Dtum
Login with Facebookk
1929 | Szeptember

Csehszlovákia – Magyarország 1:1

A magyar válogatott csapat hősies küzdelemben 1:1-es eldöntetlent harcolt ki a favorit csehektől, akiket a közönség példátlan terrorja sem tudott győzelemre hajszolni.

Prága, szeptember 8.
A prágai közönség szokatlanul nagyarányú érdeklődése előzte meg a cseh-magyar válogatott mérkőzést. Huszonnyolcezer főnyi tömeg töltötte meg zsúfolásig a pálya tribünjeit, ami nem csoda, mivel mindenki tudja, hogy itt most tulajdonképpen az Európai Kupa döntő mérkőzése következik.

A prágai lapok már napokkal ezelőtt „nemzeti ügy”-gyé kiáltották ki a mérkőzést és valósággal beleszuggerálták a közönségbe, hogy a cseh csapatnak itt most győznie kell, meg kell szereznie Magyarországgal szemben a kontinens futballhegemóniáját, csapatnak és közönségnek tehát egyforma elszántsággal kell a magyarokkal szembe föllépnie és minden eszközt megragadnia a győzelem érdekében.

Ilyen beharangozás után a magyar csapat el lehetett készülve a prágai közönség terrorjára, a mérkőzés tapasztalatai azonban minden várakozást fölülmúltak.

Magyarország:
Acht – Mandl, Kocsis – Borsányi, Kalmár, Kronenberg – Markos, Takács II., Turai, Toldi, Hirzer.

Csehszlovákia: Planicka – Burger, Hojer – Hajny, Kada, Cipera – Podrazil, Swoboda, Meduna, Silny, Pue.

Az első félidőben, nap és szél ellen a magyar csapat kezd és hirtelen izgalmak közepette indul meg a játék. Három percen keresztül a csehek támadnak, Silny kitör, de Mandl taccsra szereli. Később Acht kornerre ment egy cseh támadást. Ezután magyar támadás következik. Turai és Hirzer gyönyörű összjátékkal rohamoznak.

Borsányi negyven méterről lő kapura. Planicka véd. Az újabb magyar offenzívát, Markos ofszájdja akasztja meg. Pue támadását Mandl megint taccsra szereli. Később ugyancsak Mandl húsz méterrel a kapu előtt faultol. A bíró szabadrúgást ítél.

Swoboda előbb emberbe lövi a labdát, de a bíró újra rúgatja a büntetőt és a labda most Kronenberger válláról az ellenkező sarokba pattan. Az első félidő 5. percében 1:0-ra vezet Csehszlovákia . Kalmár izgatottan játszik és miatta több szabadrúgás következik a magyar csapat ellen.

A magyar fiukat nem töri le a cseh gól, támadást támadás után indítanak, a kitűnően védő Planicka azonban mindent ment. Pue támadását Borsányi kornerre menti, a cseh korner eredménytelen. A cseheknél Swoboda állandóan faultol. A 18. percben a csehek Pue révén ofszájdgólt érnek el, amelyet Ruoff svájci bíró természetesen nem ad meg.

Markos villámgyorsan lefut, átjátssza magát a cseh védelmen és a kifutó Planickán átemeli a labdát. Biztos gólnak látszik a szép akció, de az utolsó pillanatban befut az egyik cseh hátvéd és a gólvonalról fölszabadító rúgással tisztáz. A cseh ellentámadást könnyen szereljük. Takács II. pompásan szökteti Markost, akit a cseh védelem durván elnyom.

Turai-Toldi-Hirzer akcióját korner árán szerelik a csehek. Swoboda éles labdáját Acht elvetéssel védi. Silnyi lövése hajszálnyira kerüli el a magyar kaput. Újabb cseh támadás eredménytelen kornert hoz.

 


Heves magyar ellentámadások következnek. A magyar belső trió lassúsága folytán eredménytelen a csatársor. Nagyon fáradtan mozognak, lekésnek minden akcióról. Hirzert teljesen elhanyagolják, a halfok is inkább Markosra játszanak, aki villámgyors lefutásaival nagy hasznára van a csapatnak. Ő a csatársor legjobb embere.

 

Veszedelmes cseh támadás indul a 39. percben. Swoboda kitör és csak Acht bravúrja menti meg a magyar kaput. A csehek némi fölénybe kerülnek, de a 44. percben ismét Markos fut le. Beadása, sajnos elvész, mert Takács II. összeütközik Ciperával és nem tud lövőhelyzetbe kerülni.


Markos újabb beadása Turai elé kerül, akinek éles lövése Bergerről kornerre kattan. A korner eredménytelen, de nem veszélyesek a cseh ellentámadások sem. A védelmünk sziklaszilárdan áll a lábán. Acht minden veszedelmet elhárít. A félidő végéit változatos a játék, minden további eredmény nélkül.

A második félidőben széllel játszik a magyar csapat. Eleinte hullámzó játék folyik, később a magyar csapat állandó fölénybe kerül, de a belső csatárok lekésik a legjobb helyzeteket. A csapat azonban így is emberfölötti módon küzd és negyedórán keresztül úgyszólván a kapuhoz szögezi a fejvesztetten kapkodó és egyre inkább durvuló cseheket.

Planicka izgalmában kornerre ejt egy labdát, a bíró azonban ezt nem veszi észre. Toldi remekül lő, labdája alig egy hajszálnyira kerüli el a cseh kaput. A 15. percben tör ki a botrány. A támadás hevében Kada elesik, megsérül és elveszti eszméletét.

A bíró Kada sérülését Turai rovására írja, aki közben valóságos közelharcot vív Hojerrel. A bíró erre Turait kiállítja. A magyar csapat levonul a pályáról és csak hétperces szünet után tér vissza. A játékot tíz emberrel folytatják tizenegy ellen, mivel Kada természetesen tovább játszik, mintha mi sem történt volna. Tíz emberrel is állandó fölényben játszik a magyar csapat.

A csehek szórványos lefutásokkal kísérleteznek, védelmünk azonban sziklaszilárdan állja a támadásokat és minduntalan frontba dobja a csatársort. A 35. perc végre meghozza a már régóta esedékes kiegyenlítést. Az előrehúzódó Kalmár remek játékkal kitör és húszméteres bombalövéssel megszerzi a kiegyenlítő gólt. (1:1)

Továbbra is támadunk már-már esedékes a győztes gól is, de a bíró fölösleges lefütyüléssel elront egy remek magyar helyzetet. A cseh közönség óriási lármával biztatja csatárait, akiknek az utolsó percben sikerült is a magyar kapu előtt teremniük, védelmünk azonban pompásan szerel és így bebiztosítja az 1:1-es – győzelemmel felérő – eldöntetlen eredményt.

Podrazil veszélyes lefutása a mérkőzés utolsó eseménye. A cseh jobbszélső beadását Aknai fogja, végül Borsányiról pattan kornerra a labda, de a korner sem hoz eredményt a közönség által tombolva hajszolt csatároknak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98