Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Megújhodás, a fürge gyík

Gyerekkoromban, Budavára bástyáinak lábánál, sokat leselkedtem gyíkokra. Mikor a nap átmelegítette az évszázados várfalak négyszögletes köveit, a résekből, hasadékokból kidugták fejecskéiket a szürkésbarna faligyíkok. Majd kibújtak egészen, melengették magukat a napsütésben s kedvesen vadászgattak a körülöttük zümmögő aranyzöld legyekre.

Ilyenkor kimondhatatlan vágyam támadt, hogy elfogjak egyet közülük, haza vigyem s otthon befőttes üvegben tartva, legyekkel etetve, egész nap nézegessem, dédelgessem a bástyafalak fürge lakóját. A gyíkok azonban sokkal ügyesebbek voltak, mint én s legcsekélyebb mozdulatomra eltűntek a várfal sötét mélységébe, hogy néhány perc multán ismét előbújjanak s folytassák játékaikat a mohlepte, vén köveken.


Én pedig türelmesen vártam, leskelődtem rájuk. Már úgy megszoktak, hogy szinte barátságosak lettek. Kendermag szemeikkel okosan vizsgálgattak, mozdulatlanságomban tetőtől talpig végig mustráltak, de megfogni nem hagyták magukat. Egy napon aztán, hogy hogy nem, mégis sikerült elfognom egyet közülük, örömömben azt sem tudtam, hol fogjam meg az állatot, hát a farka hegyét fogtam ujjaim közé s futni akartam vele haza.

Igen ám, de a gyík egyet-kettőt rántott magán, farka leszakadt, a kezemben maradt, a gyík pedig leesett a földre s pillanatok alatt eltűnt a kövek között. Végtelen szomorúság töltött el, hogy zsákmányom, melynek képzeletben már oly szép lakást készítettem, megugrott, de még inkább, hogy ily szörnyen megcsonkítottam.

Én azonban továbbra is eljártam gyíkokra vadászni az alsóbástyára és találkoztam az én farkatlan gyíkommal. Fürge és vidám volt, mint a többi, úgy látszik fel sem vette, hogy díszétől megfosztottam. Egy idő mulva azonban észrevettem, hogy nemcsak hogy benőtt súlyos sebhelye, de a farka is megnőtt lassacskán.


Csodálkoztam a természet nagyszerű berendezkedésén és megértettem, hogy íme a gyík most aranyszabadságát köszönheti letört farkának, de más veszedelmes esetben, tegyük fel, ha egy ragadozó madár fogta volna el, az életet köszönhette volna neki. A gyík tényleg akárhányszor menti meg öncsonkítással életét.

Könnyen teheti; a farok gyűrűi között elő van már készítve az a hely, ahol egész csekélyke rázkódtatásra elválnak a gyűrűk s a farok letörik anélkül, hogy fájna neki. A gyíknak azonban akárhányszor egy farok helyett kettő, sőt három farka is nő s a nép az ilyen csodagyíkoktól különösen fél, mert a sárkány tulajdonságaival ruházza fel őket.

 

A Nemzeti Múzeumban egész kis gyűjtemény van két és három farkú gyíkokból, képünk is egy ily jól megtermett kétfarkú gyíkot ábrázol.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A piacon A piacon
A piacon a kereskedelem még valami ősi formában, tarka, festői...
A Chicagoi színházégés A Chicagoi színházégés
A chicagoi színházégés a legszörnyűbb tűzveszedelmek közé tartozik....
A veszprémi székesegyház A veszprémi székesegyház
A veszprémi püspökséget az 1009-ik esztendőben alapította Szent...
A béke híre Londonban
Május 31-én, szombaton éjfél előtt érkezett Kitchener távirata...
A marathon A marathon
A kikiáltó legutoljára azt hirdette ki, hogy 13 angol mfd.-nél Price...
Az Eiffel-torony magyar építésze Az Eiffel-torony magyar építésze
A mult háború utolsó éveiben peckes, kackiás idősebb férfi vonult...
Atlétika – A párisi „kis olimpiász” Atlétika – A párisi „kis olimpiász”
A nagy nemzetközi atlétikai verseny második napja nagy érdeklődés...
A kísértethajó 3. rész A kísértethajó 3. rész
Nos, hát ezt a kísértethajót is voltaképpen ilyen villanyhullámokkal,...
Abdul Hamid büne Abdul Hamid büne
II. Abdul Hamid exszultán büntényeinek sorozata oly hosszu, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98