Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Prónay Pál bejelenti

Két fotöjben szemben ülnek egymással Prónay Pál és felesége, Pálffy-Daun Aimée grófnő: mind a ketten egy-egy most induló országos mozgalom élén állanak és szentül hisznek sikerükben.


Prónay a Frontharcosok Országos Szövetségét szervezi, a grófnő Szegényvédelmi Ligát alakít.


Prónay vasárnap reggel néhányezer körlevelet küldött szét az országba, amelyben bejelenti „a magyar frontharcosok politikamentes megszervezesét”. Többek közt ezeket irja: „A frontharcosok politikamentes megszervezése olyan értéket és erőt képvisel az országban, amelyet nem lehet amatőr és dilettáns katonákra vagy politikusokra bizni: ezt csakis a világháboruban kipróbált, érdemes és idősebb csapattisztek végezhetik, akik elejétől végig szemtől-szembe néztek a halál veszedemével…”


- Mit jelent ez – kérdezzük Prónaytól. – a MOVE égisze alatt szervezett frontharcosszövetség ellenzéke lesz az uj alakulás?


- Egységes és országos szövetséget szervezünk – feleli - ,mert általános vélemény szerint a frontharcosszövetség nem lehet alosztálya vagy specerájboltja a MOVE-nak, hanem az ország első szervezetének kell lennie. Mi, akik a csatákat első vonalban küzdöttünk végig, nem türhetjük, hogy a frontharcosok szövetsége, mint a MOVE alosztálya, csak bizonyos klikk privilégiuma és politikai eszköze legyen.


Mert hiszen a MOVE a kormány csöndes jóváhagyásával a tömegeket csupán leköti és akciószabadságukat megbénítja, sőt jelvényekre, igazolványokra és egyebekre a tagoktól tetemes összeget kér, de szegény volt katonák egzisztenciáját semmivel sem kívánja biztosítani. Ezt különben megirom mai körlevelemben is és hangoztatom, hogy az országos szervezkedésből kizárunk minden pártpolitikát és felekezeti kérdést:katolikust vagy zsidót, szociáldemokratát, legitimistát egyforma szeretettel fogadunk!


Magamnak adnék szegénységi bizonyítványt, ha felekezeti különbséget tennék olyan volt katonák között, akik végigküzdöttek a világháborut. Itt nem frázis, ha azt mondom: egy az egészért és az egész egyért. A puskagolyó sem tett különbséget, egyformán ért mindenkit, aki szemben állt az ellenséggel… Én már esztendők óta dolgozom a frontharcosszövetség fölállításán. Somogyban és Kaposvárott már kész szervezetünk van, most folyik a szervezkedés Szegeden, Szombathelyen, Sopronban, Szolnokon, Kecskeméten, azt hiszem, rövid időn belül az összes vidéki csoportok megalakulhatnak. Akkor azután megcsináljuk az országos szövetséget, a jelek szerint a volt frontkatonák tulnyomó többsége hozzánk csatlakozik.


- És a közvetlen cél?


- Huszonkét pontból álló programot dolgoztunk ki s ennek megfelelően elsősorban a volt frontkatonák megélhetését akarjuk biztosítani. Rá akarjuk szoritani a kormányt, hogy a hadirokkantakról megfelelően gondoskodjék. Ébren tartjuk a bajtársi szellemet, támogatjuk egymást, hogy ne legyen munkanélküli a volt frontkatonák között. Követeljük a hadiözvegyek, árvák nyugdijellátásnak rendezését, a frontharcosok által a fronton jegyzett, továbbá hadiözvegyek, hadiárvák hadikölcsöneinek százszázalékos valorizációját.


Az álláshalmozások megszüntetését követeljük és azt akarjuk, hogy a községi képviselőtestületekben, törvényhatósági bizottságokban és a felsőházban a frontharcosok szervezete megfelelő képviselethez jusson. Bizom abban, hogy azok a volt tisztek, akik a háboru alatt nélkülözésben és szenvedésben eggyek voltak katonáinkkal s most, hála Istennek, jobb sorsban segítséget tudnak nyujtani, mind egy szálig eljönnek közénk. A MOVE-nak be kell látnia, hogy mi nem szakadást, hanem egységes frontot akarunk és azt hiszem, a honvédelmi miniszter is támogatni fogja akciónkat, ha a volt frontharcosok jövőjét ő is biztosítottnak akarja látni…


Elmondja még Prónay, hogy a fronharcosszövetség nem fog pénzt kérni tagjaitól, hanem pénzt kérni tagjaitól hanem pénzt akar adni nekik. A tagsági dij havi tíz fillér lesz, de csak az fizet, aki tud. Lesz jelvénye is a szövetségnek: a miniatűr Károly-csapatkereszt.


Most a grófnő kezd beszélni. Csütörtökön megtartják a szegényvédelmi liga alakuló gyülését. Vasárnap Apponyi Albertné grófné közölte vele, hogy szivesen elvállalja az elnökséget. Még a nagy hidege előtt melegedőszobákat szeretnének adni a lakástalanoknak, ingyen ebédet, szenet és lehetőleg gyorssegélyt.


- Lesz pénz, lesz, higgye el! – mondja lelkesedéssel a grófnő. – Ma reggel is 29 levelet kaptam, minden oldalon fölkarolják mozgalmunkat.. Nagyon kell hangsulyoznom, hogy pártpolitikától távol állunk, felekezeti kérdést nem ismerünk, azt akarja a liga, hogy az összes szegényvédő egyesületek összefogja. Résztvesz a vezetőségben Apponyiné mellett Zichy Gabriella grófnő, Baracs Marcalné, Skerlecz Ivánné báróné, Tuba András protestáns ezredes-esperes, Förster Aurél és Rottenbiller államtitkár. És nagyon szeretném aláhuzni Rassay Károly nevét. Ma irt levelet Sopronból Grósz Sándor, az ottani kórház igazgatója, hogy a szegény betegeket ingyen fogják gyógykezelni. Ó, azt hiszem, nagyon szépen fog menni minden. Bekämpfung des Massenelends: a  tömegnyomoron muszáj segíteni, menni fog, akadnak még jó emberek!


Lukácsovich Lajos

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Prónay Pál László Fülöp: Gróf Apponyi Albertné
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A pontosan járó órák A pontosan járó órák
A közönséges életben már jól járó órának mondjuk azt az órát, mely...
Plattkó játszott a Barcelonában Plattkó játszott a Barcelonában
Az FC Barcelona Plattkóval a kapujában 5:0 arányban legyőzte a Bishop...
A Mount-Wilson-hegyi Nap-observatoriumról A Mount-Wilson-hegyi Nap-observatoriumról
A Mount-Wilson-hegyi Nap-observatoriumról. Az utolsó években a...
Törökméz készítése Törökméz készítése
A törökmézet különbözőkép készítik. Készíthetjük például a következő...
Ferencváros – WAC 3:1 (2:0) Ferencváros – WAC 3:1 (2:0)
Az elmaradt magyar-olasz mérkőzés kárpótlásul szánta a Ferencváros...
Budapest tornászai fél ponttal legyőzték a debrecenieket Budapest tornászai fél ponttal legyőzték a debrecenieket
Budapest válogatott tornászcsapata negyedszer is legyőzte nagy...
1908. évi londoni olimpiai világbajnokságok eredményei. 1908. évi londoni olimpiai világbajnokságok eredményei.
100 méteres síkfutás: R. E. Walker (Délafrika) 10 3/5 mp....
Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az egész házat Egy háziur az utcára teszi ki lakóit, mert egyedül akarja lakni az...
Még meg sem jelent a lakásrendelet, a mikor a Thököly-út 45. szám...
Egyszer megnyugszom… Erdős Renée
Egyszer megnyugszom és erős leszek S majd könnytelenül járom az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98