Dtum
Login with Facebookk
1930 | Február

Pabsz Mária szépségkirálynő

Pabsz Máriát, a polai tengerészeti hivatal volt tisztviselőjének gesztenyebarna, karcsu, őzszemű leányát választották meg vasárnap a szépségkirálynő - választáson „Miss Magyarország”-gá.

 

A Mária Váléria utcai Lloyd- épület előtt autók várakoznak. Itt választják ma Miss Hungariát, a magyar szépségkirálynőt. Az előcsarnokban rengeteg ember és az előzsüri asztala: Leányyi Grünuald, Forzsolt Kálmán, Zádor István, Lukács Gyula.

 

Az asztal előtt elvonulnak azok az ifju hölgyek, akik nem kaptak meghivót, vagyis reménykedő önjelöltek. A legtöbb leány itt nemhogy, csinos, de groteszk… Pedig akad önjelölt, aki már harmadszor áll a könyörtelen zsüri elé, egyszer boával, egyszer boa nélkül, egyszer aranysállal- hiába!


Az első emeleten lassan megtelik a meghivottak, vagyis jelöltek terme. Az átlag- gyönge. Van köztük zörgőcsontú, agyonfestett, agyonsütött, szirupos- édes, rosszlábu. A zsüri a pontozatok közé fölvette a megjelenés intelligeniáját is. Nos, az intelligencia- pontozattal (ugy nagy átlagban) egy kis baj van… A zsüriurak közül néhányan végigsétálnak a teremben. Beöthy László, Herman Lipót. Hatvany Ferenc, Márk Lajos. A kisasszonyok izgalma nő. Előkerülnek kis tükrök, fésük, puderszelencék.


Van, aki a fűtőtesten melegiti vörös kezét, van, aki fölemeli a levegőbe, hogy ugy fehéredjék.


Tizenegy óra. A hallban, a lépcsőföljáraton életveszélyes a tolongás. Rendőrök és ujságirók igyekeznek, hogy fönntartsák a rendet. Ordítások: - Jegyet!- Meghívót!- Lassan!- Nem tud vigyázni!- Bent a zsüriteremben is nagy a forgalom. A két hosszú zsüriasztalnál sorban ülnek. De Waleffe, Petrovics Elek, Kisfaludy- Stróbl, Beöthy László, Lengyel Menyhért, Heltai Jenő, Ineze Sándor, Horcay János, Iványi- Grünwald, Zádor, Márk, Hatvany Ferenc, Hegedüs Gyula, Csathó Kálmán, Góth Sándorné, Góthné s Brammerné Simon Böske.

 

Az ujsgiróasztal, a karzatok szorongásig tele s az ajtókat mindvégig rendörök őrzik, hogy a künn várakozók meg ne rohamozzák… Jazz-zenekar játszik. A háttérben Miss Magyarország ajándékasztala húzódik: egy délutánii toilette, egy estélyi, egy uticomlet, fehérnemükengyele, többpár gyönyörű cipő, úti necessaire, selyemharisnyák, evőeszköz és paplanok…
- Ki lesz a boldog? - kérdezgetik a nők és bevonul az első jelölt.


- Csinos, de kövér!- Unalmas arc!- Görbe láb!- A háta rossz!- hangzik a kritika, ahogy a lányok egyik a másik után eldefiliroznak. De Waleffe, a szépségversenyek ismert franein elnőke fönt áll a pódium szélén és tetőtöl talpig végigmustrál minden csinosabb lányt. Amikor már elmennek, utánuknéz- a lábuk miatt… A 206-osnál nagy taps üt ki a karzaton. Fehér muszlinbársonyruhában van, a hátán narancsszínü rózsákkal. A következőt is megtapsolják. Ez egy kedves Ili nevű manequin. Szük, világoskék posztóblúz és kék szoknya van rajta. Az imént estélyiben jött, de jóakarói hazaküldték, hogy szebb a mindennapi ruhában. Tényleg szebb… Megint egy csomó lány, aki „gurul”vagy „rémes”, egy aranypailettruhás „tündér” nagy karzatzsivalyt vált ki- el kell tünnie! Most jön a vidék!


- Pécs a legszebb!- mondják mindenfelől. Két lányka Szolnokról, mindekettő ovációt kap, Kiskunfélegyházának is tapsolnak. Néhány szép pesti lány maradt utoljára. Negyed 1óra: százötven mérkőző vonult el a pódiumon. A következő turnusban már csak harminc maradt, eredetileg 5000 jelentkezett.

 

A harminc megmaradt leányt ujabb restálás céljából De Waleffe végigvezeti a pódiumon.
A zsüritagok fölemelt karja jelzi, hogy „maradhat”! Aki mellett nincs elég fölemelt kar, az mehet haza. Megy is. Elszontyolodott arccal, legörbülő szájjal… A kis Arkanzas-girl hangosan zokog. A két szép szolnoki lány is kiesik. Kiesik még vagy husz, közöttük igen csikosak is. Háromnegyed egykor a zsüri visszavonul egy mellékterembe, ahol a döntőbe került leányok ülnek. Félórás tanácskozás és szavazás pontok szerint… A közönség kitart, de türelmetlen és találgat:
- A szép pécsi leány lett Miss Hungária!
- Dehogy – felelik-, hanem egy keskeny- vállu pesti leány, sötétkék ruhában… Egynegyed kettőkor megvan az eredmény:
„A keskenyvállu pesti leány” lett Mis Hungária!
Az eredmény kihirdetésekor még bent ül a mellékteremben.
Pabsz Máriának hivják. Tizenhét éves. Magas, vékony leányka, derüs és kedves arccal, világos gesztenyeszin ondolált bubifrizurával. Apja Pólában tengerészeti hivatalnok vol, két évvel ezelőtt meghalt. A háború kitörésekor jött a család Pestre: Mária, vagyis Bébi, ahogy hívják, már itt nevelkedett. Most nagyon boldog az arca, nevet és alig hiszi el, hogy ő lett Magyarország szépségkirálynője.


Künn lakunk Ódubában – mondja -, a Határ-utcában, szemben a Kartonnyomó-gyárral… Óbudán eleget mondták, hogy én vagyok ott a legszebb leány. Persze, én ezt nem hittem el.
Bálban még sohasem voltam. Külföldön igen: Belgiumban mésfél évig zárdában. Most otthon vagyok, kézimunkázom, zongorázok…
- Hány centiméter magas? – kérdeztem.
- Tavaly voltam 172, de azóta kicsit nőttm.
- Az édesanyja jött ide magával?
- Nem!- az anyám még nem is tudja! A nővérem jött el ide, ő 19 éves és zongoratanárnő… Istenem, mult szerdán még azt sem tudtam, hogy jelentkezem a versenyre! De jöttek és rábeszéltek- és ez lett az eredmény!
Bejön Bébi nővére, a szeme csupa könny… Odasiet hozzá két „udvarhölgye” is, a második és harmadik nyertes a szépségversenyen: Radó Magda, Pécs küldöttje az egyik, Gerő Györgyi, egy kis kisportolt pesti leány, a másik.- Hogy örülök, hogy te lettél a gyöztes – mondja szemrebbenés nélkül Magduska.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethlen szolnoki beszéde Bethlen szolnoki beszéde
— A kormány erőteljes akciót folytat gazdasági és e sorsdöntő...
Lefoglalták Remarque folyószámláját és értékpapírjait Lefoglalták Remarque folyószámláját és értékpapírjait
A Berliner Börzenzeitung szerint Erich Maria Remarquenak, a Danat-...
A film élettartama A film élettartama
A film egy-egy képét körülbelül 1/30 másodpercig vetítik az ernyőre....
Barta Károly súlyos balesete Barta Károly súlyos balesete
Barta Károly, az NSC kiváló hátúszóját tegnap éjjel súlyos baleset...
A naptár, a szökőév A naptár, a szökőév
Amíg 400 Julián-évben 400 x 365.25 = 146.100 nap van, addig a...
Éjjeli menedékhely…
Irdatlan nyomorúság ülepedett meg a háború előtt a főváros melletti...
A háborus ülésszak gazdasági javaslatai A háborus ülésszak gazdasági javaslatai
A héten megnyilt uj háborus ülésszakban a kormány a különféle...
A konyhaművészet múltjából A konyhaművészet múltjából
Mint minden, úgy az ételek elkészítése, azok felszolgálásának módja...
Tisza bukása Tisza bukása
Gyönyörű és biztató dolog az, ami a mult héten az osztrák...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98