Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Vilmos császár volt soffőrje elmondta egy francia lapban, hogy a császár a föllázadt katonáktól remegve menekült és sirva lépte át a holland határt

Páris, november 10.

A nyugati fronton tizenegy évvel ezelőtt létrejött fegyverszünet évfordulója alkalmából a párisi „Intransigeant” egyik munkatársa vasárnap beszélgetést folytatott Vilmás császár volt soffőrjével, Wilhelm Warnerrel, aki részletesen elbeszélte a császár Hollandiába való menekülésének eddig titokban maradt részleteit. Warner, a volt császár bizalmiembere vezette a sorsdöntő napon a kocsit, amelyen II. Vilmos Hollandiába szökött.


- Már napok óta – beszéli az „Instransigeant” –ban a volt császári soffőr – alaposan megváltozott a spaai főhadiszálláson a hangulat. Az arcok borusak voltak, a generálisok és törzstisztek hallgattak, de egyetlen szó nem szivárgott ki hozzánk abból, ami a zárt ajtók mögött történt és hogy Németország sorsdöntő óráit éljük. November 9-én egész nap a császár környezetében leirhatatlan idegesség uralkodott.


Este 9 óra felé báró Frankenberg főlovászmester jött hozzám azzal a paranccsal, hogy a császár három kocsijának, valamint még másik kilenc kocsisnak másnap, 10-én, korán reggel indulásra készen kell lennie, egyben parancsot kaptam, hogy mindannyian fejtsük le kabátunk ujjáról az aranysávokat, a kocsikról azonnal tüntessük el a császári cimerpajzsot és égessük el az összes zászlókat.


Reggel 4 órakor 12 kocsi robogott ki a főhadiszállásról, de üresen. Spaatól meglehetős távolságban kellett megállnunk és várnunk egy megállapított helyen, ahova a császárt és kiséretét udvari vonat hozta el. Amint utóbb megtudtuk, ez óvintézkedés volt, mert a császár és környezete a föllázadt katonáktól és matrózoktól tartott, akik akkor már nagyon veszedelmeztették Spaa környékét és akik, ha elfogják a császárt, aligha meg nem hiusitják menekülését. 

 

Tizenkét kocsi a császárral és kiséretével nem együtt indult el, hanem mindig két-két kocsi félórás időközökben. Én a császár kocsiját vezettem, amelyben Hirschfeld vezérőrnagy foglalt helyet II. Vilmos mellett. A másik kocsiban Essdorf tábornok és Islemann kapitány ültek. A császár ugyszólván az egész menekülés alatt szótlan volt.


A sürü ködben a kocsi csak lassan haladt előre, akkor is többnyire mellékutakon, igen óvatosan. Az alig 100 kilométeres utat a holland határig tizenkét óra alatt tettük meg. A császár utközben még lassíttatott is és arra kellett figyelni, hogy valamelyik utkeresztődésénél nem bukkannak-e föl föllázadt német katonák. Már sötét volt, amikor megérkeztünk a holland határra. A császár kiszállt a kocsiból, igen megtört volt, fáradt és sápadt. Amikor a holland határon a csendőrök kikérdezték, hogy kicsoda és mi járatban van, a császár zsebkendőt vett elő, mert sirvafakadt és ugy mondta be nevét.


A csendőrök megrökönyödötten telefonáltak a vasúti állomásról Hágába, hogy mitévők legyenek. II. Vilmos roppant idegesen, föl-alá járkálva várta a választ. Félt, hogy a válasz tagadó lehet és amikor megjött a csendőr a felelettel, hogy a hágai kormány megadta a beutazási engedélyt s hogy a császárt Amerongenbe kell vinni, Bentinek grófék kastélyába, megkönnyebbülten sóhajtott föl. A homlokát kezdte törölgetni, mint aki lidércnyomásos álomból tér ujra magához….

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mit kíván a Magyar Nemzeti Múzeum állattára a földbirtokos...
A Magyar Nemzeti Múzeum állattára e napokban igen érdekes...
Charles Baudelaire - Az illatszeres üveg Charles Baudelaire - Az illatszeres üveg
Vannak hős illatok, melyeknek laza korlát Az anyag. Üvegen erejük...
Az Egyesült Államok helyettes elnöke a demokrácia győzelméről Az Egyesült Államok helyettes elnöke a demokrácia győzelméről
Wallace az Egyesült Államok helyettes elnöke, a moinesi nemzeti...
A szövetségesek álláspontja Olaszországgal szemben A szövetségesek álláspontja Olaszországgal szemben
A szövetségeseknek Olaszországgal szemben elfoglalt álláspontját...
Újabb MÁV rendelések Újabb MÁV rendelések
A MÁV jövő évi papír, írószer, vegyipari papírszükségletének...
A gyapothausse A gyapothausse
A világpiac általában lefelé hajló tendenciájával szemben a Missisipi...
Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn Körber osztrák miniszterelnök Gödöllőn
Körber osztrák miniszterelnök és Wittek vasúti miniszter Gödöllőn...
Nagyvárad, Arad és Szatmár a megszállás ellen Nagyvárad, Arad és Szatmár a megszállás ellen
Vasárnap délelőtt 11 órakor az Ujvárosháza dísztermében a Szamos és a...
Nincs többé német jóvátétel! Nincs többé német jóvátétel!
Három hetes szakadatlan, sokszor felborulással fenyegető alkudozás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98