Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf

A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf, amelyet éjszaka jazz mellett báli ruhában üznek a mondainek


Ha azt kérdezi valaki: - Mi az, ami a legdivatosabb Párisban? – Arra, meggyőződéssel csak egyet lehet ráfelelni: - legdivatosabb a miniatűr –golf. A legújabb sport- és játékőrület, amely valósággal hatalmába keritette Párist.

 

- A miniatür - golf, vagyis a zárthelyi golf (indoorgolf, ahogy az angol mondja) Amerikában már másfél éve ismeretes. Párisban pedig Londonon keresztül hat héttel ezelőtt jelentkezett. Legelső szálloda, amely az Avenue ,,golf-miniature”-t rendezett be, a Hotel Seribe volt. Példáját sietve követte a Hotel de Paris, A Cariton, a Majestic és néhány közismert pince-dancing.

 

Korállvörös, kinai faldíszes tánctermek, melyek földig érő tükrei shymmiző és tangózó párokat sokszoroznak- most egyszerre gyepterületté változnak, ahol urak és hölgyek golfütőkkel könnyű labdákat irányitanak és ahol a letompitott szalonjazz zümögésébe angol golfműszavak és sportfölkiáltások hangzanak.


Egyébként nem változott el lényegesen a tegnapi dancing képe és levegője. A bárasztalok ma is megvonulnak ,,terep” szélén, a cocktailek, sherryk és portok illata ma is szálldos az asztalok fölött, a sportszerü ruhák csak délelőtt jelentkeznek ( mert a párisi mondaine már 11 órakor el kezd ez idő szerint golfozni ), de a délután és este meghozza a kis és nagy selyemtoaletteket, a kivágott színházi és souper-ruhát és a remekül szőrmézett esti belépőket. Pontosan ugy, ahogy ezelőtt zsurról, szinházból, souperről rohant a párisi nő a dancingba, ugy rohan most a golfpályára.


Valamelyik szálloda vagy táncpalota nagytermébe..tiz és tizenöt frank a belépődij, amit a golfpálya kasszájánál fizet, 10 és 60 frank között a fogyasztás, amely a golfterem bárjában kötelező…

 

Természetesen, a zárthelyi golf is kétféle aszerint, hogy sportnak vagy csak szórakozásnak fogják- e föl. A sportszerü teremgolfnak már nagy és lelkes tábora van Amerikában, Londonban – sőt Párizsban is. A sportszenvedélyből űzött teremgolf mellőzi a jazzt, nagysulyt helyez a pálya tökéletességére és megartja játékhoz az előírt golfdreszt. Ilyen komoly teremgolf nyilt Londonban például a legnagyobb londoni garázspalota a Lex Garage legfelső emeletén. Ez oly hatalmas helyiség, hogy évenkint 5000 font, vagyis 140. 000 pengő lakbért fizet.


Komoly golfpálya készül most Párisban is, az Etoile mellett egy tetőteraszon, amely félig födött és félig szabadég alatti.

 

Komoly sportpálya lesz az első budapesti teremgolf is, amely még karácsony előtt nyílik meg a Gellért- szálloda télikertjében. KLauber Dezső ( a Magyar Golf-Club elnöke) és Bánlaky Géza igazgató Londonból hozták ezt a teremgolfberendezést, amelyet a legsportszerübb rendszernek találták –ötven angol és amerikai közül.

 

Két skót trénert is leszerződtettek ezuttal az első budapesti teremgolfhoz..Berlinben… még csak egy zárthelyi golfpálya van az Adlon szálloda teraszkertjében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98