Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Gekko-gyík

Még lehetne szaporítani a vádak sorozatát, ha érdemes volna. Mert az újabb idők megfigyelői éppen az ellenkezőt mondják. Szerintük a gekkó valóságos háziállattá lesz egy kis szoktatással. Egyik Indiában állomásozó angol tiszt írja le, hogy lakásában, a képráma mögött szállást vett magának egy gekkó.

Ha a lámpát meggyújtották - ami a vacsora idejét jelentette - azonnal előjött szállásáról és átvette az ételmaradékból megszokott részét. Ha elhanyagolták, sohasem mulasztotta el, hogy hangos, éles sikoltással ne terelje magára a figyelmet. Másik gekkóval - amelyik szintén megjelent a vacsoránál - az történt, hogy amíg a lakók odajártak, lakástakarítás közben feldúlták szokott helyét.

Meszeltek, vakoltak a házban, új tetőt raktak és mindenki azt hitte, hogy az erőszakos felfordulás elűzte a kis lakót. De nem így történt. Amint régi barátai visszatértek, szokott pontosságával jelent meg a legelső terítéskor és enni kért, mint azelőtt.

Szóval, a gekkót méltatlanul rágalmazták a múltban és méltatlanul vádolják most is, soha el nem követett bűnökkel. Ennek a sok-sok vádnak pedig csodálatos falramászó tehetségében van az eredete. Amilyen természetes az ember szemében, hogy a légy könnyedén szaladgál a falon, olyan érthetetlen és megdöbbentő számára, amikor négylábú állatot lát a sima felületen futkosni.

Valamikor olyasmit képzeltek, hogy a gekkó ujja ragadós enyvet izzad és azzal tapad a falra. Eszükbe sem jutott, milyen hamar befogja a por ezt a tapadós anyagot és akkor legfeljebb terhére van az állatnak, nem pedig segítségére. Hittek hát a gekkó enyvet izzadó ujjában és akkor már könnyen támadt afféle gondolatuk, hogy ez a tapadó anyag mérgező hatású. Ebből aztán még könnyebben sarjadzott ki a mese a kis állat mindenféle gonosz tulajdonságáról.


Mindenesetre sajátságos tudomány a gekkó falmászótehetsége. Ennek magyarázata azonban végtelen egyszerű és egy kevés fizikai tudással könnyen meg is érthető. Az igaz, hogy elég messze kell kezdeni a magyarázatot, ami érthetővé teszi, miért jöttek az emberek olyan lassan a titok nyitjára. Tehát a dolog ott kezdődik, hogy a láthatatlan és megfoghatatlan levegő nagy súllyal nehezedik mindenre.

Nem érezzük ezt a súlyt, mert hiszen benne vagyunk, de könnyen észrevehetjük, ha például valami üvegbúra alól kiszivattyúzzuk a levegőt. Ilyenkor az üvegbúrát nem mozdíthatjuk el semmiképpen, olyan nagy súllyal nehezedik rá a levegőoszlop. Ilyen üres burát alkot a gekkó lábujjain levő tapadó szerv. Apró korongfélék vannak ott, amelyek a falra illeszkednek és amikor kellőképpen odatapadtak a bennük levő bőrlebenyeket eltávolítják az izmok.

Ilyenformán légüres tér keletkezik a korongokban és az állat lábára nehezedő légoszlop súlya elég nagy arra, hogy a kis testet a sima falhoz szegezze. Ez a kapaszkodó ujjak titkának megfejtése, nem pedig a mérgező izzadtságról szőtt temérdek mese.

A képzelődők még hangoztatnak valamit a gekkóról. Azt mondják, hogy igen hosszú ideig él. Az apró állatnak valóban matuzsálemi kort ajándékoznak, százados idővel mérve életét. Ha a pikkelyek durvák voltak a gekkó hátán, hogy testét vén fához hasonlóvá tették, ez elég volt a képzeletnek és már fonódott a mese szála a vénségesen vén gyíkról, amelyik egyaránt veszedelmes emberre is, állatra is.

Mindeddig ezt nem igazolta a tudomány. Csak legújabban találtak a Fülöp-szigeteken ilyen kivénült, tapadóujjú gyíkra, amelyiknek éveit a tudósok is mathuzsálemi korral mérik. Ugy lehet, ezen a ponton a képzelet és megfigyelés találkozik és a tudomány ezúttal igazolja a regét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A gekko-gyík Pikkelyes gekkó-gyík
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Móricz Zsigmond -  A világ ítélőszéke előtt Móricz Zsigmond - A világ ítélőszéke előtt
Miért is tudjanak rólunk valamit? Sem utóda, sem boldog őse, sem...
Öt ujabb letartóztatás rémhírterjesztésért
A rendőrség az elmult napokban többeket internált, illetve rendőri...
Székely Körmöczy Zsuzsi nyerte a női tőrvívó versenyt Székely Körmöczy Zsuzsi nyerte a női tőrvívó versenyt
A Magyar Úszó Egyesület vasárnap női tőrvívóversenyt rendezett...
A kutyazsír A kutyazsír
Szeged úgy látszik nem elégszik meg eddigi nevezetes termékeivel,...
Az ember összecsapja a kezét Az ember összecsapja a kezét
Most ejtettük le az ujságot, amelyikben elolvastuk a részletes...
A BBTE gyeplabda csapata nyerte a derbyt A BBTE gyeplabda csapata nyerte a derbyt
A gyeplabda játékban is van örök derby: a BBTE és a MHC harcolnak...
Hosszabbítás után az MTK 4:3-ra győzött a MAC ellen Hosszabbítás után az MTK 4:3-ra győzött a MAC ellen
Ezután nagy izgalom között kezdődött meg a vízipóló-mérkőzés a Magyar...
Ahol a térképek készülnek Ahol a térképek készülnek
Az egykori Magyar-Osztrák Monarchia katonai térképei a bécsi...
 Liebknecht és Adler Liebknecht és Adler
Hadi érdeket ne sértsek vele, ha egy percre elábrándozom azon, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98