Dtum
Login with Facebookk
1930 | Június

A csillagok belső szerkezete 2

A színképek vizsgálata a fényforrás hőmérsékletére is felvilágosítással szolgál. Egy fényforrásból nagyon sokféle hullámhosszúságú fénysugár indul ki és Wien megállapította, hogy egyszerű összefüggés van a fényforrás hőmérséklete és annak a fénynek a hullámhossza között, amely fajtából a legtöbb van a fénysugarak között.

Wien törvénye szerint minél nagyobb a fényforrás hőmérséklete, annál kisebb a maximális energiájú fény hullámhossza. Ehhez hasonló sugárzási törvényt még többet is megállapítottak és ezek alapján a csillagok fényének vizsgálatából meg lehetett állapítani, hogy mekkora a hőmérséklet azoknak felületén. Az eredmény az, hogy az önfényű csillagokat hőfokuk szerint hat osztályba lehet sorolni, a leghidegebb csoportban a hőfok 3000° és ez fokozatosan nő kb. 30.000°-ig. A Nap felületének hőmérséklete 6000°.

A csillagok külső rétegéről, az atmoszférájukról, még többet sikerült megtudni Saha indiai csillagásznak az utolsó évtizedben végzett kutatásaiból, amelyeket Darvin, Fowler és Milne folytattak tovább. Saha felhasználta a legújabb atomkutatás eredményeit. Ismeretes az atómok Bohr-féle modelje. Eszerint minden atomban középen van a pozitív töltésű atómmag és e körül keringenek a negatív töltésű elektronok.

Minden elektronnak van egy alappályája, amelyen a normális atomban kering. Ha kívülről valami hatás éri az atómot, fény éri vagy egy gyorsan haladó elektron ütközik hozzá, akkor az elektron kimozdul az alappályájából és egy nagyobbsugarú pályára jut. Ebben áll az atom gerjesztése. Az elektron nem marad sokáig ezen a külső pályán, hanem visszaesik az eredeti pályájára, miközben az energiája csökken és az elvesztett energiát mint fényt sugározza ki. Ez a fény keletkezésének módja.

Ha a külső hatás, amely az atómot éri, nagyon erős, megtörténhetik, hogy az egyik szélső elektron annyira eltávolodik az atommagtól, hogy attól végleg elszakad. Ez a tünemény az ionizáció. Az ionizálódott atóm is tud fényt kibocsátani, de ennek a természete már más lesz, mint azé, amelyet a normális atóm bocsát ki.

Ezt az eredményt iparkodott felhasználni Saha. Az égitestekből származó fény természetét vizsgálva igyekezett megállapítani, hogy milyen arányban vannak az égitestek felületén a normális, a gerjesztett és az ionizált atómok.

Az erre vonatkozó eredmények pedig felvilágosítást nyujtanak az égitestek felületén uralkodó hőmérsékletről és nyomásról. Az eredmény az, hogy az égitestek atmoszférájában az ott levő gázok közepes nyomása csak kb. 10.000-ed része a Föld felületén uralkodó atmoszféra-nyomásnak és természetesen minél kijebb megyünk a csillagok gázrétegében, ez a nyomás annál inkább csökken.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Letartóztatták Kovács Tibort, a félixdorfi haláltábor magyar parancsnokát Letartóztatták Kovács Tibort, a félixdorfi haláltábor magyar...
A halál hideg szele borzong végig az ember hátán, amikor...
Anglia cukorharcot indít Anglia cukorharcot indít
Nagyon fontos lett most egyszerre a czukorkérdés, a melyről, mivel az...
A perzsák is velünk harcolnak A perzsák is velünk harcolnak
Perzsia is harcba szállt közös ellenségeink ellen s a vitéz Dárius...
Egy szőke táncosnőt gyanusítanak a belvárosi rablógyilkosság elkövetésével Egy szőke táncosnőt gyanusítanak a belvárosi rablógyilkosság...
Vasárnap délben szenzációs fordulat állott be a belvárosi...
A japáni törpe fácskák A japáni törpe fácskák
A kertészet, a mező- és erdőgazdaság már ősidők óta jó táplálással...
A beteljesült álom: Horthy Miklós belovagol Komáromba! A beteljesült álom: Horthy Miklós belovagol Komáromba!
Almásszürke paripán, hegyesjárású, hosszúsörényű, nemes ménen,...
Bálint Aladár: Háborús gyermekrajzok Bálint Aladár: Háborús gyermekrajzok
Az iparművészeti múzeum földszinti nagyterme színes ceruzával...
Aluminiumpor-égő Aluminiumpor-égő
Már régóta igyekeznek magas hőmérséklet elérése végett olyan égőt...
Pallós Ignácot letartóztatták Pallós Ignácot letartóztatták
Milliomos hírében állott, milliós vállakozásokba bocsájtkozott Pallós...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98