Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Gekko-gyík

Még lehetne szaporítani a vádak sorozatát, ha érdemes volna. Mert az újabb idők megfigyelői éppen az ellenkezőt mondják. Szerintük a gekkó valóságos háziállattá lesz egy kis szoktatással. Egyik Indiában állomásozó angol tiszt írja le, hogy lakásában, a képráma mögött szállást vett magának egy gekkó.

Ha a lámpát meggyújtották - ami a vacsora idejét jelentette - azonnal előjött szállásáról és átvette az ételmaradékból megszokott részét. Ha elhanyagolták, sohasem mulasztotta el, hogy hangos, éles sikoltással ne terelje magára a figyelmet. Másik gekkóval - amelyik szintén megjelent a vacsoránál - az történt, hogy amíg a lakók odajártak, lakástakarítás közben feldúlták szokott helyét.

Meszeltek, vakoltak a házban, új tetőt raktak és mindenki azt hitte, hogy az erőszakos felfordulás elűzte a kis lakót. De nem így történt. Amint régi barátai visszatértek, szokott pontosságával jelent meg a legelső terítéskor és enni kért, mint azelőtt.

Szóval, a gekkót méltatlanul rágalmazták a múltban és méltatlanul vádolják most is, soha el nem követett bűnökkel. Ennek a sok-sok vádnak pedig csodálatos falramászó tehetségében van az eredete. Amilyen természetes az ember szemében, hogy a légy könnyedén szaladgál a falon, olyan érthetetlen és megdöbbentő számára, amikor négylábú állatot lát a sima felületen futkosni.

Valamikor olyasmit képzeltek, hogy a gekkó ujja ragadós enyvet izzad és azzal tapad a falra. Eszükbe sem jutott, milyen hamar befogja a por ezt a tapadós anyagot és akkor legfeljebb terhére van az állatnak, nem pedig segítségére. Hittek hát a gekkó enyvet izzadó ujjában és akkor már könnyen támadt afféle gondolatuk, hogy ez a tapadó anyag mérgező hatású. Ebből aztán még könnyebben sarjadzott ki a mese a kis állat mindenféle gonosz tulajdonságáról.


Mindenesetre sajátságos tudomány a gekkó falmászótehetsége. Ennek magyarázata azonban végtelen egyszerű és egy kevés fizikai tudással könnyen meg is érthető. Az igaz, hogy elég messze kell kezdeni a magyarázatot, ami érthetővé teszi, miért jöttek az emberek olyan lassan a titok nyitjára. Tehát a dolog ott kezdődik, hogy a láthatatlan és megfoghatatlan levegő nagy súllyal nehezedik mindenre.

Nem érezzük ezt a súlyt, mert hiszen benne vagyunk, de könnyen észrevehetjük, ha például valami üvegbúra alól kiszivattyúzzuk a levegőt. Ilyenkor az üvegbúrát nem mozdíthatjuk el semmiképpen, olyan nagy súllyal nehezedik rá a levegőoszlop. Ilyen üres burát alkot a gekkó lábujjain levő tapadó szerv. Apró korongfélék vannak ott, amelyek a falra illeszkednek és amikor kellőképpen odatapadtak a bennük levő bőrlebenyeket eltávolítják az izmok.

Ilyenformán légüres tér keletkezik a korongokban és az állat lábára nehezedő légoszlop súlya elég nagy arra, hogy a kis testet a sima falhoz szegezze. Ez a kapaszkodó ujjak titkának megfejtése, nem pedig a mérgező izzadtságról szőtt temérdek mese.

A képzelődők még hangoztatnak valamit a gekkóról. Azt mondják, hogy igen hosszú ideig él. Az apró állatnak valóban matuzsálemi kort ajándékoznak, százados idővel mérve életét. Ha a pikkelyek durvák voltak a gekkó hátán, hogy testét vén fához hasonlóvá tették, ez elég volt a képzeletnek és már fonódott a mese szála a vénségesen vén gyíkról, amelyik egyaránt veszedelmes emberre is, állatra is.

Mindeddig ezt nem igazolta a tudomány. Csak legújabban találtak a Fülöp-szigeteken ilyen kivénült, tapadóujjú gyíkra, amelyiknek éveit a tudósok is mathuzsálemi korral mérik. Ugy lehet, ezen a ponton a képzelet és megfigyelés találkozik és a tudomány ezúttal igazolja a regét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gekko-gyík Pikkelyes gekkó-gyík
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Móra Ferenc Móra Ferenc
Szeged közművelődési palotájának lépcsőcsarnokában az alföldi...
A földreform eddigi eredményei A földreform eddigi eredményei
A földmívelésügyi miniszter még a nyár folyamán utasította a...
Az Impregnátor telitő rt. szabadalma Az Impregnátor telitő rt. szabadalma
Az Impregnátor telitő rt. (IV., Munkácsi-u. 3.), amelynek...
Egy német színésznő sikere Párisban Egy német színésznő sikere Párisban
Ritkán esik meg, hogy egy színművész fölléptének politikai...
Hegedűs Lóránt ötfelvonásos drámát írt Hegedűs Lóránt ötfelvonásos drámát írt
Szinházi és irodalmi körökben az elmult héten érdekes hir kelt...
Hadseregek reprezentatív versenye Hadseregek reprezentatív versenye
Hollandia és Belgium hadserege nemzetközi csapatainak...
Gyilkossággal vádolt félegyházi ügyvéd
1922 év július 10-én este dr. Aczél Nándor kiskunfélegyházi ügyvéd...
A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az Albrecht-kombináció likvidálását követelik A legitimisták a frankhamisitási üggyel kapcsolatban az...
Politikai körökben a Zadravetz püspök letartóztatásai megindult...
A magyar csendőrség új fegyvere A magyar csendőrség új fegyvere
A csendőrségnél még most is a Kropacsek-féle ismétlőfegyvert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98