Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

Az Újpest 3:0-ra verte a Slaviát és megnyerte a genfi tornát

A közönség a magyar bajnokcsapatot nagy ünneplésben részesítette. – Havas (2) és Auer rúgták a gólokat

Genf, július 6.
A magyar bajnokcsapat, az Újpest újabb nagy dicsőséget szerzett a magyar futballnak. Minél nehezebb, úgy látszik, a föladat, annál bravúrosabban oldja meg az Újpest. Nyolc ország bajnokcsapata küzdelmében győzött és a genfi közönség méltó ünneplésben részesítette a magyar fiúkat.

A vasárnapi döntő mérkőzésen az eddig durván játszó Slavia is fair volt, de a közönség szimpátiája ezúttal az Újpest felé fordult. 20.000 néző előtt, az angol Rouf bíráskodása mellett az Újpest a centerben Havassal, a Slavia az előzetes hírekkel ellentétben Zenisekkel, Kőniggel és Kratochwillal állott ki. Ziniseket az első félidő közepén Fiala váltotta föl.

A mérkőzés elején a csehek támadtak többet és különösen Szvoboda veszedelmeztetett. A 20. perc után nyomult föl az Újpest és szisztematikus játékkal átterelte a játékot a Slavia térfelébe.
Sorozatos támadások után Havas a 25. percben kornert erőszakolt ki, amelyből ugyancsak ő behelyezte az Újpest első gólját: (1:0).

Egy újabb Újpest-roham, amelyet Spitz akart befejezni. Novákon hiúsult meg, majd Zenisek, aki sérülten játszott, kiállott és Fiala lett a jobbhátvéd. Újpest további támadásai Havas góljához vezettek (28. perc), amelyet azonban Rouf ofszájd címén nem adott meg.

Állandó Újpest fölény mellett a 30. percben Wilhelm szabadrúgása veszedelmeztetett, majd öt perc múlva a Slavia jutott szabadrúgáshoz, amely eredménytelen maradt. A 40. percben Wilhelm élesen mellé lőtt. A 12. percben a Slavia erőszakolt ki kornert, amelyből Swoboda lövését Acht gyönyörűen fogta. A félidő végén az Újpest támadott.

A második félidőben a játék a nagy hőség miatt kissé lanyhán indult. A Slavia, különösen Puc, rohamozta Acth kapuját. Két veszedelmes Puc-Kratochwill - kombináció után Auer szorongatta a Slavia kaput és Planicka csak kifutással tudott menteni. Az Újpest-csatárok fürgébben mozogtak és a közönség most már tüntetően őket lelkesítette. Soltys egyéni kitörése után ismét Havasnál volt a labda, de fejesét Planicka csak nehezen fogta.

A 15. percben Puc a kifutó Acht mellett közvetlen kapu előtt állott, de Fogl III. fél méterrel a kapuvonal előtt tisztázta a helyzetet. Most Spitz továbbította Wilhelm szabadrúgását, de Planicka helyén volt. A 18. percben Szabó-Havas-Spitz - kombinációból az utóbbi kidriblizte Novákot, a labdát Havas és tolta, aki 25 méteres lapos éles lövéssel Planicka mellett behelyezte a második gólt: (2:0).

Újpest második gólja a közönség soraiban frenetikus tapsvihart váltott ki. A Slavia azonnal ellentámadásba ment át és Puc-Swoboda támadását Fogl III. biztonsággal mentette. A Slavia újabb és újabb rohamot indított, amelyeknek Junek volt a lelke, de az eredmény csak egy sarokrúgás volt a 23. percben.

Az Újpest a közönség buzdítására most gyilkos tempót diktált és a Slavia alig jutott át a középvonalon. Ismét P. Szabó veszedelmeztetett és közeli lövését Planicka csak szerencsével fogta. A mérkőzés utolsó negyedórája következett: Újpest lelkes támadásait a mindjobban lankadó Slavia már csak faultokkal tudta ellensúlyozni.

A lelkesen küzdő Auert Novák elkaszálta és a bíró a játékot egy pillanatra be is szüntette. A szabadrúgást Volentik lőtte és a közben magához tért Auer a közönség tomboló lelkesedése mellett Havas passzából megszerezte Újpest harmadik gólját. (32. perc).

A magyar játékosok újrakezdés után ismét a Slavia-kapu előtt voltak. Ezúttal König tűnt ki durvaságával. A 36. percben Swoboda-Kratochvill átdolgozták magukat a Dudás-Fogl III. gáton, a labda Junekhoz került, aki négy méterről lőtt, de Acht szenzációsan fogta. A tumultusban a labda a földre került ugyan, de Junek másodízben és most már a kapu fölé lőtte.

A torna harmadik helye a Vienna birtokába jutott: Vienna – Servette 5:1 (3:0).

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98