Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

A hatvanötödik osztrák–magyar mérkőzés

Magyarország – Ausztria 2:1

A magyar válogatott csapat izgalmas és nehéz küzdelemben megérdemelten győzött 2:1-re az osztrákok ellen.

Október 6.: a magyar történelem gyásznapja – örömnapja lett a magyar futballnak. Nehéz és izgalmas küzdelemben, de biztosan győztük le az örök riválist. Ausztria válogatott csapatát és a győzelmet nemcsak hogy megérdemeltük, hanem a 2:1-es minimális gólkülönbség még csak nem is tükrözheti vissza a magyar csapat játékbeli fölényét.

Valljuk be azonban, hogy az örömünk így sem teljes és zavartalan, mivel hatvanötödik osztrák-magyar mérkőzésnek egyhangúlag kiállított favoritjai voltunk és az a 35.000 főnyi közönség, amely a Hungária-úti pályán végigizgulta az európai futballhegemóniáról dönteni hivatott mérkőzést, nem egyszerű győzelmet, hanem fölényes és gólzáporos diadalt várt és követelt csapatától.

Ez a fölény és ez a gólzápor elmaradt, úgy, hogy a közönség végeredményben elégedetlenül távozott a nagy csata színhelyéről. Két hét múlva az Európai Kupa sorsát eldöntő budapesti olasz-magyar mérkőzésre kerül a sor és bizony a magyar csapat vasárnapi játéka alapján egyáltalán nem vehetjük bizonyosra Magyarország győzelmét.

A csapatnak minden egyes tagja szívvel-lélekkel küzdött, a csatársor jobbszárnya azonban sántikált és Auer bizony még nem az a center, akinek az irányítása a támadás egységét, biztosítaná. Az újpesti gólzsákot azonban még így is dicséret illeti, amit tőle vártunk: a gólokat, azokkal nem maradt adós.

Fél 4 órakor indul meg a játék. Kalmár szökteti a balszárnyat s bár a labda túljut a gólvonalon, a támadás tetszett és a közönség rázendít a háromszoros „huj, huj, hajrá!” csatakiáltásra. Ismét Hirzer szökteti Ticskát, Schramseis faultol, a bíró azonban egyelőre várakozó álláspontra helyezkedik. Mock, az osztrák balfödözet kézzel löki el Ticskát. Ezért már büntetőrúgás jár.

A publikum boldogan nyugtázza, hogy Kalmár elemében van, úgyszólván minden labda az övé, balszárnyunk pedig egyre veszélyesebb támadásokat indít. Most Obitz faultol. Siegl Borsányi lába között tálalja a labdát az apró osztrák balösszekötő, Horváth elé. Az első gólhelyzet! Acht azonban nem veszíti el a lélekjelenlétét és pompás rávetéssel Horváth lábáról szedi le a labdát.

Aner-Markos támadása a jobbszélső ofszájdállásán akad meg. Nyomban elhangzik a füttyszó. A közönség meglepődik: a bírónak szeme van, nemhiába volt harmincegyszeres dán válogatott játékos. Hirzer ellenállhatatlanul lerohan. Csak kornerre tudták szerelni. Ticska magas kornerlabdája fejről-fejre száll, végre Mock szerel.

A magyar csapat mindinkább belejön a játékba, a közönség egyelőre meg van elégedve, Markos taccsot dob. A labda Takácshoz, majd Hirzerhez, végül Ticskához kerül, akinek csavart lövése hajszálnyira kerüli el az osztrák kaput. Zúgó éljenzés a jutalom. Most következik a sorsdöntő 11. perc.

Auer fejjel bravúrosan szökteti Takácsot, aki nyugodtan tesz néhány lépést a labdával és precíz lövése az osztrák kapu balsarkába süvit.
– Huj, huj, hajrá! – harsogják a tribünök és hosszantartó taps ünnepli a remek gólt. A magyar csapat 1:0-ra vezet.

Fogl III. labdája Markos elé kerül, aki leszalad és kornert ér el. A közönség Kalmárt küldi az osztrák kapu elé, az ő fejesgóljai ellen ugyanis alig van orvosság. A kornerlabda veszedelmes is, de Hirzer akadályozza a kapust a védésben és a bíró büntetőrúgást ítél.Most osztrák korner következik, Fogl III. azonban a helyén van. A 16. percben nagy veszedelembe kerül a magyar kapu. Siegl, Klima, majd Gschweidl lőnek kapura. Acht megteszi a magáét, de végül már csak a szerencse segít. Gschweidl labdája a kapuvonalon álló Borsányi lábáról pattan vissza a mezőnybe.

Fél öt órakor kezdődik a második félidő. Markos lefut, lövését Franzl védi. A közönség föllélegzik: talán most megindul az eddig nélkülözött „nagy” játék, amelyet háromszoros huj, huj, hajrá!-val igyekeznek elősegíteni. Obitz régi szokása szerint mókázni kezd, mentsége egyelőre csak az, hogy a mókák sikerülnek. De mi lesz később?

Auer megszokott helyén, a jobbösszekötőben fut le és kornert erőszakol ki. Markos kornere a kapu mögé kerül. Gschweidl Kalmár lábába fejel. A bíró földobja a labdát. Ticska lefut, Franczl véd. Az osztrákok nem maradnak adósok az ellentámadással. Klima elé Acht hibásan fut ki, Siegl az üres kapu elé húzza vissza a labdát, már-már mindenki a magyar kapuban látja a gólt, amikor Fogl III. közbelép, Obitz pedig „rávetéssel” ment.

Kézzel persze nem érinti a labdát és így a második félidő 4 percének veszedelmes gólhelyzetén, hála Istennek, túl vagyunk. A nagy kavarodásnak sérültje is van: az osztrák jobbösszekötő Klima, akit nyomban kivisznek a pályáról és vastagon bekötözik a fejét. Tarkósebe annyira vérzett, hogy amikor visszatér a pályára, fehér trikója csupa vér.

Gschweidl csúnyán elfaultolja Borsányit. A közönség versenyt fütyül a bíróval. A második félidő 6. percében Mandl rúgja a büntetőt. Takács elhibázza a labdát, de Auer javít, lendületesen kitör és őrült erővel a hálóba vágja a labdát. A magyar csapat 2:0-ra vezet.

Ticska szép lövését Franzl elvetéssel védi. Szép magyar támadások következnek, amelyeket a közönség ütemes tapssal nyugtáz. Takács II., majd Auer lő veszélyesen az osztrák kapura. A tempó most megélénkül, úgy hogy a bíró is beleizzad, amikor nagy ambícióval követi a labdát.

A 16. percben az osztrákok rúgnak kornert. Klima lövését Acht szép rávetéssel teszi ártalmatlanná. Néhány pillanat és rettentő kavarodás keletkezik a magyar kapu előtt: Mandl a földön ülve kaparja ki a labdát.

Most három magyar bombalövés: Ticska, Takács, majd Hirzer labdája teszi próbára Franzl képességeit. Néhány perc múlva ismét a magyar kapu jut veszedelembe. Gschweidl lefut, Acht eléje rohan, de a labdát az osztrák center éri el előbb, ezer szerencse, hogy a kapu helyett egyenesen Achtba rúgja.

Obitz könnyelműen hazaad egy labdát, de túlságosan röviden, úgy, hogy Klima előbb éri el, mint Acht és kényelmesen a kapuba helyezi. Az eredmény most 2:1, és szégyenszemre az a veszedelem fenyeget, hogy az osztrákok kiegyenlítenek. Siegl biztos gólhelyzetbe kerül, de labdájával az eget ostromolja.

A közönség föllélegezve szavaz köszönetet, a kiegyenlítés veszedelme azonban még mindig nem múlt el. A publikum idegessége átragad a magyar játékosokra, akiknek most semmi sem sikerül. Jobb játékunk ellenére a végén még örülhetünk, amikor a bíró füttyszava a mérkőzés végét jelzi, anélkül, hogy megérdemelt győzelmünk a kútba esett volna.

Ismét a magyar Himnusz hangzik föl a rádió hangszóróján, de közben a játékosok levonulnak a pályáról és csak az egyetlen Kalmár szorul a mezőnybe tóduló közönség ölelő karjai közé. Amikor a Himnusz elhangzik, a győztes magyar csapat kiváló centerfödözetét vállára emeli a közönség és úgy viszi az öltözőbe.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye A magyar faszenesítő vállalatok piaci versenye
A magyar faszenesítő vállalatok egyre erősebben küzdenek a növekvő...
Képes oldal Képes oldal
Az emberi őrület- és különczködésnek nincsenek határai és...
Milyen kozmetikai szereket használt Szemző Gyula? Milyen kozmetikai szereket használt Szemző Gyula?
Szemző Gyula nyugalmazott főispánnak egy cigarettacsempészési ügyből...
Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán Ottó királyfi húga vasárnap zászlóanya volt Iváncán
A vasmegyei Iváncán vasárnap tartották azt a tűzoltózászló...
A magyarság antik hagyományai
Leggazdagabb, mert szünet nélkül ható hagyományunkról, az antikvitás...
A Móricz-család sírköve
Szomoruan pusztult el a debreczeni Móricz-család. A család négy...
Elvi jelentőségű kisgazdapárti válasz a két munkáspárt megnyilatkozásaira Elvi jelentőségű kisgazdapárti válasz a két munkáspárt...
Politikai munkatársunk a munkáspárti lapok vasárnap reggeli...
Amíg egy asszony eljut odáig  - Szederkényi Anna regénye Amíg egy asszony eljut odáig - Szederkényi Anna regénye
Ennek a regénynek az írója jó pár év óta küszködik az irodalommal,...
Barthou francia igazságügyminiszter válaszolt Hindenburgnak Barthou francia igazságügyminiszter válaszolt Hindenburgnak
A Hindenburg tannenbergi nyilatkozata miatt fölkavart indulatok közé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98