Dtum
Login with Facebookk
1929 | Június

Minna von Barnhelm

Lessing-bemutató a Nemzeti Színházban

Minna von Barnhelm az egyetlen dráma, amely vígjáték alakjában dolgozza fel a német kötelesség-fogalmat, azt a német lélektartalmat, amelyen ennek a népnek tragikum-érzése alapszik s amely Kant rendszerén keresztül Schillerben kapta meg klasszikusát. A lélektani feltételek e páratlanul maradt beállítás számára megvoltak Lessing körül: Nagy Frigyes országának hullámos katonaélete bizonyára bőven adott alkalmat, hogy ezt az anyagot a művész derűs oldaláról megláthassa, így túlzásában is, amiben talán egyetlen vígjáték-lehetősége rejlik.

De ha Lessing korában elbűvölő hatással lehetett már maga a milieu, amelyben Tellheim őrnagy és a szász bárókisasszony szerelmi játéka lepereg, mi igen csekély közösséget érezhetünk e daliás kor kvietált tisztjeinek ügyes-bajos életével és az egykorú berlini vendégfogadó levegőjével. S hogy ez a vígjáték ma is csalhatatlan hatást gyakorol egy nagyvárosi színház elvásott ízlésű közönségére, az csak azon múlik, hogy a Minna von Barnhelmben éppen - alig van "milieu"; de vannak nagyszerűen megkonstruált helyzetek, van tökéletes mesterségbeli tudással megcsinált fokozás és dialogus, amely nem a kor festői lehetőségeiből akar meríteni, hanem magából a dráma konstrukciójából.

 

A figurák mindannyian Lessing művelt prózáját beszélik, azt a prózát, amelyet iskolában azért tanítanak, mert ez a nyelv, amíg németül beszélnek ezen a földön, örökké érthető marad. És örökké érthető fog maradni ez a nyelv a spontánul figyelő tömeg számára a színpadról is.

 

Csak a nagyvárosi litterátusok fonák és másodkézből származó "irodalmi" ízlése számára sematikusak s naivak ezek a figurák. A Moliére fecsegő, intrikus komornáinak inkább megbocsájtják, hogy olyasmiket is mondanak, mit a XIV. Lajos-korabeli komornák bizony nem igen mondhattak "a való életben", mert Moličreben mindig van valami elhajlás a bohózat felé s bohózatban sokat lehet az úgynevezett "stilizálás" számlájára írni; a Lessing fecsegő, intrikus komornájának az aktuálisban megrekedt ízlés nem bocsájtja meg ugyanezt.

 

Vajjon ki értené meg a Minna von Barnhelm tisztiszolgáját s komornáját, ha azok Nagy Frigyes korának cseléd-argotját beszélnék, aminek révén a ma művészetlátása szerint sémából hús-vér emberekké válnának? Vajjon ki értené meg Oedipus királyt, ha alkotója a milieuből vezette volna le szavait? S ki fogja megérteni tíz év mulva azokat a színdarabokat, amelyeknek figurái a mai élet akcidenciáiból nőttek ki?

A Minna von Barnhelm alakjai annak a művésznek szavát beszélik, aki megalkotta őket s ez azt jelenti, hogy a költő itt - e félszeg antropomorf fogalommal élve - a halhatatlanság számára akart alkotni...

A Nemzeti Színház előadása kifogástalan. Csak Minna szobájának pesti iparművész-kokettériával megtervezett díszlete stílustalan s teljességgel elüt a darab karakterétől. És a forgószínpadnak nyilt színen való forgatása Tellheim felvonást záró elrohanásához magábanvéve csinos ötlet, de a Minna von Barnhelm éppen az a fajta darab, amelynek semmi szüksége sincsen "entfesselt" színpadra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Páratlanul sulyos vád Szálasi ellen Páratlanul sulyos vád Szálasi ellen
A nyilas berkekben tovább dul a harc, a vezérek és testvérek...
Erdőn, bokron, hegyen át futották az év első mezei versenyét Erdőn, bokron, hegyen át futották az év első mezei versenyét
Néhány hét előtt még Ványa, Darabos és Beloni sítalpakon siklottak a...
A japán haditengerészet veszteségei A japán haditengerészet veszteségei
A japán hajók szerencsétlenségéről a következő tudósítások érkeztek:...
A fizikai Nobel-díj új nyertese Chadwick J. cambridgei professzor 2. A fizikai Nobel-díj új nyertese Chadwick J. cambridgei professzor 2.
Chadwick mindenekelőtt megállapította, hogy a Bothe-féle sugaraknak...
Közérdekű volt- e a vasutak megváltása? Közérdekű volt- e a vasutak megváltása?
1931-ben tényleg itt volt az ideje a vicinális vasutak megváltásának,...
13:2 – Ez a Ferencváros-Újvidék mérkőzés eredménye 13:2 – Ez a Ferencváros-Újvidék mérkőzés eredménye
A pályára lépő ferencvárosi és újvidéki játékosokat nagy tapssal...
A svájci és magyar csapatok mérkőzése A svájci és magyar csapatok mérkőzése
A pálya rövid és hengerelt havas, csinos lyukakkal. A mérkőzés...
Radnóti Miklós: Ujhold Radnóti Miklós: Ujhold
Öt évvel ezelőtt írtam először a "Nyugat"-ba Radnóti Miklós...
A szerb királygyilkos tisztek eltávolítása A szerb királygyilkos tisztek eltávolítása
Május 31-én Szerbiában teljesült Anglia akarata: a királygyilkos,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98