza Bokros Birman Dezső volt, ez a maga...
Az egyetemi tandij Az egyetemi tandij
A budapesti egyetemen néhány nappal ezelőtt intézték el az egyetemi...
Magyar – Osztrák mérkőzés Magyar – Osztrák mérkőzés
Rossz előjelek. Kellemetlen, ominózus események előzték meg a magyar...
A mozgófénykép feltalálója meghalt A mozgófénykép feltalálója meghalt
Nevezetes halottja van a francziáknak közvetlenül, közvetve azonban...
Nagy emberek élettársai Nagy emberek élettársai
Bismarckról jegyezték fel egy izben azt a nyilatkozatot, melyet...
Lesz-e trónörökös Szerbiában? Lesz-e trónörökös Szerbiában?
Mióta a Karagyorgyevics-család nyiltan föllépett mint Szerbia...
Hungária – Ferencváros 2:2 (1:0) Hungária – Ferencváros 2:2 (1:0)
A verőfényes tavaszi vasárnapon már kora délután megindult az...
Budapest atlétikai bajnokságai Budapest atlétikai bajnokságai
Az utóbbi időben divatossá vált megróni a magyar atlétikát, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98