Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | December

Simon Böske és Brammer Pál esküvője

A filmfölvevőgépek ütegei között zajlott le vasárnap délelőtt a belvárosi anyakönyvvezető előtt

 

Husz fényképezőgép, féltucat filmfelvevő masina, reflektorok, izzó lámpák, felcsapó lángok, kattogás és berregés – ki az a nevezetesség, akinek házasságkötéséhez így vonulnak fel a negyedik kerületi anyakönyvvezetői hivatalba a hiradóarzenál e nehéz ütegei? Ki más, mint Simon Böske, a szőke, kékszemű Miss Európa, akit tízhónappal ezelőtt választottak meg az emlékezetes párisi szépségversenyen kontinensünk legszebb leányának. Vasárnap délelőtt, féltizenkettő. Az elöljáróság pirosszőnyeges lépcsőházában kisebb csoportok várakoznak: fiatal lányok és fiatal emberek. – Jön-e már? – kérdezgetik. Csakugyan jön. És csakugyan – szép.


A menyasszonyon földigérő, de nem uszályos, nehéz fehér crépe georgette ruha van.


A harangfodrozat meg-meglibben fehérselyem cipője körül, de még csak egy ujjnyi harisnya sem látszik ki a fodrok alól. Capeszerű vieux-rose mousselinebársony kabát ér le a csipőig. Nagy fehér cloche kalap (georgetteből és áttört anyagból) rámázza körül puhán félhossu fürtjeit – így lesz a mai huszéves fiatal leányból megelevenedett régi divatkép… Simon Böske mosolyog és – sápadt.- Fehéren világító bőrén se rouge, se pír.


Nagyon menyasszonyos ez a kis arc, semmi sincs rajta a szépségdíjért mérkőző miss izgalmából.


A násznép már együtt van. Csak a legszűkebb család. Brammer Pál, a lángoló arcu vőlegény, karonfogja menyasszonyát, az anyakönyvvezető asztala elé vezeti és belép. Unger előljáró, aki az ifju párt a polgári törvények szerint összeadja. A fotografálók gépfegyverharca most néhány percre szünetel. Az elöljáró, - mint anyakönyvvezető – a hivatalos szavak után üdvözlő beszédet mond.


- Ennél a frigynél – mondja – a vőlegény képviseli a munkát. A menyasszony, aki a mi szépséges magyar tengerünk partján született és nevelkedett Keszthelyen, ahol az apja neves orvos, nemrégiben Párisban „Európa legszebb leánya” címét nyerte el…

 

Az ünnepélyes szavak közben az ajtó fölnyílik. Egyik fotoriporter a tilalom ellenére bejön. Beállítja a képet… Vajjon megszakítja-e a beszédet az elöljáró, hogy kitiltsa a tulbuzgót? Nem. Az ünnepiséget nem lehet megbontani. A fölvétel sikerül… az aktust a gép előtt fjezik be. Most már a tanuk mondják nevüket. Dr. Gaár Vilmos felsőházi tag, ny. kuriai bíró, a vőlegény részéről. Mérei Ignác keszthelyi kereskedő, a menyasszony részéről… A fényképezőgépek kitörő szalvéja – a házasságkötés megtörtént.

*

Templomi esküvő nem volt, az ifju pár a násznéppel együtt a Hungária-szállodába hajtatott. Kiváncsiak és rendőrök álldogáltak a Türr István-utcában. A fiatal pár a szálloda hátulsó ajtaján szökött be, csak a gratulánsok százai vonultak be a főkapun.

A gratuláció a Hunnia-Club volt helyiségeiben zajlott le: rendkívül sokan jöttek el. 1 órától 2-ig együtt láttuk itt a budapesti kereskedővilág reprezentánsait. Nagyon sok hölgy gratulált Simon Böskének, aki most ezüstcsipkevállu, hófehér ruhában ült férjével és anyjával a szalonszerün berendezett esztrádon. A hölgyek az obligát szerencsekívánatok után még sokáig álltak az esztrádon és némán, figyelmesen nézték Simon Böskét… ami azonban Brammer Pálnét egyáltalában nem feszélyezte, vidáman beszélgetett, elmondta, hogy délután négykor Bécsbe utaznak. Onnét Palermóba, és ha az idő engedi Egyiptomba is

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az emberi álom furcsaságai , a mélyalvás Az emberi álom furcsaságai , a mélyalvás
Vannak olyan emberek, akiknek álma olyan éber, mint a nyúlé, vagy...
A háború és a nácizmus utolsó órái A háború és a nácizmus utolsó órái
Az elmult 24 óra szovjet és szövetséges hadijelentései a következő...
Magyarországon nincs kártékony infláció Magyarországon nincs kártékony infláció
Oltványi Imre pénzügyminiszter pénteken délután fogadta a magyar...
A velenczei per befejezése A velenczei per befejezése
A szenzácziós velenczei bünper véget ért. külön szakértője volt a...
Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton utazott Genfbe Kánya külügyminiszter Titulescu román külügyminiszterrel egy vonaton...
Vasárnap délben a félkettőkor induló bécsi gyorsvonattal Kánya...
Egy newyorki felhőkarcoló
Még a felhőkarcolók klasszikus városában is unikumnak mondják egy...
Nagy Miklós levele az olvasókhoz Nagy Miklós levele az olvasókhoz
A „VASÁRNAPI UJSÁG” és társlapjai szerkesztéséről a mai...
Méregdrága minden, de mulatni nem lehet Méregdrága minden, de mulatni nem lehet
A ligeti szórakozóhelyek közt mindig keresett hely volt a Jardin de...
Modern szellemet a vállalati vezetésbe! Modern szellemet a vállalati vezetésbe!
A legnagyobb magyar vállalat- és üzemgazdasági szaklap: A Hites...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98