Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

Kulisszatitok

Lehetetlen választás
Don Juant, Mozart örökszép operájának czimszereplőjét mielőtt utoléri a színpadi nemezis és a sülyesztőn keresztül a pokol fenekére jutna, tudvalevő nagy dáridót rendez az utolsó felvonásban két könnyűvérű ledér hölgy társaságában. Ezt a két hölgyet rendszerint balerinák szokták személyesíteni.
Most elárulok egy kulisszatitkot. Hevesi Sándor, ki az operát rendezte, banálisnak és stilszerütlennek tartotta a két hölgy megjelentetését és teljesen, el akarta hagyni a szerepeltetésüket.
Szemere Árpád, az Andrássy ut jeles Don Juanja, természetes, hogy ragaszkodott a két hölgy szerepeltetéséhez - kijelentve, hogy ő nem tud anélkül a helyzetnek megfelelő hangulatba jönni.
Már-már elsimithatatlannak látszó differenczia támadt közöttük, mikor Hevesinek - aki jól ismerte Szemere udvarias természetét a nőkkel szemben - egy mentő gondolata támadt.
- Rendben van, - egyezett bele Hevesi. - De csak azzal a feltétellel, ha te magad választod ki a két hölgyet - a balettkarból.
A balletteremben megszólal a házitelefon:
- Két szerep kijelölése végett a hölgyeket kérik a színpadra.
A hölgyek megjelennek a színpadon. Szemere, a közismert lábinyencz, automaticze a lábakat kezdi vizsgálgatni ... Természetesen, hogy válasza elsősorban Harmath Borisra, a legszebb két láb birtokosára esett. Tehát az egyik már megvolt Harmath Boris személyében. A második hölgy kiválasztása már nem ment olyan könnyen. Szemere nagy dilemma előtt állott. Szemei hol Dőren Hedvig, hol Józsa Rózsa lábaira vetődtek...T. i. két ballerinának teljesen egyforma szabású, szép lábuk van. Szemere egyiket sem akarta megsérteni azzal, hogy a másikra esett a választása ... A hölgyek türelmetlenkedtek ... Szemere kinosan vaczillált, majd szomoruan, lemondólag fordul Hevesihez:
- Barátom, győztél! Le kell, hogy mondjak róluk, mert nem tudok választani a Dőrén Hedvig és a Józsa Rózsa lábai között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98