Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Kartelltörvényt kérünk II.

Tekintsük már most ama intézkedéseket is, melyekkel a kartellen kívüli vállalatokat védelmezi a törvény a kartell hatalmi túltengésével szemben. Köztudott dolog, hogy a kartellnek számos eszköz áll rendelkezésére, mellyel kikényszerítheti a csatlakozást. Pedig nyilvánvalóan közérdek, hogy oltalmat találjon az a vállalkozó, aki a kartellen kívül olcsóbban akar vásárolni.

És itt újból alkalmunk nyílik a norvég törvény előnyeit kiemelnünk. Nem elégszik meg egy általános kijelentéssel, mellyel eltiltja a kartelleket oly rendszabályok életbeléptetésétől, melyek által a kartellen kívüli vállalatok gazdasági mozgásszabadsága veszélyeztetve volna, – mint amilyen általánosságban mozognak az amerikai tröszttörvények, – hanem a felmerült visszaélések alapulvételével az egyes meghonosodott harcmódokat külön-külön körülírja és tilalmazza.

Tilos – például – a bojkott! Vagyis tilos a termelőkártellnek azt mondania kereskedővevőjének, – ha X., kartellen kívüli gyárosnál is vásárolsz, akkor mi, kartellvállalatok nem szolgálunk téged többet ki. Pedig igen valószinű, hogy a kereskedőnek a kartellvállalatok árúira is feltétlenül szüksége van, mert azt a minőséget, vagy márkát is keresik nála, viszont meg egy bizonyos cikket, a kartellen kívülit jóval olcsóbban tudná szállítani.

Tilos az előnyár nyújtása, jutalmul azért, mert kötelezte magát a vevő, hogy csakis a kartellnél vásárol. Tilos a harci előnyár, ez akkor fordul elő, midőn a kartell ama körzetben, ahol a versenytársa fellépett, azt tönkreteendő leszállítja időlegesen áruit, míg ott, ahova e versenytárs keze már nem ér el és a kartellnek monopóliuma van, a magas árakkal busásan behozzák az esetleg előálló veszteséget.

Fontos még az is, hogy a törvény büntető szankciója nem csupán pénzbüntetést foglal magában, amit a kartell jóelőre akár ki is kalkulálhatna és megfizettethetne a szerencsétlen fogyasztókkal, hanem három hónapig terjedhető fogház is sujthatja a kartelltörvény tilalmi rendelkezései ellen vétőket.

A magyar gazdasági életnek is ugyancsak nagy érdeke füződik a kartellkérdésnek megrendszabályozásához. Ma bizonytalanság van az egész vonalon. Nem tudja úgyszólván senki, hol kezdődik a visszaélés s viszont hol állunk a gazdasági fejlődéssel szemben. A mai jogbizonytalanságon csakis egy kartelltörvény segíthet!

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Monopóliumok
Szabóné Fricska Anna

Monopóliumról többféle értelemben beszélhetünk.
Használjuk azokra az óriás vállalatokra, amelyek különböző együttműködési formákban a piacot uraló gazdasági helyzet megteremtésére, a piaci verseny korlátozására jönnek létre. Ebben az értelemben a piacon elérendő cél  és az – ehhez igazodó – szervezeti forma szerint négy (ismertebb) típusát különböztetjük meg.


A kartellben az együttműködés a piac felosztására, az árak közösen történő megállapítására vagy a termelés esetleges korlátozására vonatkozik; a vállalatok egyébként megőrzik teljes önállóságukat.


A szindikátus annyival jelent szorosabb együttműködést, hogy a tagok közös irányítást hoznak létre az együttműködést érintő területen, ám jogi önállóságukat megtartják. Az ideiglenes szövetség vonatkozhat a beszerzési és az eladási árak megállapítására, a termelés szabályozására.


A tröszt már a szövetkező vállalatok teljes összeolvadására épül (azaz jogi önállóságukat elveszítik). A tagok korábban a gazdasági élet azonos vagy egymással összefüggő területén működtek.


A konszern egyazon gazdasági ágazat vállalatait fogja össze; a vállalatok formálisan önállók maradnak azonos tőkés csoport irányítása alatt.

 

Ötödik típusa a konglomerátum, amely azonos tőkés csoport tulajdonában van, és az ipar különféle ágaiban termelő létesítmények összességét jelenti.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A mesterséges radioaktivitás, radioaktív bomlások A mesterséges radioaktivitás, radioaktív bomlások
A neutronokkal bombázott bizmuton Sornowski új, igen érdekes...
Őszinte bírálat az első vígszínházi bemutató színpadi és nézőtéri ruháiról Őszinte bírálat az első vígszínházi bemutató színpadi és nézőtéri...
Nagyon szép fekete kreppszatén estélyiruhája.Ez a ruha összpontosítja...
Scott kapitány tragédiája Scott kapitány tragédiája
Világszerte nagy megdöbbenést keltett a mult héten az a hir, hogy...
Egyedül Tandberg győzött a külföldiek közül az Énekes emlékversenyen Egyedül Tandberg győzött a külföldiek közül az Énekes...
Vasárnap délelőtt. A Városi Színház bordó kárpitján olimpiai ökölvívó...
Henry Taylor Budapesten edz Henry Taylor Budapesten edz
Illusztris vendég tréniroz egy hét óta a Rudas medencéjében: Henry...
A kannibálok szent növénye  1. A kannibálok szent növénye 1.
A Solanum-nemzetség a melegebb övekben sok termesztett növényfajt...
A legtetszetősebb írások az ünnepi számokban A legtetszetősebb írások az ünnepi számokban
Minden karácsonykor megkérdezik a közönséget, hogy a napi- és...
Szabad kereskedelem Szabad kereskedelem
A napilapok közölték a napokban, hogy a rendőrség a budapesti...
Amerika közgazdasága és a világháboru Amerika közgazdasága és a világháboru
Az Egyesült-Államok husvéti jegyzéke uj fejezetet jelent a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98