Dtum
Login with Facebookk
1930 | Augusztus

A Temps vasárnapi vezércikke

Páris, augusztus 10.
A német kancellár tegnapelőtti beszédében kapcsolatban a vasárnap esti „Temps” rendkivül figyelemreméltó vezércikket közöl. A cikk, ha mindjárt burkolt és igen diplomatikus formában, de francia félhivatalos helyről elsőizben való elismerése annak, hogy Briand föderativ eszméje és az európai államok kívánt együttmüködése szükségképen magával hozná a békeszerződések revizióját.


A „Temps” cikke a kancellár beszédével egyetértően elismeri, hogy Európa gazdasági katasztrófa előtt áll, amelytől csak az egyes államok együttmüködése mentheti meg. Németország nem mondja ugyan ki, hogy együttmüködésének sine qua nonja az előzetes revizió, de mindenki tudja, hogy az összes legyőzött államok nézete ez. Egyébként – írja a francia félhivatalos – Brüning is megemlítette, hogy a jelenlegi kritikus helyzetnek, gazdasági okokon kívül. Európa mai strukturájában rejtőző okai vannak.


A bajokon segíteni csak ugy lehet, ha a gyökerükig nyulunk vissza. A német nacionalisták erőszakkal, revánsháboruval akarnának a stukturán változtatni. Brüning inkább az európai föderáció és a locarnói politika folytatása utján. „Ez a gondolatmenet, ha nem is igen kedvez a konszolidáció müvének, viszont nem szabad belőle arra következtetni, hogy elháríthatatlan akadályokat gördit az európai föderáció utjába.


Ez utóbbinak megvalósítása egészséges föltételek mellett, vagyis a kontinens népeinek gazdasági szolidaritása alapján, valamennyi népnek olyan biztonságokat szolgáltatna, amelyek, lecsillapíthatják a szenvedélyeket. Az óvilágot most megrázó erkölcsi és anyagi válság sokkal sulyosabb , semhogy kalandok és meglepetések elleni kellő óvintézkedések mellett meg ne kellene próbálni a kisérletet, amelytől lehet, hogy Európa jövője függ.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98