Dtum
Login with Facebookk
1930 | Február

Pabsz Mária szépségkirálynő

Pabsz Máriát, a polai tengerészeti hivatal volt tisztviselőjének gesztenyebarna, karcsu, őzszemű leányát választották meg vasárnap a szépségkirálynő - választáson „Miss Magyarország”-gá.

 

A Mária Váléria utcai Lloyd- épület előtt autók várakoznak. Itt választják ma Miss Hungariát, a magyar szépségkirálynőt. Az előcsarnokban rengeteg ember és az előzsüri asztala: Leányyi Grünuald, Forzsolt Kálmán, Zádor István, Lukács Gyula.

 

Az asztal előtt elvonulnak azok az ifju hölgyek, akik nem kaptak meghivót, vagyis reménykedő önjelöltek. A legtöbb leány itt nemhogy, csinos, de groteszk… Pedig akad önjelölt, aki már harmadszor áll a könyörtelen zsüri elé, egyszer boával, egyszer boa nélkül, egyszer aranysállal- hiába!


Az első emeleten lassan megtelik a meghivottak, vagyis jelöltek terme. Az átlag- gyönge. Van köztük zörgőcsontú, agyonfestett, agyonsütött, szirupos- édes, rosszlábu. A zsüri a pontozatok közé fölvette a megjelenés intelligeniáját is. Nos, az intelligencia- pontozattal (ugy nagy átlagban) egy kis baj van… A zsüriurak közül néhányan végigsétálnak a teremben. Beöthy László, Herman Lipót. Hatvany Ferenc, Márk Lajos. A kisasszonyok izgalma nő. Előkerülnek kis tükrök, fésük, puderszelencék.


Van, aki a fűtőtesten melegiti vörös kezét, van, aki fölemeli a levegőbe, hogy ugy fehéredjék.


Tizenegy óra. A hallban, a lépcsőföljáraton életveszélyes a tolongás. Rendőrök és ujságirók igyekeznek, hogy fönntartsák a rendet. Ordítások: - Jegyet!- Meghívót!- Lassan!- Nem tud vigyázni!- Bent a zsüriteremben is nagy a forgalom. A két hosszú zsüriasztalnál sorban ülnek. De Waleffe, Petrovics Elek, Kisfaludy- Stróbl, Beöthy László, Lengyel Menyhért, Heltai Jenő, Ineze Sándor, Horcay János, Iványi- Grünwald, Zádor, Márk, Hatvany Ferenc, Hegedüs Gyula, Csathó Kálmán, Góth Sándorné, Góthné s Brammerné Simon Böske.

 

Az ujsgiróasztal, a karzatok szorongásig tele s az ajtókat mindvégig rendörök őrzik, hogy a künn várakozók meg ne rohamozzák… Jazz-zenekar játszik. A háttérben Miss Magyarország ajándékasztala húzódik: egy délutánii toilette, egy estélyi, egy uticomlet, fehérnemükengyele, többpár gyönyörű cipő, úti necessaire, selyemharisnyák, evőeszköz és paplanok…
- Ki lesz a boldog? - kérdezgetik a nők és bevonul az első jelölt.


- Csinos, de kövér!- Unalmas arc!- Görbe láb!- A háta rossz!- hangzik a kritika, ahogy a lányok egyik a másik után eldefiliroznak. De Waleffe, a szépségversenyek ismert franein elnőke fönt áll a pódium szélén és tetőtöl talpig végigmustrál minden csinosabb lányt. Amikor már elmennek, utánuknéz- a lábuk miatt… A 206-osnál nagy taps üt ki a karzaton. Fehér muszlinbársonyruhában van, a hátán narancsszínü rózsákkal. A következőt is megtapsolják. Ez egy kedves Ili nevű manequin. Szük, világoskék posztóblúz és kék szoknya van rajta. Az imént estélyiben jött, de jóakarói hazaküldték, hogy szebb a mindennapi ruhában. Tényleg szebb… Megint egy csomó lány, aki „gurul”vagy „rémes”, egy aranypailettruhás „tündér” nagy karzatzsivalyt vált ki- el kell tünnie! Most jön a vidék!


- Pécs a legszebb!- mondják mindenfelől. Két lányka Szolnokról, mindekettő ovációt kap, Kiskunfélegyházának is tapsolnak. Néhány szép pesti lány maradt utoljára. Negyed 1óra: százötven mérkőző vonult el a pódiumon. A következő turnusban már csak harminc maradt, eredetileg 5000 jelentkezett.

 

A harminc megmaradt leányt ujabb restálás céljából De Waleffe végigvezeti a pódiumon.
A zsüritagok fölemelt karja jelzi, hogy „maradhat”! Aki mellett nincs elég fölemelt kar, az mehet haza. Megy is. Elszontyolodott arccal, legörbülő szájjal… A kis Arkanzas-girl hangosan zokog. A két szép szolnoki lány is kiesik. Kiesik még vagy husz, közöttük igen csikosak is. Háromnegyed egykor a zsüri visszavonul egy mellékterembe, ahol a döntőbe került leányok ülnek. Félórás tanácskozás és szavazás pontok szerint… A közönség kitart, de türelmetlen és találgat:
- A szép pécsi leány lett Miss Hungária!
- Dehogy – felelik-, hanem egy keskeny- vállu pesti leány, sötétkék ruhában… Egynegyed kettőkor megvan az eredmény:
„A keskenyvállu pesti leány” lett Mis Hungária!
Az eredmény kihirdetésekor még bent ül a mellékteremben.
Pabsz Máriának hivják. Tizenhét éves. Magas, vékony leányka, derüs és kedves arccal, világos gesztenyeszin ondolált bubifrizurával. Apja Pólában tengerészeti hivatalnok vol, két évvel ezelőtt meghalt. A háború kitörésekor jött a család Pestre: Mária, vagyis Bébi, ahogy hívják, már itt nevelkedett. Most nagyon boldog az arca, nevet és alig hiszi el, hogy ő lett Magyarország szépségkirálynője.


Künn lakunk Ódubában – mondja -, a Határ-utcában, szemben a Kartonnyomó-gyárral… Óbudán eleget mondták, hogy én vagyok ott a legszebb leány. Persze, én ezt nem hittem el.
Bálban még sohasem voltam. Külföldön igen: Belgiumban mésfél évig zárdában. Most otthon vagyok, kézimunkázom, zongorázok…
- Hány centiméter magas? – kérdeztem.
- Tavaly voltam 172, de azóta kicsit nőttm.
- Az édesanyja jött ide magával?
- Nem!- az anyám még nem is tudja! A nővérem jött el ide, ő 19 éves és zongoratanárnő… Istenem, mult szerdán még azt sem tudtam, hogy jelentkezem a versenyre! De jöttek és rábeszéltek- és ez lett az eredmény!
Bejön Bébi nővére, a szeme csupa könny… Odasiet hozzá két „udvarhölgye” is, a második és harmadik nyertes a szépségversenyen: Radó Magda, Pécs küldöttje az egyik, Gerő Györgyi, egy kis kisportolt pesti leány, a másik.- Hogy örülök, hogy te lettél a gyöztes – mondja szemrebbenés nélkül Magduska.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Dr. Polónyi Dezső, volt országgyűlési képviselő, ügyvéd és országos...
Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten Az oxfordi csapat szerencsés győzelmet aratott Budapesten
Szombaton este érkezett Budapestre Oxford válogatott jéghokki...
Cseh Matyi vezette diadalra a Gamma-csatárokat Cseh Matyi vezette diadalra a Gamma-csatárokat
Gamma – Újpest 2:1 (2:0) BEAC-pálya – 3000 néző –...
Az ostoros álskorpió Az ostoros álskorpió
Kelet-Indiában, de legfőképpen Jáva szigetén honos ez a visszataszitó...
A levegőbe repült szekér A levegőbe repült szekér
Borzalmas eset történt a napokban a Kaposvár melletti Kápolnapuszta...
A tokaji bor aranysárgája szintén divatszín Párizsban A tokaji bor aranysárgája szintén divatszín Párizsban
Nem hiába esett össze a napokban az új divat bemutatkozása s az ucca...
Hanglemez Hanglemez
A szerzői érdekeltség és a hanglemezgyárak közötti vitával...
Döntetlenül végzett ökölvívó-válogatottunk Stockholmban Döntetlenül végzett ökölvívó-válogatottunk Stockholmban
A magyar válogatatott ökölvívócsapat vasárnap délután nem hivatalos...
Az egri földrengés Az egri földrengés
1925. januárius 31-én a Bükkhegység alján erős földrengés volt,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98