Dtum
Login with Facebookk
1929 | Január

Hevesi Sándor pörének mai tárgyalásán

Hevesi Sándor pörének mai tárgyalásán „Az utolsóVerebély-lány” szerzői ellen ki fog derüni, hogy „A kisasszony férjé”-t, amelyből a „Verebély-lány” készült, annak idején nem Drégely, hanem elejétől végig Hevesi írta

A budapesti törvényszék Fődy-tanácsa ama délelőtt tárgyalja azt a rendkivül érdekes és szerzőjogi pört, amelyet Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója indított Faludi Sándor, a Fővárosi Operettszínház és dr. Marton Sándor, az ismert színpadi kiadó ellen. Irói és színházi körökben nagy érdeklődéssel néznek a pör mai tárgyalása elé, amelyen a színházlátogató közönség egy kis izelítőt kap majd abból, hogy „A kisasszony férjé”-ből hogy lett „Az utolsó Verebély-lány” és hogy miért kénytelen Hevesi Sándor szerzőjogi pört indítani. A mai tárgyaláson ki fog ugyanis derülni, az 1916-ban a Magyar Színházban nagy sikert aratott „A kisasszony férje” című vígjáték szövegét Drégely Gábor szcenáriuma nyomán, de mégis teljes egészében Hevesi Sándor írta.


Beöthy László, a Magyar Színház akkori igazgatója megbízta ugyanis Hevesi Sándort, hogy a hozzá beérkezett kitünő ötletű vígjáték-szcenáriumot, amely Drégely Gábor alkotása volt, dolgozza át és tegye színpadi játékra alkalmassá. Hevesi Sándor a megbízást elvállalta és 2% szerzői tantiem részesedéssel a darab társszerzője lett és a szcenárium alapján a darabot teljesen ujból, uj dialógusokkal megírta.


Az idei színházi szezónnak egyik legnagyobb sikere „Az utolsó Verebély-lány” című operett, amely tudvalevően Drégely „A kisasszony férje” című darabjából készült, amelynek szerzői csak Drégely Gábor engedélyét birták az operettre történő átdolgozásra. Mikor Hevesi Sándor megtudta, hogy a „Verebély-lány” „A kisasszony férje” című darabból készült, a szerzői jog megsértése és az elmaradt tantiémek iránt indított pört, kérve a biróságtól a darab letiltását.


Hevesi Sándor a törvényszékhez intézett beadványában közli, hogy annak idején Beöthy László megbizatására és Drégely Gábor tudtával és belegyezévéel készítette el Drégely szcenáriuma alapján „A kisasszony férjé”-t teljes szövegével és összes dialógusával. Drégely Gábor színpadi írói tehetsége a cselekmények és szcenáriumok megteremtésében összpontosult, de darabjai tulajdonképeni megírását mindig másokra kellett bizni. Ő a színházi elődaások bruttó jövedelmének két százalékát kapta, amely Drégely Gábor tízszázalékos tanitémjének terhére esett.

 

A darabot teljesen és gyökeresen átdolgozta, a szcenáriumot is megváltoztatta, a dialógokat ujraírta, ugy, hogy alig maradt valami Drégely szövegéből.


Színt, hangulatot, életet vitt a papírjelenetekbe, ötleteket helyezett el, szóval megcsinálta a darabot. Bár a színlapon nem szerepelt, mint társszerző, valójában társszerzője volt a darabnak, amelyből az ő tudta, engedélye és hozzájárulása nélkül készült a Harmath-Ábrahám-operett, amelynek tantiémjeiben Drégely Gábor részesedik.

 

Faludi Sándor és dr. Marton Sándor azzal védekeznek, hogy Hevesi Sándor munkájából egyetlen szó sincs az operettben, tehát nincs is jogcíme a Verebély-lányhoz. A ma délelőtti tárgyalásnak az lesz a szenzációja, hogy Hevesi Sándor beterjeszti Drégely Gábor eredeti szcenáriumszövetét, saját kézírásu kész darabszövegét és a Magyar Színháztól beszerzett végleges sugópéldányt, amely szószerint egyezik Hevesi Sándor eredeti kéziratával.

 

Annak cáfolatára, hogy az ő munkájából egyetlen szó sincs az operettben, részletesen kitér az operett szövegkönyvére, amely bár csak kivonatolása a vígjátéknak, mégis teljes meséjében ugyanaz, csak megrövidítve, sőt dialógjaiban is sok helyen szó szerint egyezik a vígjáték eredeti szövegével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön ügyében Teljes megegyezés London és Varsó között az exportkölcsön...
A Lengyelországnak nyujtandó angol exportkölcsön ügyében Chamberlain...
A magyar vámpolitika és a háziipar A magyar vámpolitika és a háziipar
Sok szomorú esemény után végre Magyarország is oda jutott, hogy külön...
Oxford-MTK 1:0 Oxford-MTK 1:0
Az angol csapat második mérkőzése, húsvét hétfőjén a millenáris...
A nemzetközi  football kongresszus tervezete. A nemzetközi football kongresszus tervezete.
A MLSz. mindent előkészületet megtett, hogy illusztris vendégeit...
Tudományos és technikai újdonságok Tudományos és technikai újdonságok
A Zehnder-féle új Röntgencső. Azok a kutatók és orvosok, a kik...
A maczedónok és az albánok lázadása A maczedónok és az albánok lázadása
A szultán békéltető küldöttei nem birják megnyugtatni az albánokat,...
Halápy és Gádor Halápy és Gádor
Halápy János önmaga is jól érzi azt az átalakulást, mely...
Módosít, racionalizál Bornemissza kereskedelmi miniszter Módosít, racionalizál Bornemissza kereskedelmi miniszter
A kereskedelmi minisztériumban már Fabinyi Tihamér minisztersége...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy a közlekedési eszközök üzemének fokozatos korlátozása...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98