Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

A nyersgumi ipari feldolgozása, a vulkanizálás

A nyersgumi megismerése után meg több mint száz esztendő mult el, amíg gyakorlati felhasználása lendületet vehetett. Ez az időpont a nyersgumi vulkanizálásának felfedezésével kezdődött. A vulkanizálás a gumi felhasználhatósága előtt igen nagy területet nyitott meg, melynek nagyságát legjobban jellemzi az a kimutatás, mely szerint a világ gummifogyasztása most már 650.000 tonna évenkint.

A gumi fizikai tulajdonságai közül - gyakorlati szempontból - legfontosabb az, hogy jellegzetes kolloid. Feloldható különféle petróleumpárlatokban, benzolban és annak alkylszármazékaiban, mentanhaloidokban, szénkénegben. Fagypont körül csontkeménnyé válik, a víz forrpontja táján viaszlágyságú lesz. Mechanikai hatások (pl. gyúrás, hengerlés) alatt bizonyos fokig elveszíti rugalmasságát és képlékeny lesz.

Kémiai tulajdonságai közül gyakorlati szempontból az a legfontosabb, hogy a nyersgumi bizonyos feltételek mellett kénnel egyesül. Arra nézve, hogy ez kémiai vagy fizikai egyesülés-e, eltérőek a vélemények. A magam részéről kémiainak tartom. Ezt a folyamatot, mikor a nyersgumi a kénnel egyesül, a gyakorlatban vulkanizálásnak nevezzük. A kénnel egyesült, vagyis vulkanizált gumi tulajdonságai lényegesen eltérők a nyersgumiétól.

A gumiból kb. 2 ½ % kén lekötése mellett a rendkívül rugalmas és nyúlékony úgynevezett csúzligumit kapunk, 25 % kén lekötése esetén pedig kagylós törésű ebonit lesz. Egyébként e két véglet között a lekötött kén mennyiségének megfelelően, ugrás nélkül az összes közbeeső keménységet és rugalmasságot felveszi. A vulkanizált gumi az előbb említett oldószerekben már nem oldható, a hőmérséklet változására nem oly érzékeny és az oxigén roncsoló hatásának jobban ellenáll.

A kénnel való egyesülésnek, vagyis vulkanizálásnak a gyakorlatban három módját alkalmazzuk. A legrégibb eljárás, amelyet 1839-ben Charles Goodyear fedezett fel, lényegében abban áll, hogy a nyersgumit kénvirággal összegyúrjuk és azután 125-150 C°-ra melegítjük. Goodyear ezzel az eljárással vetette meg alapját a jelenlegi gumiiparnak, amely eddig az időpontig csak olyan termékeket tudott előállítani, melyek nyersguminak összes rossz tulajdonságait magukkal vitték a fogyasztókhoz.

Goodyear eljárása gyári titok volt és így tulajdonképen Hancocknak köszönhetjük, hogy e titok közkinccsé lett, mert 1843-ban ő fedezte föl másodszor ezt az eljárást, amelyet azután szabadalmaztatott is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kéthengeres gumikeverő gép Hydraulikus vulkanizáló prés
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98