Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Újpest – TV 1860 München 3:3 (1:2)

Már 3:1-re vezetett a kemény müncheni csapat, amikor a balsors üldözte Újpest szenzációs finise meghozta a kiegyenlítést

München, január 19.
Görögországi és egyiptomi túráján vasárnap a müncheni Turn Verin 1860 ellen lejátszott mérkőzéssel fejezte be az Újpest kitűnő csapata. A „Középeurópai bajnok” bemutatkozása iránt óriási volt az érdeklődés: 20.000 főnyi rekordközönség jelent meg az előkelő müncheni csapat pályáján.

Az újpesti fiukat utolsó túrameccsükön óriási balszerencse kísérte, úgy, hogy a két góllal vezető Turnverein ellen már a veresége is kikerülhetetlennek látszott, amikor az utolsó negyedórában produkált remek finissel behozták kétgólos hátrányukat, de a győzelmet már nem tudták kiverekedni.

Az Újpestet Fogl III. hiánya alaposan meghandicapelte, mert helyettese, a III. kerületi Werner a neki szokatlan környezetben az egész játék folyamán bizonytalanul mozgott, de a baloldali hátvéd új posztján Kővágó sem volt kifogástalan.

Míg a közvetlen védelem nagyjában mégis megállta a helyét, majdnem katasztrofális következményekkel járt Volentik harcképtelensége, aki már a második percben olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy azontúl végig csak statisztált. Az újpestiek balszerencséje a félidő végén Borsányi is megsérült, úgy, hogy szünet után Mátéffy állt be a helyére.

Annál nagyobb elismerést érdemel az Újpest bravúrja, amely tartalékos és rokkant kapusa ellenére a második félidőben olyan döntő fölénybe tudott kerülni, hogy a müncheniek kétgólnyi előnyét behozza, sőt, ha korábban kezdi meg a finist, még a győztes gólra is futotta volna az időből.

Az időjárás tavasziasan enyhe volt, ami azonban rendkívüli irreálissá tette a pályát, az egyik fele sáros volt, a másik felét pedig jégréteg borította.

Az Újpestnek szokatlan talajon, az otthonában játszó müncheni csapat természetesen biztosabban mozgott, de meg kell adni, hogy a Turn Verein 1860 hatalmas fizikumú játékosai meglepően jó futballt játszottak és habár testi erejüket alaposan kihasználták, a küzdelem nem lépte tul a fair kereteket: mindkét csapat remek, férfias játékot produkált.

Starttól kezdve mind a két csapat vehemens iramot diktál, de nyomban az újpesti csatársor került frontba és a 3. percben nagyszerű kombinációból meg is szerzi a vezetést. Stofián szabadra játssza Auert, aki védhetetlen bombával az első gólt lövi (1:0).

A magyarok vezető gólja után a müncheniek nyomultak föl, a 15. percben a balszélső Ohlenberger kicselezi Wernert és az ellenkező sarokba mentehetetlen gólt helyez (1:1).

Negyedórai játék után az Újpest kissé visszaesik, amit ügyesen használ ki a Turn Verein csatársora és a 31. percben a jobbösszekötő Henhapl a münchenieket juttatja vezetéshez (1:2).

Az Újpest sérült halfsora hibát hibára halmoz, úgy, hogy szünetig ismét erős ostrom alatt áll a lila-fehér kapu.

 


A második félidőben ismét a müncheni csapat van offenzívában és csatársorának legjobb embere, a balszélső Ohlenberger újabb gólt szerez (1:3).

Az Újpestet a váratlan gól annyira meglepi, hogy néhány percig kapkod, veresége ezért kikerülhetetlennek látszik, de a félidő közepén óriási energiával finisbe kezd és az utolsó negyedórában végre döntő fölénybe kerül.

München elkeseredetten védekezik, hogy a győzelmet ki ne engedje a kezéből, a lila-fehérek ellenállhatatlan lendületű finise azonban a 33. percben végre eredménnyel jár: a P. Szabó által pompásan kiugrasztott Spitz 3:2-re javít.

Az újpesti csatársor tovább rohamoz és habár München most már teljes csapatával védekezik. P. Szabó a 35. percben ismét faképnél hagyta ellenfeleit és jobbra ívelt centerét Auer kapásból a kiegyenlítő góllá értékesíti.

Ezenkívül is a magyar csapat van fölényben, ismételten nagyszerű gólhelyzetbe kerül a belső csatártrió, de a rossz talajon a pompásan irányzott labdák sorra célt tévesztenek. Kornerarány 5:2 München javára.

Sackenreuter, a Budapesten is előnyösen ismeri nürnbergi bíró kifogástalanul vezette a mérkőzést.

Az Újpest diadalmas túrája a müncheni mérkőzéssel befejeződött. Összesen 9 mérkőzést játszott, amelyek közül hetet megnyert, két meccs pedig eldöntetlenül végződött. Az újpestiek téli túráját eredményeit itt adjuk:

Olimpiakos Athén ellen győz: 1:0.
Panatineikos Athén ellen győz: 5:3.
Kairo válogatottja ellen győz: 2:1.
Alexandria válogatott ellen győz: 6:1.
Port Said válogatottja ellen győz: 8:2.
Kairo válogatottja ellen győz: 3:0.
Alexandria válogatottja ellen eldöntetlen: 3:3.
Kairo válogatottja ellen győz: 2:0.
Turn Verein 1860 München ellen eldöntetlen: 3:3.
Összesítve: 33:13.

A 33 gólon az Újpest csatárai az alábbi sorrendben osztozkodtak:
Stofián 12, P. Szabó 6, Auer és Spitz 5-5, Harmat 3 és Ströck 2 gól.

Az Újpest, amely nyolc magyar csapat közül elsőnek indult téli túrájára, utolsónak érkezik haza. Az újpestiek vonata ma déli 1 órakor fut be a Keleti-pályaudvarra.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az angolok nagyon megbecsülik a katonáikat Az angolok nagyon megbecsülik a katonáikat
Az angolok nagyon megbecsülik a katonáikat, nem állitanak ugyan...
A nagykőrösi saláta diadala A nagykőrösi saláta diadala
Nagykőrös városa szorgalmas lakosságának egyik közismert kiváló...
Tannenberg Tannenberg
Igy kimondva egyszerüen egy keletporoszországi falu nevét jelenti. A...
Ahogy az FTC vízipóló csapata ismét bajnok lett Ahogy az FTC vízipóló csapata ismét bajnok lett
Az FTC vízipólócsapata, amely évtizedeken át a világ legjobb...
Lamentoso - Kosztolányi Dezső Lamentoso - Kosztolányi Dezső
Od’adtam néked mind a könnyem (És most fakó-vak a szemem.) ...
Az első pénzcsempészési ügy a biróság előtt Az első pénzcsempészési ügy a biróság előtt
A pénz felülbélyegzésével kapcsolatosan hozott 1920. évi III. t.-c-...
Boldog uj évet Boldog uj évet
Ezuttal sirva, szépen Forgok meg lelkemnek régi Gyermekes életében:...
Nagyszerű eredmények a magyar atlétikai bajnokságok második napján Nagyszerű eredmények a magyar atlétikai bajnokságok második...
A magyar atlétikai bajnokságok második napján mintegy 2500 főnyi...
A kaukázusi örmény és tatár lázadás A kaukázusi örmény és tatár lázadás
A Kaukázusban az örmények és tatárok még mindig gyilkolják egymást....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98