Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Február

A fajvédők és a szocialisták bécsi tüntetései

Bécs, február 24.
Vasárnap reggel éles, jeges szél süvöltött Bécs utcáin, amikor a Schutzbund és Heimwehr emberei – mindnyájan a rendőrség által pontosan kijelölt helyeken – gyülekezni kezdtek a nagy demonstrációra. Bécsnek eszébe jutott az októberi fölvonulás, amikor Wienerneustadtban tartották meg a mai nap főpróbáját és bár a rendőrség a legnagyobbfoku óvóintézkedéseket tette és szinte példátlan erővel vonult föl, máris voltak aggodalmaskodok, akik attól féltek, hogy a két ellenséges tábor fölvonulása katasztrofális összeütközéssel fog végződni.

 

Még mielőtt az osztrák főváros fölébredt volna, a rendőrök csapatai mindenütt elfoglalták a számukra stratégiai pontossággal kijelölt vonalakat és sürü rajokban huszas őrjáratok cirkálták végig a fölvonulás utcáit.


A szociáldemokrata védőőrség mintegy 10.000 tagja reggel ½ 8 órakor a szociáldemokrata párt Beehte-Wienzeileg levő székháza előtt gyülekezett. Innen vonultak a védőőrség egyenruhás tagjai zárt sorokban a Riugrewhehl a köztársasági szobor talapzatán a szociáldemokrata pártvezetőség tagjai foglaltak helyet. A menet teljes csöndben vonult el a pártvezérek előtt, a beszédeket nem tartottak.


A csapatok elvonulása két órán keresztül tartott. A fölvonulás utvonalán a munkásság éltette a szociáldemokrata fegyveres alakulatok tagjait. Délelőtt 11 órára a szociáldemokrata fölvonulás végetért, anélkül, hogy bárhol is rendzavarás történt volna.


A Heimwehr bécsi csoportjának mintegy 1000 tagja sorakozott föl reggel 8 órakor a Ringen. A Heimwehr a Ringről Meidling külvárosba vonult, ahol a Drehr-féle vendéglő nagytermében toborzógyülést tartottak. A gyülésen a Heimwehr vezetői beszédeket mondottak. Az egyik szónok kijelentette, hogy addig akarnak küzdeni, amig a „vörös Bécs”-ből „német Bécs” nem lesz. A stájerországi Heimwehr vezére beszédet a fascisták római diadalutjára hivatkozva, ezekkel a szavakkal fejezte be: Der Marsch nach Wien hat begonnen!


A gyülés után a Heimwehrcsapatok a Südtiroler-Platzre vonultak. Az utvonalon a munkáslakta városnegyedekben a járókelők, a házak lakói „Pfuj” kiáltásokkal tüntettek a Heimwehr ellen, az ablakokból szidalmakkal fogadták a fölvonulókat. A fölvonuló csapatok hazafias dalok éneklésével válaszoltak az ellentüntetésre. A rendőrség a fölvonulás utvonalához vezető utcákat többszörös kordonnal zárta el és ennek köszönhető, hogy összeütközésre nem került sor.


A lakosság ellenszenve a Heimwehrrel szemben a legerősebben nyilvánult meg a Matteottiról elnevezett uj városi bérházakat hatalmas házcsoportjánál, amely vörös zászlókkal és drapériákkal volt diszitve. Amint a fölvonulók a Matteotti-házcsoportokhoz értek, az ellentütetés oly hatalmas méreteket öltött, hogy a Heimwehr-csapatok kénytelenek voltak gyorsabb menetelésben folytatni utjukat.


A Südtiroler-Piatron a Heimwher vezetősége előtt vonultak föl a csapatok. Délután egy órakor a Heimwehr-fölvonulás is nyugodtan végetért. A rendőrség körülbelül hetven rendzavarót állitott elő, akik ellen meginditották az eljárást. A letartóztatottak többnyire a kommunista párt tagjai, akik előre kidolgozott terve szerint igyekeztek a rendet megbontani.

 

A belvárosban az osztrák főváros mozgalmas vasárnapjáról alig vettek tudomást. Ennek főleg az volt az oka, hogy a 6 fokos hideg és a jeges szél elvette az emberek kedvét attól, hogy tulságosan kiváncsiak legyenek a viharosnak igérkező vasárnapra. Bécs lakossága csak mérsékelt számban vett részt a Schutzbund és a Heimwehr fölvonulásain, sőt még a nézőközönség is alaposan összezsugorodott. Szinte azt lehet mondani, hogy a fajvédők és a szocialisták vasárnap nagy demonstrációját fagyos részvétlenség kisérte.


De azt is el kell ismerni, hogy a hideg mellett és töle függetlenül Schober ujra megmentette Ausztriát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 2.rész Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből...
Hadat üzent, mert feleslegessé akarja tenni a gyapjút! A német...
Erzsébet királynénk meggyilkolásáról Erzsébet királynénk meggyilkolásáról
Rómából jelentik, hogy Ciancabilla a ki vezetője volt azoknak a...
A legnagyobb fogaskerék A legnagyobb fogaskerék
Nem hiába zudul föl a semleges államok minden alattvalója, velünk...
Magyar és oláh aratók Magyar és oláh aratók
Pongrácz Kálmán gróf nagykágyai uradalmába szilágymegyei oláh...
Sport a 32-es vadászoknál Sport a 32-es vadászoknál
A 32-es vadászokhoz került egy-két sportszerető ifju kezdeményezésére...
A falu gyomra A falu gyomra
„Fölveti a pénz a parasztot” mondják itt a fővárosban és...
Apróságok Apróságok
Négy fiatal társaságbeli elvált uriasszony megalakította a pesti...
Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost Rátkai Márton autója vasárnap elgázolt egy napszámost
Vasárnap délben a Fő-utca 30. számu ház előtt egy ember Rátkai Márton...
Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal Vegyületek elemzése Röntgen-sugarakkal
Tudvalevőleg minden anyagnak meghatározott vonalakból álló...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98