Dtum
Login with Facebookk
1930 | Január

Újpest – TV 1860 München 3:3 (1:2)

Már 3:1-re vezetett a kemény müncheni csapat, amikor a balsors üldözte Újpest szenzációs finise meghozta a kiegyenlítést

München, január 19.
Görögországi és egyiptomi túráján vasárnap a müncheni Turn Verin 1860 ellen lejátszott mérkőzéssel fejezte be az Újpest kitűnő csapata. A „Középeurópai bajnok” bemutatkozása iránt óriási volt az érdeklődés: 20.000 főnyi rekordközönség jelent meg az előkelő müncheni csapat pályáján.

Az újpesti fiukat utolsó túrameccsükön óriási balszerencse kísérte, úgy, hogy a két góllal vezető Turnverein ellen már a veresége is kikerülhetetlennek látszott, amikor az utolsó negyedórában produkált remek finissel behozták kétgólos hátrányukat, de a győzelmet már nem tudták kiverekedni.

Az Újpestet Fogl III. hiánya alaposan meghandicapelte, mert helyettese, a III. kerületi Werner a neki szokatlan környezetben az egész játék folyamán bizonytalanul mozgott, de a baloldali hátvéd új posztján Kővágó sem volt kifogástalan.

Míg a közvetlen védelem nagyjában mégis megállta a helyét, majdnem katasztrofális következményekkel járt Volentik harcképtelensége, aki már a második percben olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy azontúl végig csak statisztált. Az újpestiek balszerencséje a félidő végén Borsányi is megsérült, úgy, hogy szünet után Mátéffy állt be a helyére.

Annál nagyobb elismerést érdemel az Újpest bravúrja, amely tartalékos és rokkant kapusa ellenére a második félidőben olyan döntő fölénybe tudott kerülni, hogy a müncheniek kétgólnyi előnyét behozza, sőt, ha korábban kezdi meg a finist, még a győztes gólra is futotta volna az időből.

Az időjárás tavasziasan enyhe volt, ami azonban rendkívüli irreálissá tette a pályát, az egyik fele sáros volt, a másik felét pedig jégréteg borította.

Az Újpestnek szokatlan talajon, az otthonában játszó müncheni csapat természetesen biztosabban mozgott, de meg kell adni, hogy a Turn Verein 1860 hatalmas fizikumú játékosai meglepően jó futballt játszottak és habár testi erejüket alaposan kihasználták, a küzdelem nem lépte tul a fair kereteket: mindkét csapat remek, férfias játékot produkált.

Starttól kezdve mind a két csapat vehemens iramot diktál, de nyomban az újpesti csatársor került frontba és a 3. percben nagyszerű kombinációból meg is szerzi a vezetést. Stofián szabadra játssza Auert, aki védhetetlen bombával az első gólt lövi (1:0).

A magyarok vezető gólja után a müncheniek nyomultak föl, a 15. percben a balszélső Ohlenberger kicselezi Wernert és az ellenkező sarokba mentehetetlen gólt helyez (1:1).

Negyedórai játék után az Újpest kissé visszaesik, amit ügyesen használ ki a Turn Verein csatársora és a 31. percben a jobbösszekötő Henhapl a münchenieket juttatja vezetéshez (1:2).

Az Újpest sérült halfsora hibát hibára halmoz, úgy, hogy szünetig ismét erős ostrom alatt áll a lila-fehér kapu.

 


A második félidőben ismét a müncheni csapat van offenzívában és csatársorának legjobb embere, a balszélső Ohlenberger újabb gólt szerez (1:3).

Az Újpestet a váratlan gól annyira meglepi, hogy néhány percig kapkod, veresége ezért kikerülhetetlennek látszik, de a félidő közepén óriási energiával finisbe kezd és az utolsó negyedórában végre döntő fölénybe kerül.

München elkeseredetten védekezik, hogy a győzelmet ki ne engedje a kezéből, a lila-fehérek ellenállhatatlan lendületű finise azonban a 33. percben végre eredménnyel jár: a P. Szabó által pompásan kiugrasztott Spitz 3:2-re javít.

Az újpesti csatársor tovább rohamoz és habár München most már teljes csapatával védekezik. P. Szabó a 35. percben ismét faképnél hagyta ellenfeleit és jobbra ívelt centerét Auer kapásból a kiegyenlítő góllá értékesíti.

Ezenkívül is a magyar csapat van fölényben, ismételten nagyszerű gólhelyzetbe kerül a belső csatártrió, de a rossz talajon a pompásan irányzott labdák sorra célt tévesztenek. Kornerarány 5:2 München javára.

Sackenreuter, a Budapesten is előnyösen ismeri nürnbergi bíró kifogástalanul vezette a mérkőzést.

Az Újpest diadalmas túrája a müncheni mérkőzéssel befejeződött. Összesen 9 mérkőzést játszott, amelyek közül hetet megnyert, két meccs pedig eldöntetlenül végződött. Az újpestiek téli túráját eredményeit itt adjuk:

Olimpiakos Athén ellen győz: 1:0.
Panatineikos Athén ellen győz: 5:3.
Kairo válogatottja ellen győz: 2:1.
Alexandria válogatott ellen győz: 6:1.
Port Said válogatottja ellen győz: 8:2.
Kairo válogatottja ellen győz: 3:0.
Alexandria válogatottja ellen eldöntetlen: 3:3.
Kairo válogatottja ellen győz: 2:0.
Turn Verein 1860 München ellen eldöntetlen: 3:3.
Összesítve: 33:13.

A 33 gólon az Újpest csatárai az alábbi sorrendben osztozkodtak:
Stofián 12, P. Szabó 6, Auer és Spitz 5-5, Harmat 3 és Ströck 2 gól.

Az Újpest, amely nyolc magyar csapat közül elsőnek indult téli túrájára, utolsónak érkezik haza. Az újpestiek vonata ma déli 1 órakor fut be a Keleti-pályaudvarra.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amerikai film Amerikai film
Érelmeszesedő Európánkban sajátos fogalom lett, önálló értékkel és...
Premier a Royalban
A Royal Varieté eltalálta igazi hangját, olyan műsort mutatott be...
Szép Ernő: Üdvözlet az Olvasónak Szép Ernő: Üdvözlet az Olvasónak
Kedves olvasó…… bocsáss meg kérlek nekem, hogy ha egy...
A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf A legujabb párisi divathóbort a miniatür –golf
Ha azt kérdezi valaki: - Mi az, ami a legdivatosabb Párisban? –...
Színház Színház
Nehéz ma férjhez menni - mondja Török Rezső új bohózatának címe. Hát...
A svábhegyi autóverseny A svábhegyi autóverseny
Tegnap, a hatodik svábhegyi verseny napján, már a kora reggeli...
Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában Nagy magyar értékeink védelmében és szolgálatában
Bakos József középiskolai tanár Érsekujvárt. Tanítványaival, negyedik...
A szociáldemokraták ezidőszerint rendet akarnak A szociáldemokraták ezidőszerint rendet akarnak
Egy reggeli lap vasárnapi számában feltünő formában közli azt az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98