Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Lédererné, mi van a kosárban?

Kodelkának keze, feje, lába - hangzik az egyszerű válasz, ami első hallásra is megnevettetett. Szeretem ezt a sallang nélküli természetességet. (Semmi csitt te, csitt te csibém vére….)


Bár Léderer Gusztáv gaztettét idézem címemként, különösebben nem izgalmas bűnügy. Nyereségvágy és brutalitás - erről szól. De melyik gyilkosság nem brutális? (Ettől függetlenül szeretettel ajánlom Jankovich Évának erről a bűnügyről szóló könyvét.)


A századeleji bűnügyi krónikák legelképesztőbb sajátossága a gyanúsítottak - hírbe kevert emberek - személyiségjogainak teljes eltiprása. Ezt én mondom: Tatár Anita, Kecskemét, Macska-köz 3.


Talán akad Önök között oly’ valaki, aki olvasta Székely Vladimír fejtegetését egy rablógyilkossággal kapcsolatban, amelyben egy feltételezett elkövetőjéről értekezik, természetesen fényképpel együtt :


„A rendőrség tehát ezt a bokrok közt bujkáló, országutakat járó s riadtan el-ellapuló fenevadat kereste s hajszolta… és már betessékeltek két rongyos embert. Iszákos dologkerülőket: Styehlik Lajost és Szabó Józsefet, kik víz helyett is rumot ittak…"

És ez csak egy példa.


A korszak legnagyobb bűnügye már megvolt és frankhamisítás címen fut.

 

Másképp fest a felsőbb rétegek bűne, mint a kisember időnként kegyetlen, pitiáner káinkodása?

 

Természetesen. Jelen korunkban is számtalan példát találhatunk erre, amit a jog is híven tükröz.

Erről szól az alant következő rész a Goriot apóból:

„Mivel jobbak maguk, mint mi vagyunk? A mi vállunkat kevesebb gyalázat nyomja, mint a maguk szívét, maguk csak egy rothadó társadalom petyhüdt figurái… Az itt jelenlevő Collin, a keménykötésű fegyenc, nem olyan gyáva, mint embertársai, és tiltakozik a társadalmi szerződés sötét gazságai ellen, hogy a dicső Jean-Jacques-kal szóljak, akit büszkén vallok mesteremnek. Szóval én egyedül állok szemben a kormánnyal, az egész törvényszéki, csendőrségi pereŹputtyal, és kibabrálok velük.”

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kép baloldalán látható Léderer Gusztáv, középen Kodelka Ferenc, a feldarabolt  hentesmester, jobb szélen pedig Léderer Gusztávné, Shwartz Mici Kodelka Ferencné, a meggyilkolt kolbászgyáros felesége most egy budapesti kávéházban lép fel mint énekesnő
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98